Ν. Σαντορινιός: Μεγάλες οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των Ανοιχτών Κέντρων Εμπορίου

0
389

«Ν. Σαντορινιός: Μεγάλες οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των Ανοιχτών Κέντρων Εμπορίου, ένα έργο του ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα θα μπορούσε να στηρίξει σημαντικά την επιχειρηματικότητα των νησιών»

Μετά από πρωτοβουλία του Τομεάρχη Ανάπτυξης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Αλέξη Χαρίτση και τη συνυπογραφή του Νεκτάριου Σαντορινιού και άλλων 41 βουλευτών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κατατέθηκε προς τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων Ερώτηση σχετικά με τις σημαντικές καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην υλοποίηση της δράσης «Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου».

Η δράση «Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου», υπογραμμίζεται στην Ερώτηση, ξεκίνησε το 2018 από τον ΣΥΡΙΖΑ, με σκοπό την ενίσχυση και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται σε εμπορικές περιοχές και ειδικότερα σε περιοχές που διαθέτουν σημαντικούς πολιτιστικούς πόρους και τουριστική δυναμική. Πρόκειται για μια καινοτόμα δράση η οποία απαιτούσε τη συνεργασία μεταξύ φορέων της Τοπικής αυτοδιοίκησης και των οικείων Εμπορικών Συλλόγων/Επιμελητήριων. Κάθε Σχήμα Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου, σύμφωνα με το σχεδιασμό της προηγούμενης Κυβέρνησης, μπορούσε να στοχεύσει στην υλοποίηση ενός συνόλου συνεκτικών και αλληλένδετων παρεμβάσεων, με στόχο την αναβάθμιση της λειτουργικότητας και αισθητικής της περιοχής παρέμβασης και την οργάνωση της οικονομικής δραστηριότητας, με την υιοθέτηση και χρήση έξυπνων εφαρμογών. Διαβλέποντας τις αναπτυξιακές ευκαιρίες που τα σχέδια αυτά είχαν για τις κατά τόπους περιοχές, ιδίως αυτές με τουριστικό χαρακτήρα, γρήγορα οι Δήμοι καλλιέργησαν τη συνεργατική κουλτούρα, μαζί με τις τοπικές επιχειρήσεις, αγκάλιασαν τη συγκεκριμένη δράση και κατέθεσαν σημαντικές προτάσεις για χρηματοδότηση από το ΕΠΑνΕΚ, που όμως, κατά τη περίοδο της παρούσας διακυβέρνησης έχουν σημαντικά καθυστερήσει να υλοποιηθούν.

Το ίδιο το Υπουργείο, μάλιστα, σε σχετικές δημόσιες ανακοινώσεις του, παραδέχεται ανοιχτά πως υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση της πλειονότητας των Ανοιχτών Κέντρων Εμπορίου και πως άμεσα χρειάζεται να παρθούν οι κατάλληλες πρωτοβουλίες για τη διευκόλυνση και επιτάχυνση των συγκεκριμένων έργων, με στόχο την υποστήριξη των επιχειρήσεων. Όπως σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, αν τα συγκεκριμένα έργα είχαν προχωρήσει θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντική στήριξη για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις έτσι να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν λόγω της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης, ενώ θα μπορούσαν να αποτελέσουν και σημαντικούς μοχλούς ανάκαμψης και επανόδου ολόκληρων των τοπικών κοινωνικών.  

Σε αυτό το πλαίσιο, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και ο Νεκτάριος Σαντορινιός ζητούν από το Υπουργείο να ξεκαθαρίσει ποιες είναι αιτίες των καθυστερήσεων ως προς την υλοποίηση των έργων «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» και να δεσμευτεί αν πρόκειται να ολοκληρωθεί η υλοποίηση των προτάσεων που έχουν κατατεθεί μέσα στο πρώτο τετράμηνο του επομένου έτους. Τέλος, δεδομένων τόσο των μεγάλων καθυστερήσεων, όσο και της κρίσης ρευστότητας που πια η πλειονότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της χώρας βρίσκονται, το Υπουργείο οφείλει να μεριμνήσει για την ύπαρξη ενδεχόμενης παράτασης, καθώς και για την ελάφρυνση των όρων ως προς τη συμμετοχή των επιχειρήσεων με ποσοστιαία μείωση των συμμετεχουσών επί του συνόλου των υφισταμένων, ανά περιοχή, παρέμβασης.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ