Πρωτοφανής θεομηνία στην Πάτμο: Χοχλακάς και λιμάνι ενώθηκαν. Ζώα χάθηκαν – Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

0
4634

Φωτό: Σταύρος Χατζησάββας

του Νίκου Μελιανού

 

Μερικές ώρες, κατακλυσμιαίας βροχής κυρίως τη νύχτα ήταν ικανή να καταδείξει το πόσο ανοχύρωτη πόλη-νησί είναι η Πάτμος αφού για πρώτη φορά στα χρονικά τα σχολεία δεν λειτούργησαν εξαιτίας αυτών των ραγδαίων βροχοπτώσεων που άτομα μεγάλης ηλικίας δεν θυμούνται κάτι ανάλογο.

 

Τα σχολεία λοιπόν δεν λειτούργησαν με εντολή δημάρχου, ενώ το ξημέρωμα βρήκε το νησί πλημμυρισμένο στα νερά ειδικά σε περιοχές όπου λόγω κατασκευής του αποχετευτικού συστήματος υπήρχε πάντοτε πρόβλημα.

 

Παρακείμενες κατοικίες πλημμύρισαν όπως και χωράφια, το δε ύψος του νερού έφθανε ή και ξεπερνούσε σε περιπτώσεις τους 70 πόντους γεγονός που ανάγκασε τους οδηγούς αυτοκινήτων και δη 4Χ4 να επιστρέφουν πίσω φοβούμενοι το σταμάτημα της μηχανής.

 

Ειδικά για την περιοχή του Χοχλακά όπου πλημμύρισε ο μεγάλος ποταμός Περδικάρης, τα νερά του οποίου αναμείχθηκαν με αυτά της βροχής και τα λύμματα δημιουργώντας εκρηκτικό μείγμα, το οποίο κυκλοφορεί και εύκολα γίνεται αντιληπτό από το χρώμα των απορρεώντων υδάτων.

 

Εν τω μεταξή η κάμερα κατέγραψε στα αποκλειστικά πλάνα εισροές υδάτων σε καταστήματα, οικίες, εκκλησίες, υπηρεσίες π.χ ταχυδρομείο, ενώ προκαλεί δυσκολίες λειτουργίας του τελωνίου, Α.Τ Πάτμου και άλλων καταστημάτων στα οποία επιχειρείται  ανεπιτυχώς προς το παρόν απάντληση των εισερχομένων υδάτων.

 

Οι υπηρεσίες του δήμου έχουν τεθεί σε επιφυλακή από το πρωί ενώ μια αντλία προσπαθεί να μεταφέρει το νερό της κεντρικής  πλατείας στη θάλασσα, πράγμα όμως αδύνατο και λόγω όγκου του νερού,   όσο και για το γεγονός ότι ανέβηκε η στάθμη του νερού σε ύψος μεγαλύτερη της κεντρικής πλατείας.

 

Στο Διακόφτι επίσης μεγάλες πλημμύρες και καταστροφές όχι μόνο υλικές σε κατολισθήσεις τοίχων αλλά  όπως μας είπε ο Μπενέτος Γρυλλάκης από τη θεομηνία τα αιγοπρόβατα του έχουν εγκαταλείψει τους στάβλους. Τα ψάχνει  και ακόμα δεν τα έχει βρει.  Φοβάται μήπως έχουν πνιγεί.

Ήταν λοιπόν στραβό το κλίμα, το ‘φαγε και ο γάιδαρος.

 

Ένα πρόβλημα εμείς θα λέγαμε διαχρονικό το οποίο καμία δημοτική αρχή δεν μπήκε στον κόπο να το αντιμετωπίσει σοβαρά.

 

 

 

Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι του Δημάρχου κ. Λευτέρη Πέντε. Οι φωτογραφίες της κατολίσθησης του πρανούς της Χώρας και της πλημμυρισμένης νέας εισόδου της Αποκάλυψης είναι του κ. Γιώργου Καρακατσάνη. Οι φωτογραφίες του Περδικάρη της πλατείας με τα σκαπτικά του Θεολόγου Γιάνναρου  είναι του κ. Κωνσταντίνου Σταμπούλη. Η φωτογραφία του λιμανιού είναι του κ. Μιχάλη Μιαούλη στο F.B. Η φωτογραία με drone του Σταύρου Χατζησάββα.

πηγή: https://www.patmostimes.gr

Την κήρυξη σε κατάσταση  έκτακτης ανάγκης του Δήμου Πάτμου ζητά ο Περιφερειάρχης

 

Με κατεπείγον αίτημα προς την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ζητά την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας του Δήμου Πάτμου της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου, αντιδρώντας άμεσα στο σχετικό αίτημα του Δήμου Πάτμου.

 

Συγκεκριμένα, στο κατεπείγον έγγραφο του Περιφερειάρχη προς τον Γενικό Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου αναφέρεται ότι, κατά την 1η Φεβρουαρίου 2021, εκδηλώθηκαν ακραία καιρικά φαινόμενα με ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους, που έπληξαν τον Δήμο Πάτμου. Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν πλημμύρες, κατολισθήσεις, καταπτώσεις πρανών, ολισθήσεις γαιών, υποσκαφές τοίχων αντιστήριξης καθώς και εκτεταμένες ζημιές και καταστροφές στο οδικό δίκτυο της νήσου Πάτμου αλλά και καταστροφές σε οικισμούς του Δήμου σε διάφορες θέσεις.

 

Επειδή, όπως επισημαίνεται στο αίτημα του Περιφερειάρχη, για την αντιμετώπιση της κατάστασης απαιτείται ειδικός συντονισμός και κινητοποίηση δυναμικού και μέσων επιπλέον του διατιθέμενου υπό κανονικές συνθήκες, αλλά και λόγω και των ειδικών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19, η κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας ολόκληρου του Δήμου Πάτμου της Π.Ε. Καλύμνου κρίνεται επιβεβλημένη.

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ