Με τις μνήμες ακόμα νωπές από την «οδύσσεια» του 74χρονου ασθενούς από τη Σύμη που υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και που χρειάστηκε 13 ολόκληρες ώρες (!) για να μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Ρόδου, ο δήμαρχος του νησιού Λευτέρης Παπακαλοδούκας ξεσπά με δηλώσεις του στη «δημοκρατική» επισημαίνοντας ότι το θέμα δεν έχει λυθεί.
Να υπενθυμίσουμε ότι το περιστατικό με τον άτυχο Συμιακό που είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο και λόγω καιρικών συνθηκών δεν μπορούσε να γίνει η διακομιδή ούτε δια θαλάσσης ούτε δια αέρος καθώς οι αναταράξεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες βλάβες, είχε ως αποτέλεσμα ο ασθενής που έχρηζε άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης να περιμένει από τις 2 τα ξημερώματα για βοήθεια μέχρι το μεσημέρι της επόμενης ημέρας.
Ο δήμαρχος Σύμης, επαναφέρει το θέμα με αφορμή και νέο περιστατικό ασθενούς ο οποίος υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και χθες Τρίτη χρειάστηκε διακομιδή στο νοσοκομείο της Ρόδου που έγινε με τέσσερις ώρες καθυστέρηση (!) και έπειτα από προσωπικό τηλεφώνημα του κ. Παπακαλοδούκα στον υφυπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Αλκιβιάδη Στεφανή ο οποίος μερίμνησε να μεταβεί στρατιωτικό ελικόπτερο στο νησί για να παραλάβει τον ασθενή και να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο της Ρόδου.
«Το περιστατικό του 74χρονου ασθενούς που χρειάστηκε να περιμένει 13 ώρες, δεν ήταν το πρώτο και δυστυχώς μέχρι να βρεθεί λύση δεν θα είναι και το τελευταίο.
Χθες ακόμα ένας συμπολίτης μας, που υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο έπρεπε να περιμένει τέσσερις και πλέον ώρες μέχρι τελικά να καλέσω τον υφυπουργό Εθνικής Αμυνας και έπειτα από δική του παρέμβαση να σταλεί ελικόπτερο που παρέλαβε το περιστατικό.
Είναι ντροπή το 2021 να πρέπει να παρέμβει ο υφυπουργός τον οποίον ευχαριστώ προσωπικά για το ενδιαφέρον του και για την άμεση παρέμβασή του, προκειμένου να μεταφερθεί ασθενής σε νοσοκομείο της Ρόδου!
Το γεγονός ότι δεν δημοσιοποιούνται παρόμοια περιστατικά δεν σημαίνει ότι δεν συμβαίνουν. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η Σύμη δεν είναι το νησάκι που ήταν κάποτε. Εχει περισσότερο κόσμο και άρα περισσότερες ανάγκες και ως εκ τούτου πρέπει να αλλάξει ο σχεδιασμός στον τομέα της υγείας. Από τη στιγμή που στο νησί μας δεν μπορούν να καλυφθούν όλες οι ανάγκες μέσω του περιφερειακού ιατρείου ας φροντίσουν να μπορούν να γίνονται σωστά οι διακομιδές από τη Ρόδο όχι μόνο στη Σύμη αλλά σε όλα τα νησιά που εξαρτώνται υγειονομικά από το νοσοκομείο Α. Παπανδρέου», λέει ο δήμαρχος της Σύμης επισημαίνοντας ότι την ίδια εξάρτηση και τα ίδια προβλήματα βιώνουν και άλλα μικρά νησιά στη διάρκεια του χειμώνα που οι σοβαρά ασθενείς των μικρών νησιών ακροβατούν μεταξύ ζωής και θανάτου.
Περαιτέρω, ο δήμαρχος της Σύμης διερωτάται για ποιο λόγο το πλωτό σκάφος ειδικά εξοπλισμένο για τη μεταφορά ασθενών που από το καλοκαίρι του 2020 βρίσκεται στη Ρόδο υπό την επιχειρησιακή λειτουργία του Λιμενικού, δεν χρησιμοποιείται για τις ανάγκες των μικρών νησιών.
«Το καλοκαίρι του 2020 παραδόθηκαν στο Λιμενικό Σώμα σκάφη που παρέχουν όλες τις αναγκαίες συνθήκες για διακομιδές ασθενών και αντιμετώπιση άμεσων αναγκών στα νησιά σε ό,τι αφορά στην παροχή πρώτων βοηθειών που υποτίθεται ότι μπορούν να ταξιδέψουν ακόμα και σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, εκ των οποίων το ένα βρίσκεται στη Ρόδο και δεν το έχουμε δει στο νησί μας. Ας μας πει κάποιος αρμόδιος αυτό το σκάφος, πού χρησιμοποιείται, αν χρησιμοποιείται και γιατί δεν καλύπτει τις ανάγκες που ανακύπτουν;» διερωτάται ο δήμαρχος Σύμης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα τρία πλωτά ασθενοφόρα που σήμερα βρίσκονται σε Νάξο, Λέρο και Ρόδο μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και σε περιπτώσεις που αφορούν βαριά περιστατικά υγείας. Είναι διαμορφωμένα να παρέχουν τις βασικές πρώτες βοήθειες και τελούν υπό την επιχειρησιακή λειτουργία του Λιμενικού.
«Μας είχαν ενημερώσει ότι τα σκάφη αυτά, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά ασθενών αλλά και για επιχειρήσεις έρευνας – διάσωσης και ότι μπορούν να κάνουν διακομιδές με καιρό ακόμα και ως τα 6-7 μποφόρ. Από την παραλαβή και μέχρι σήμερα δεν έχουμε καμία ενημέρωση για το πού χρησιμοποιούνται, αν χρησιμοποιούνται, τουλάχιστον για τη μεταφορά ασθενών», λέει ο κ. Παπακαλοδούκας που σημειώνει ότι σε κάθε περίπτωση τα βαριά περιστατικά ασθενών είναι εκείνα που χρήζουν μεταφοράς και ζητά ενημέρωση για τον σχεδιασμό ανάπτυξης των σκαφών.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η προμήθεια των πλωτών ασθενοφόρων έγινε μέσω του προγράμματος Interreg Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020 (στρατηγικό έργο ΠΑΙΩΝΑΣ), με το κόστος να ανέρχεται σε περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ και είναι ελληνικής κατασκευής.
Τα συγκεκριμένα σκάφη είναι πετρελαιοκίνητα, έχουν ολικό μήκος 12 μέτρα, φέρουν δύο σύγχρονους κινητήρες συνολικής ισχύος 740 ίππων, ενώ αναπτύσσουν ταχύτητα άνω των 40 κόμβων.
Έχουν επίσης μεταφορική ικανότητα 12 επιβατών, ενώ στελεχώνονται με πλήρωμα 3 ατόμων και επιπλέον με νοσηλευτικό προσωπικό. Φέρουν και ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο ασθενών που διαθέτει τον ανάλογο ιατρικό – υγειονομικό εξοπλισμό.
Να υπενθυμίσουμε ότι την προμήθεια των πλωτών ασθενοφόρων, δρομολόγησαν το 2018 ο τότε υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο τότε υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός, στο πλαίσιο της πράξης με τίτλο «Περίθαλψη Αδύναμων προσφύγων και διακομιδές ασθενών μέσω θάλασσας» και ακρωνύμιο Π.Α.Ι.ΩΝ.ΑΣ. Η σχετική ανακοίνωση μάλιστα έγινε πριν από τρία χρόνια, τον Μάρτιο του 2018 στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου.
Η παράδοση των σκαφών έγινε το καλοκαίρι του 2020 από τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Ι. Πλακιωτάκη, ο οποίος ευχαρίστησε τους πρώην υπουργούς Ναυτιλίας, Π. Κουρουμπλή και Ν. Σαντορινιό που ξεκίνησαν την προσπάθεια με την παραγγελία των τριών πρώτων σκαφών.
Πηγή:www.dimokratiki.gr