Ένταξη εποχικών επιχειρήσεων στην επιδότηση πάγιων δαπανών, ενίσχυση της εστίασης στα Δωδεκάνησα, λύση για την Τράπεζα Δωδεκανήσου

0
488

Ένταξη των εποχικών επιχειρήσεων στην επιδότηση των πάγιων δαπανών, περεταίρω ενίσχυση της εστίασης στα Δωδεκάνησα και λύση για τους δανειολήπτες της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου, πρότεινε η Μίκα  Ιατρίδη με ομιλία της στη Βουλή.

 

Τρεις προτάσεις κατέθεσε με ομιλία της στη Βουλή η Μίκα Ιατρίδη, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, για ζητήματα που απασχολούν τα Δωδεκάνησα. Ειδικότερα, η βουλευτής Δωδεκανήσου πρότεινε τα εξής:

 

  • Στο μέτρο της κρατικής επιδότησης των πάγιων δαπανών να ενταχθούν οι εποχικές επιχειρήσεις με βάση και τον τζίρο τους και όχι μόνο με βάση τον ΚΑΔ.

 

  • Να ενισχυθεί περαιτέρω η εστίαση στα Δωδεκάνησα, μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων όπως το ΕΣΠΑ, στη βάση γεωγραφικών και πληθυσμιακών κριτηρίων.

 

  • Να βρεθεί λύση με τους δανειολήπτες της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου, ώστε η ρύθμιση και αποπληρωμή των δανείων τους να γίνεται όπως και με τις συστημικές τράπεζες.

 

Η Μίκα Ιατρίδη έλαβε το λόγο στην ολομέλεια, μέσω τηλεδιάσκεψης, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών «Διενέργεια Γενικών Απογραφών έτους 2021 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, επείγουσες δημοσιονομικές και φορολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις».

 

Στην ομιλία της, μεταξύ άλλων, η βουλευτής Δωδεκανήσου πρότεινε στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί σε εφαρμογή του άρθρου 29 για την επιδότηση των παγίων δαπανών, να μελετηθεί και να ληφθεί υπόψη ο καθορισμός των εποχικών επιχειρήσεων να μη γίνει μόνο μέσω ΚΑΔ, αλλά, λόγω εποχικότητας των δικών μας επιχειρήσεων στα Δωδεκάνησα, να περιληφθούν και επιχειρήσεις με βάση το τζίρο τους.

 

Να περιληφθούν, δηλαδή, οι επιχειρήσεις οι οποίες εμφανίζουν το 50% του τζίρου τους κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους – Ιούλιο – Αύγουστο – Σεπτέμβριο. Να εφαρμοστεί η ρύθμιση που υπάρχει ήδη στο Νόμο 4701 και η οποία είχε κατατεθεί από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Σκυλακάκη, ύστερα από παρέμβαση και πρόταση της Μίκας Ιατρίδη τον περασμένο Ιούνιο.

 

Για την εστίαση στα Δωδεκάνησα, η βουλευτής Δωδεκανήσου επισήμανε ότι  «έχει και αυτή σημαντικό εποχικό χαρακτήρα και για αυτό το λόγο, πρέπει να μελετηθούν τρόποι περαιτέρω ενίσχυσής της, με τη χρήση ειδικών χρηματοδοτικών εργαλείων, ενδεχομένως μέσω ΕΣΠΑ, ή άλλου τρόπου, με κριτήρια που θα μπορούσε να είναι γεωγραφικά, αλλά και πληθυσμιακά. Αυτό αφορά και στα μικρότερα νησιά μας, με πληθυσμό που κυμαίνεται στους 1000 μόνιμους κατοίκους».

 

Για τη Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου, η Μίκα Ιατρίδη σημείωσε ότι αναμένεται να ιδρυθεί Ένωση Δανειοληπτών Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου.

 

«Το πρόβλημα είναι γνωστό», επισήμανε η βουλευτής Δωδεκανήσου, «το έχω εκθέσει προσωπικά τόσο στον κ. Υπουργό Οικονομικών, όσο και το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας. Εν μέσω πανδημίας, πρέπει να βρεθεί λύση και για τους δανειολήπτες αυτούς που εμπιστεύτηκαν τον τόπο τους και να αντιμετωπιστεί η ρύθμιση και αποπληρωμή των δανείων τους όπως γίνεται και με τις συστημικές τράπεζες».

 

Στην ομιλία της, η Μίκα Ιατρίδη επεσήμανε ακόμη ότι η κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών έχουν κάνει ένα τιτάνιο έργο στήριξης των ανθρώπων που πλήττονται από την πανδημία. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσονται και νέα μέτρα στήριξης, όπως, μεταξύ άλλων:

 

Η πλήρης απαλλαγή από την καταβολή ενοικίου για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο για τις επιχειρήσεις που ήταν κλειστές με κρατική εντολή.

 

Ταυτόχρονα όμως, στηρίζονται και οι ιδιοκτήτες ακινήτων, αφού για τους ίδιους μήνες θα καταβληθεί απευθείας στον τραπεζικό τους λογαριασμό το 80% του μηνιαίου μισθώματος για τα φυσικά πρόσωπα και 60% για τα νομικά πρόσωπα.

 

Επιπλέον, η Κυβέρνηση προχωρά και στο ουσιαστικό μέτρο στήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία με την επιδότηση παγίων δαπανών η οποία είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.

 

Περαιτέρω, με το άρθρο 28 του νομοσχεδίου συνεχίζονται οι παρατάσεις που είχαν δοθεί για την εξόφληση των αξιογράφων μέχρι και τις 30 Απριλίου 2021, παράταση η οποία αφορά και τις τουριστικές επιχειρήσεις.

 

Καταλήγοντας, η Μίκα Ιατρίδη τόνισε ότι «η κατάσταση παραμένει δυναμική και πολλές φορές απρόβλεπτη. Όμως, με σχεδιασμό, ορθολογικές επιλογές και το βλέμμα στο μέλλον, πιστεύω ότι θα ξεπεράσουμε και αυτή την κρίση».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ