Από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου η αποκατάσταση του Τεμένους Γαζί Χασάν στο Πλατάνι της Κω
Υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας, Υπουργείου Πολιτισμού και ΒΑΚΟΥΦ Κω
Στη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης πολιτιστικής ανάπτυξης για την εκτέλεση του έργου «Αποκατάσταση Τεμένους Πλατάνι Νήσου Κω», το οποίο προκήθηκαν ζημιές από τον ισχυρό σεισμό του 2017, προέβη η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού και τον Οργανισμό Διαχείρισης Κτημάτων ΒΑΚΟΥΦ Κω.
Την Προγραμματική Σύμβαση συνυπογράφουν ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και η Πρόεδρος του ΒΑΚΟΥΦ Κω, Ελβάν Κοτζαογλάν και βάσει αυτής, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση και υλοποίηση του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 275.000,00 €.
Το τέμενος Γαζί Χασάν Πασά στο Πλατάνι της Κω οικοδομήθηκε σύμφωνα με κτητορική επιγραφή το έτος 1784-85, πιθανόν σε θέση παλαιοτέρου κτίσματος. Ακολουθώντας την συνήθη τυπολογία, στο ισόγειο είναι ο νάρθηκας και η αίθουσα προσευχής, ενώ στον όροφο ο γυναικωνίτης, προσβάσιμος από μια κλίμακα· στον αύλειο χώρο βρίσκεται η κρήνη καθαρμών. Ο σεισμός του 1933 και οι επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν επέφεραν δομικές και μορφολογικές αλλαγές με κυριότερες, την αντικατάσταση της τετράριχτης κεραμοσκεπούς ξύλινης στέγης με επίπεδη τύπου Celler και την τροποποίηση της μορφής των ανοιγμάτων. Ακολούθησαν εσωτερικές διαρρυθμίσεις και μετασκευές, ενώ το 2014 ανακατασκευάστηκε πλήρως ο μιναρές. Με τον ισχυρό σεισμό του 2017 προκλήθηκαν ζημιές κυρίως στην τοιχοποιία και στην πλάκα της οροφής.
Αντικείμενο της Προγραμματικής Σύμβασης είναι η διεξαγωγή όλων των απαραίτητων διαδικασιών για την αποκατάσταση των δομικών και των μορφολογικών στοιχείων του τεμένους και του εμπλουτισμού του, με τις απαραίτητες μηχανολογικές εγκαταστάσεις, με κύριο στόχο την άρση της επικινδυνότητας στην οποία έχει περιέλθει, την αντισεισμική του θωράκιση και την
επαναφορά του σε συνθήκες που απρόσκοπτα θα επιτρέψουν τη λειτουργία του ως χώρου θρησκευτικής λατρείας. Οι εργασίες θα υλοποιηθούν υπό την επιστημονική εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου σύμφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και τα προβλεπόμενα στην εγκεκριμένη μελέτη.
Βάσει της Προγραμματικής Σύμβασης, ο Οργανισμός Διαχείρισης Κτημάτων ΒΑΚΟΥΦ Κω ως Κύριος του έργου παρέχει το δικαίωμα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την υλοποίηση του έργου.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αναλαμβάνει την αρμοδιότητα για την υλοποίηση και την χρηματοδότηση του έργου, προϋπολογισμού 275.000,00 € συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.
Το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού αναλαμβάνει μέσω της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου να εποπτεύσει και να παρακολουθήσει την υλοποίηση του έργου, σύμφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και για την εκτέλεση των αρχαιολογικών έργων και σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη.
Φορέας λειτουργίας του έργου ορίζεται ο Οργανισμός Διαχείρισης Κτημάτων ΒΑΚΟΥΦ Κω.
Το έργο είναι ενταγμένο και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων οικονομικού έτους 2021 της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Το Γραφείο Τύπου
Ντροπή. Οι ορθόδοξες εκκλησίες στην Κω, από το 2017 παραμένουν έτσι. Τι κάνει η περιφέρεια; Φτιάχνει τζαμιά. Ραντεβού στις επόμενες εκλογές αγαπητοί «συμπολίτες»
δεν αξίζει να φτιάχνουν οι εκκλησίες. έτσι κι αλλιώς σύντομα οι χριστιανοί θα είναι μειονοτητα. οι μουσουλμάνοι (λόγο λάθρο από Πακιστάν) θα γίνουν πλειοψηφία σε όλα τα νησιά που συνορευουν με Τουρκία. αυτό θέλουν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ.
Εχεις δικιο αλλα νομιζω και οι εκκλησιες εχουν ειδη παρει εγκριση αποκαταστασεις. Ευχη ολων να αποκατασταθουν συντομα και οι εκκλησιες και τα τζαμια.
Ντροπή!παλι εμεις οι Έλληνες τα πληρώνουμε αυτα??Υπογράφεις και χαιρεσαι ε??Μαύρο!
τόσοι πρόσφυγες στο χοτ σποτ δεν έχουν χώρο να προσευχηθούν! τόσους δημοκράτες έχει το νησί, δεν σκέφτηκε κανείς να γίνει ένα τζαμί στο Πυλι? η έστω να μετατραπεί μια εκκλησία του Πηλίου σε τζαμί?
Να φτιάξουν τα τζαμια ,να φτιάξουν τις εκκλησίες ,να φτιάξουν όμως και τους κίονες που πέσαν στα αρχαία απέναντι από το ωδείο , και δίπλα στην Vodafone το αρχαίο τείχος και την πόρτα του φόρου και τα αγάλματα στο μουσείο που πέσαν και σπάσανε στον σεισμό και ότι αλο σπασμένο υπάρχει από την πολιτιστική κληρονομιά μας που δεν ανήκει μόνο σε μας αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο