Παράδειγμα κοινωνικής ενσωμάτωσης προσφύγων η Τήλος . Ίδρυσαν σύγχρονο συνεταιρισμό γαλακτοκομικών προϊόντων

0
794

Ο Δήμος Τήλου μετουσιώνεται σε αρωγό μιας πρότυπης συνεργασίας μέσω της λειτουργίας της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Ήριννα της Τήλου», στο πλαίσιο της ουσιαστικής ένταξης των προσφύγων στο νησί και της ανασύστασης του πρωτογενούς τομέα του τόπου.
Οι απαρχές της εν λόγω ενέργειας εντοπίζονται την άνοιξη του 2018, το εναρκτήριο λάκτισμα, όμως, τοποθετείται στις αρχές του 2015 όταν ξεκίνησαν να αυξάνονται οι προσφυγικές ροές προς την χώρα και όταν οι πρώτοι πρόσφυγες έφταναν στο νησί της Τήλου.
Η δημοτική αρχή Αλιφέρη σε συνεργασία με τους κατοίκους της , δημιούργησαν έναν οικισμό φιλοξενίας με κοντέινερς, δεδομένης της απουσίας hot spot, στηρίζοντας όσους ζητούσαν άσυλο.
Η πραγματική επιθυμία του Δήμου ήταν η ουσιαστική ένταξη των προσφύγων στο νησί, αναλογικά με τον πληθυσμό του, και η ιδέα της δημιουργίας της «Ήριννας της Τήλου» το μέσο για την πραγματοποιήσει.
Ο ιδιαίτερος ζήλος και η πρωτοφανής αντιμετώπιση που επέδειξε ο Δήμος Τήλου απέναντι στην προστασία και αποκατάσταση των προσφύγων προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολλών Ευρωπαϊκών φορέων και ιδιωτών, οι οποίοι μετέβησαν στο νησί προκειμένου να εξετάσουν τρόπους αντιμετώπισης του μεταναστευτικού και τους προξένησε ενθουσιασμό η ιδέα ενός τοπικού τυροκομείου, το οποίο δεν άργησε να υλοποιηθεί.
Η επένδυση βοηθήθηκε από ένα μικρό Δήμο της Ελβετίας, τον Μενιέ, κοντά στην Γενεύη, που συγκέντρωσε τα χρήματα που απαιτούνταν για την έναρξη της εμπορικής δραστηριότητας.
Δημιουργήθηκε με τον τρόπο αυτό μια Κοιν.Σ.Επ. με κύριους μετόχους κάτοικους του νησιού, πρόσφυγες και μετανάστες και με την αμέριστη σύμπραξη του Δήμου Τήλου, του Ελβετικού Δήμου Μενιέ και της εταιρείας Belgomilk, η οποία παρείχε εξ ολοκλήρου τον τεχνολογικό εξοπλισμό.
Ο συνεταιρισμός γαλακτοκομικών προϊόντων του νησιού έγινε πραγματικότητα και έλαβε την επωνυμία «Ήριννα Τήλου».
Επόμενο βήμα είναι η «Ήριννα» να αποκτήσει κωδικούς παραγωγού, να ενταχθεί σε πρόγραμμα χρηματοδότησης και να λάβει την πιστοποίηση της γεωγραφικής περιοχής. Το έργο έγινε υπό την αμέριστη φροντίδα της Δημάρχου Τήλου Μαρίας Καμμά Αλειφέρη.

news-ta.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ