Η συγκινητική ανάρτηση του στρατηγού εα Γ.Σοφιανίδη για τη βύθιση του σκάφους “ΑΙΓΕΑΣ” πριν 11 χρόνια στην επιστροφή από Καλόλιμνο και τη διάσωση των 3

1
692

Του Γεωργίου Δ. Δρόσου

Mε αφορμή μία ανάρτηση του Στρατηγού εα Γεωργίου Σοφιανίδη, Διοικητή 80 ΑΔΤΕ την περίοδο 2009-2010, θα κάνουμε μία αναφορά σε ένα περιστατικό που συνέβη πριν 11 χρόνια τη νύχτα 3/4 Φεβρουαρίου 2010.

Μία περιπέτεια με αίσιο τέλος, όταν κινδύνεψαν 3 άτομα που επέβαιναν σε σκάφος που βυθίστηκε κατά την επιστροφή του από Καλόλιμνο ,όπου είχε μεταβεί εκτάκτως για να μεταφέρει ασθενή οπλίτη.

Η συγκινητική και ανθρώπινη ανάρτηση του στρατηγού Σοφιανίδη, ότι επρόκειτο για «τη δυσκολότερη νύχτα του ένστολου…βίου του» αλλά και η αναφορά του στην επίκληση του Αγίου Σάββα του Εν Καλύμνω

Όμως όταν ζήτησα τη βοήθεια του Αγίου Σάββα κατέβηκε τρέχοντας τις πλαγιές, βούτηξε στα κύματα του Αιγαίου, κολύμπησε δίπλα μας, μας κράτησε ζεστούς στην αγκαλιά του και με την παρουσία του μας έδωσε τη δύναμη και το κουράγιο να μείνουμε στο όνειρο της ζωής…,Μεγάλη η χάρη του

Ο στρατηγός εα Γεώργιος Σοφιανίδης διετέλεσε Διοικητής ΑΣΔΕΝ και Διοικητής 1ης Στρατιάς.

Ανατρέχοντας στο αρχείο της “ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ” παραθέτουμε το σχετικό δημοσίευμα μας για το συμβάν.

«ΑΙΣΙΟ ΤΕΛΟΣ ΕΙΧΕ Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΩΝ 3 ΕΠΙΒΑΙΝΟΝΤΩΝ ΣΤΟ ΣΚΑΦΟΣ ‘’ΑΙΓΕΑΣ’’ ΠΟΥ ΒΥΘΙΣΤΗΚΕ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΚΑΛΟΛΙΜΝΟ»

Υποδειγματικά  λειτούργησε το σύστημα έρευνας-διάσωσης

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια των τριών επιβαινόντων του σκάφους «ΑΙΓΕΑΣ» το οποίο εξέπεμψε σήμα κινδύνου στις 21.02  το βράδυ της περασμένης Τετάρτης 3 Φεβρουαρτίου 2010 και βυθίστηκε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των νήσων Καλολίμνου και Καλύμνου.

Το σκάφος με καπετάνιο το Γιάννη Μαμουζέλο ετών 59 και συνεπιβάτη τον Ταγματάρχη Πεζικού Δημήτρη Βαρελή ετών 40,είχε μεταβεί εκτάκτως στην Καλόλιμνο και είχε παραλάβει το στρατιώτη Βαρβανομικό Πανορμίτη ετών 21, που ήταν ασθενής προκειμένου να τον μεταφέρει στην Κάλυμνο.

Προφανώς από πρόσκρουση σε ύφαλο κατά την προσέγγιση του στην Καλόλιμνο , το σκάφος υπέστη ζημιές και άρχισε να βάζει νερά κατά την επιστροφή τους προς την Κάλυμνο .

Οι 3 επιβαίνοντες μόλις αντιλήφθηκαν ότι το σκάφος θα βυθιζόταν από την εισροή των υδάτων πήραν σωσίβια και μία σχεδία  και το εγκατέλειψαν εκπέμποντας σήμα κινδύνου. Το σκάφος μετά από λίγο χρόνο βυθίσθηκε

Μόλις δόθηκε το σήμα κινδύνου άμεσα από το Εθνικό Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ )ξεκίνησε μία μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στην περιοχή μεταξύ Καλολίμνου—Καλύμνου.

Σε αυτή συμμετείχαν η κανονιοφόρος του ΠΝ «ΜΑΧΗΤΗΣ»,τρία πλωτά περιπολικά του Λιμενικού Σώματος, δύο ελικόπτερα Super Puma , ένα αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Aεροπορίας, τα Ε/Γ-Ο/Γ  BLUE STAR 1 και NAXOS,παραπλέοντα σκάφη , ενώ παράλληλα από την λιμενική Αρχή Καλύμνου ενεργοποιήθηκαν ιδιωτικά σκάφη αναψυχής και αλιευτικά της περιοχής. Το C-130 με συνεχή ρίψη φωτιστικών μετέτρεψε στην κυριολεξία τη νύκτα σε μέρα στην εν λόγω περιοχή. Στις 22.08 και ενώ η επικοινωνία με το σκάφος ήδη είχε χαθεί ,από ελικόπτερο Super puma εντοπίστηκαν συντρίμμια του «ΑΙΓΕΑΣ» σε απόσταση περίπου 2 μιλίων από το ακρωτήριο Χρυσό Σπήλαιο Καλύμνου.

Οι έρευνες επικεντρώθηκαν στη συγκεκριμένη περιοχή και 3 λεπτά μετά τα μεσάνυκτα, οι 3 αγνοούμενοι εντοπίστηκαν από το πλήρωμα BLUE STAR 1, σε απόσταση περίπου ενός ναυτικού μιλίου από το ακρωτήριο Χρυσό Σπήλαιο και περισυνελέγησαν με ασφάλεια από το σκάφος αναψυχής «ΝΙΚΟΣ» του Γιάννη Νομικάριου, που τους μετέφερε στο Λιμάνι Καλύμνου. Οι τρεις διασωθέντες μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Καλύμνου με συμπτώματα υποθερμίας .Τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και παρέμεινα μέσα για προληπτικούς λόγους .

Την όλη επιχείρηση την παρακολούθησαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης και ο Α/ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος και ο Ταξίαρχος Διοικητής Γεώργιος Σοφιανίδης. Εδώ να σημειώσουμε την άμεση αντίδραση του ΕΚΣΕΔ και την υποδειγματική πραγματοποίηση της επιχείρησης.

Η ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ

Μετά το συμβάν και το αίσιο τέλος, η 80 ΑΔΤΕΆ δεν ξέχασε το ιδιοκτήτη του σκάφους «ΑΙΓΕΑΣ» Γιάννη Μαμουζέλο που εθελοντικά είχε προσφερθεί να κάνει την μεταφορά τους ασθενούς στρατιώτη.

Άμεσα εκδηλώθηκαν οι απαραίτητες ενέργειες προς το ΓΕΣ να αντικαταστήσει το σκάφος.

Συνεχές το ενδιαφέρον του Ταξιάρχου Γιώργου Σοφιανίδη με τηλεφωνήματα στους αρμοδίους . Το ΓΕΣ με εντολή του τότε Αρχηγού ΓΕΣ Φραγκούλη Φράγκου προέβη στην αγορά παρόμοιου  σκάφους, σε αρίστη κατάσταση που του έδωσε το ίδιο όνομα «ΑΙΓΕΑΣ ΙΙ». Το νέο «ΑΙΓΕΑΣ ΙΙ» την Μεγάλη Τρίτη 30 Μαρτίου 2010 ,έδενε στο λιμάνι της Καλύμνου, 55 ημέρες μετά το περιστατικού βύθισης.

Σε μία σεμνή και λιτή τελετή, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγος Φραγκούλης Φράγκος, που ήλθε στην Κάλυμνο για το σκοπό αυτό, παρέδιδε στο συμπατριώτη μας Γιάννη Μαμουζέλλο το ταχύπλοο σκάφος «ΑΙΓΕΑΣ ΙΙ» σε αντικατάσταση αυτού που βυθίστηκε,

Ο Αρχηγός ΓΕΣ, στη σύντομη προσφώνηση του είπε «ο Στρατός μας τηρεί το λόγο του», για να συμπληρώσει ,ότι με την πράξη αυτή θέλουμε να ευχαριστήσουμε τόσο το Καπετάν Γιάννη όσο και όλους τους Καλύμνιους, για την αγάπη τους που δείχνουν στα στρατευμένα νιάτα μας

Στην κάτω  φωτογραφία , ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Φραγκούλης Φράγκος με τον υποφαινόμενο Γιώργο Δρόσο, την Μεγάλη Τρίτη 30 Μαρτίου 2010, στην Κάλυμνο σε μία συνάντηση  μετά από 20 χρόνια. Συμμαθητές στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από την οποία αποφοίτησαν το 1974. Τελευταία τους συνυπηρέτηση ήταν το 1990, ως σπουδαστές στην Ανωτάτη Σχολή Πολέμου.

Κλείνοντας να σημειώσω ότι με τη συμμαθητική σχέση που με συνέδεε  με τον Φραγκούλη Φράγκο ,αμέσως μετά το συμβάν έστειλα επιστολή στην οποία αναφερόμουν στην ανάγκη άμεσης αντικατάστασης του σκάφους και τη στήριξη του εθνοφύλακα Γιάννη Μαμουζέλλου που εθελοντικά πρσφέρθηκε να κάνει την μεταφορά του ασθενή οπλίτη.

Την επόμενη ημέρα, ο Αρχηγός ΓΕΣ Φραγκούλης Φράγκος μου τηλεφώνησε λέγοντας μου « Γιώργο, θα κάνουμε το αυτονόητο. Ήδη βρήκαμε το σκάφος τις επόμενες ημέρες θα έλθω στην Κάλυμνο για να το παραδώσω προσωπικά ο ίδιος»

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ