Επιτακτική και άμεση η ανάγκη στελέχωσης του Ιατρείου της Ψερίμου που μετράει 2 αιφνίδιους θανάτους σε 3 μήνες

0
959

Η ακριτική Ψέριμος ένα νησί των 30 μόνιμων κατοίκων τη χειμερινή περίοδο, που κατά τη θερινή περίοδο με τους παραθεριστές και τους διερχομένους ξεπερνούν τα 800 άτομα ημερησίως, δεν διαθέτει Ιατρό, αν και υπάρχει  ένα σύγχρονο Ιατρείο που στεγάζεται σε νεοκατασκευασμένο κτίριο.

H μη στελέχωση του Ιατρείου της Ψερίμου δεν είναι σημερινό  πρόβλημα, υπήρχε ανέκαθεν, η τοποθέτηση ιατρού είναι το πάγιο αίτημα των μόνιμων κατοίκων εδώ και χρόνια και είναι ένα θέμα που αρκετές φορές έχει αναδείξει το kalymnos-news.gr

Η  κυρά Φωτεινή μόνιμη κάτοικος του νησιού μιλάει στο kalymnos-news.gr και εκφράζει το παράπονο της που είναι και παράπονο όλων των κατοίκων ότι η  Ψέριμος το μικρό ακριτικό νησί δεν διαθέτει Ιατρό.

Όπως χαρακτηριστικά μας λέει, η πλειονότητα των 30 κατοίκων της Ψερίμου κατά τη χειμερινή περίοδο είναι ηλικιωμένοι και χρειάζονται της στοιχειώδους ιατρικής φροντίδας. «Δεν ζητούμε την μόνιμη παρουσία  γιατρού αλλά τουλάχιστον να επισκέπτεται την Ψέριμο μία φορά την εβδομάδα για να εξετάζει τους ηλικιωμένους και τους ασθενείς» μας λέει η κυρά Φωτεινή, που αναγκάζεται ως νεότερη που είναι να φροντίζει με όσες γνώσεις διαθέτει τους συμπατριώτες της.

Η απώλεια δύο μόνιμων κατοίκων τους τελευταίους τρεις μήνες αναδεικνύει το μεγάλο πρόβλημα και καθιστά επιτακτική και άμεση την ανάγκη στελέχωσης του Ιατρείου της Ψερίμου

Πριν 3 μήνες,  στις 26 Οκτωβρίου 2020 έφυγε αιφνίδια ένας  53χρονος άνδρας στην Ψέριμο, ενώ την περασμένη Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021  βράδυ στις 10.30, μεταφέρθηκε εκτάκτως από Ψέριμο στην Κάλυμνο με το σκάφος «ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ» του Μιχάλη Αρβίθη 70χρονος σε κωματώδη κατάσταση και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού του Νοσοκομείου Καλύμνου δεν κατέστη δυνατό να παραμείνει στη  ζωή.

Αν υπήρχε ιατρός στο νησί να τους παρέξει τις πρώτες βοήθειες  ίσως να μην είχαν καταλήξει.

Όπως μας λέει ο Μιχάλης Αρβίθης ιδιοκτήτης ταχυπλόου σκάφους ,  η διαδικασία διακομιδής  ατόμων που χρειάζεται να μεταφερθούν από Ψέριμο στο Νοσοκομείο Καλύμνου είναι χρονοβόρα, ενώ οι κάτοικοι του ακριτικού νησιού ακόμη και να γράψουν κάποια φάρμακα ή να επισκεφτούν ιοτρό  θα πρέπει  να ταξιδέψουν στην Κάλυμνο και να παραμείνουν τώρα το χειμώνα, τουλάχιστον 2 ημέρες κάτι που σημαίνει ταλαιπωρία και έξοδα

Δεν πρέπει βέβαια να περάσει απαρατήρητο, ότι το νησί της Ψερίμου, έχουν επισκεφτεί τα τελευταία χρόνια δύο Πρόεδροι της Δημοκρατίας ο Κάρολος Παπούλιας και ο Προκόπης Παυλόπουλος , ο Πρωθυπουργός  Αλέξης Τσίπρας, ο σημερινός Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τον Ιανουάριο 2017, ο πρώην Υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, οι υφυπουργοί (Εθνικής Άμυνας, Ναυτιλίας), βουλευτές, οι τοπικοί άρχοντες και άλλα πολιτικά πρόσωπα και σε όλους έχει τεθεί από τους κατοίκους το θέμα της έλλειψης ιατρού.

Δυστυχώς το θέμα τοποθέτησης γιατρού δεν βρήκε λύση μέχρι σήμερα, αφού «κολλάει» σε γραφειοκρατικές διαδικασίες ,σε ασάφειες στο καθεστώς υπαγωγής του Ιατρείου αλλά και έλλειψη πολιτικής βούληαης και ενδιαφέροντος. Δικαιολογίες όμως, που δεν μπορούν να πείσουν, όταν η μη στελέχωση του Ιατρείου άπτεται θεμάτων Υγείας.

Να θυμίσουμε ότι τον Απρίλιο 2017 ,επιχειρήθηκε να δοθεί προσωρινή λύση με την επίσκεψη στρατιωτικού γιατρού 3 φορές το μήνα, για την εξέταση των κατοίκων. Το μέτρο αυτό τηρήθηκε για ένα τετράμηνο περίπου και δεν συνεχίστηκε.

Τις τελευταίες ημέρες μετά το θάνατο του 70χρονου Μιχάλη Μαύρου, υπήρξε εκδήλωση ενερεγειών από τους βουλευτές Μάνο Κόνσολα και Βασίλη Υψηλάντη ,από τον Έπαρχο ΠΕ Καλύμνου Μανώλη Μουσελλή και από τον Ιατρικό Σύλλογο Επαρχίας Καλύμνου.

Ας ελπίσουμε ότι οι ενέργειες αυτές θα βρουν ευήκοα ώτα και θα δοθεί άμεση και οριστική λύση στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της ακριτικής  Ψερίμου

πηγή: kalymnos-news.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ