Η Κάλυμνος αποχαιρετά τον καπετάνιο και λαϊκό ζωγράφο Μανόλη Φ.Σαρούκο

0
935

Η Κάλυμνος αποχαιρετά τον καπετάνιο και ζωγράφο Μανώλη Φ. Σαρούκο που άφησε την τελευταία  του πνοή σε ηλικία 94 ετών.

Ο Μανόλης Σαρούκος γεννήθηκε το 1927 στην Κάλυμνο.

Στα 1936 η οικογένεια του αναγκάζεται να ξενιτευτεί από τα Ιταλοκρατούμενα τότε Δωδεκάνησα στην Πάρο.

Εκεί τελείωσε το Δημοτικό. Μαθητής ακόμη, είχε αρχίσει να ζωγραφίζει κερδίζοντας το θαυμασμό και την εκτίμηση των δασκάλων του και άλλων πνευματικών ανθρώπων ,οι οποίοι τον ενθάρρυναν να συνεχίσει. Όμως οι οικονομικές ανάγκες της οικογένειας του δεν επέτρεπαν τότε τέτοιες πολυτέλειες.

Το καΐκι χρειαζόταν χέρια.  Σε ηλικία 15 χρόνων δουλεύει στα καταναγκαστικά έργα των Γερμανών στην Πάρο, αντικαθιστώντας το αδελφό του. Βαριά δουλειά για τέτοια ηλικία. Σκληρός ο αγώνας για επιβίωση ,απομάκρυνε τον Μ.Σαρούκο από το έμφυτο ταλέντο του τη ζωγραφική.Ο πατέρας του αρνήθηκε στον Σκεύο Ζερβό να τον πάρει μαζί του στην Αθήνα και να τον βοηθήσει να σπουδάσει στην Καλών Τεχνών

Στα 1948 μετά την ενσωμάτωση έρχεται στην Κάλυμνο. Ξεκινά να ασχολείται με τη σπογγαλιεία. Παντρεύεται και δημιουργεί πολυμελή οικογένεια και εξαιρετικά παιδιά

Το 1977 σε ηλικία 50 χρονών, αρχίζει να ζωγραφίζει πάλι, το χειμώνα όταν επιστρέφει από το καλοκαιρινό ταξίδι της σπογγαλιείας.

Ασχολείται και με το συνδικαλισμό. Επί 30 χρόνια υπήρξε πρόεδρος του Σωματείου Πλοιάρχων Σπογγαλιέων Καλύμνου και έδωσε πολλούς αγώνες για τον κλάδο,’

Συμμετείχε σε ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ. Παράλληλα ασχολείται και με την ξυλογλυπτική

Ο Μανόλης Σαρούκος ήταν ένας γνήσιος λαϊκός ζωγράφος.

Τα θέματα του είναι παρμένα από την Καλύμνικη ζωή, από τη θαλασσινή και ιδιαίτερα τη σφουγγαράδικη, αλλά και από τη στεριανή.

Σκηνές καθημερινής ζωής, ο αγώνας επιβίωσης και το δύσκολο καθημερινό μεροκάματο, έθιμα που μοσχοβολούν το νοσταλγικό άρωμα της καλύμνικης ζωής απεικονίζονται στους πίνακες ζωγραφικής του με ρεαλιστική πιστότητα και ζωντανά χρώματα.

Την Ιστορία της Καλύμνου ο καπετάν Μανόλης την έχει γράψει με τους πίνακες του.

Τον Απρίλιο 2014 πραγματοποιεί  έκθεση ζωγραφικής στον ανακαινισμένο χώρο του Ισογείου του Πνευματικού Κέντρου που θα διαρκέσει μέχρι 25 Απριλίου 2014, και εκθέτει  110 προσωπικά έργα με μία πλούσια θεματολογία κυρίως από τις θαλασσινές δραστηριότητες  στο νησί μας.

Ο Δήμος Καλυμνίων τον τιμά για το πλούσιο καλλιτεχνικό του έργου.

Στην Φωτογραφία ο καπετάν Μανόλης Σαρούκους με την οικογένεια και συγγενείς του στο Ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου τον Απρίλιο 2014 την ημέρα ολοκλήρωσης της  έκθεσης.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί σήμερα Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021 στον ιερό ναό του Αγίου Μάμμα στις 2.00 το μεσημέρι

Πηγή: https://kalymnos-news.gr

Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημήτρη Γάκη για την απώλεια του καπετάν

Μανώλη Σαρούκου

 

Έφυγε ο καπετάν Μανώλης Σαρούκος.

Μας έφυγε ο εμβληματικός πρόεδρος πλοίαρχων σπογγαλιέων Καλύμνου, ο άνθρωπος που έδωσε όσο λίγοι ήθος στο συνδικαλισμό. Ένα λαϊκό γέννημα της Καλύμνου με βαθιά κουλτούρα, μεγάλο ταλέντο στην ζωγραφική αλλά κυρίως ένας πολύπλευρος άνθρωπος με άπειρα ενδιαφέροντα, όχι μονόχρωμος, που χαιρόσουν να τον ακούς, να τον απολαμβάνεις να σου μιλάει με τα «σωθικά» του. Ρούφαγες τα λόγια του και στο τέλος χόρταινες με επιδόρπιο το ψημένο χαμόγελο του. Η Κάλυμνος έχασε ένα κομμάτι της ταυτότητας, αυτό που εκφράζεται στην παράδοση και στην πορεία του χρόνου μέσα από τους ανθρώπους της. Από όλα τα ενδιαφέροντα και τα ταλέντα του τον κέρδισε η μεγάλη του αγάπη η θάλασσα, γιατί στη θάλασσα ψήνεσαι με το αλάτι της, τραγουδάς με τα ψάρια της, φωτίζεσαι από τα παιχνιδίσματα του φεγγαριού με τα κύματα.

Η θάλασσα χθές ντύθηκε με το γαλάζιο της φόρεμα και ο ουρανός με το μπλε του κουστούμι διεκδικώντας ο καθένας το σπλάχνο της Καλύμνου. Έτσι ο καπετάν Μανώλης ένωσε τα  κομμένα κομμάτια του καϊκιού του και ξανοίχτηκε βαθιά στη θάλασσα, αφήνοντας την ψυχή του να πετάξει ψηλά στον ουρανό και σε μας να μας αφήσει παρακαταθήκη το παράδειγμα ζωής. Εγκάρδια συλλυπητήρια στην οικογένεια του αλλά και σε όλο τον Καλυμνιακό λαό για την μεγάλη τους απώλεια.

Τα παλικάρια, οι καπεταναίοι δεν ξεχνιούνται.

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΑΚΗΣ

τ. ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ