Κάλυμνος: Ξεσηκωμένοι οι αγρότες κλείνουν τα σύνορα με το Βαθύ

5
2679

Με την κατάσταση να χειροτερεύει το τελευταίο διάστημα, οι αγρότες του νησιού αποφάσισαν να εντείνουν τις κινητοποιήσεις κλείνοντας συμβολικά το δρόμο από και προς το Βαθύ. Σήμερα το πρωί ένας τόνος πορτοκάλια και 200 κιλά πρωτόγαλα χύθηκαν στο δρόμο ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Tα προβλήματα που δημιουργούνται εξαιτίας αυτού του αποκλεισμού όλο και μεγαλώνουν, αλλά το αγροτικό κίνημα φαίνεται να ισχυροποιείται όλο και περισσότερο.

το πλευρό των αγροτών του Βαθύ, βρέθηκαν και άλλοι από τον Πάνορμο, την Ψέριμο και το Άργος και με τα κοινά τους αιτήματα έχουν διαμορφώσει ένα ισχυρό μέτωπο ενάντια στις εξοντωτικές πολιτικές της κυβέρνησης. Τα τρακτέρ έχουν κλείσει το δρόμο τις τελευταίες ώρες και η διέλευση από προς το Βαθύ επιτρέπεται μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις. Ο κόσμος δείχνει να έχει διχαστεί αφού αυτός ο αποκλεισμός δημιουργεί σοβαρά προβλήματα τόσο στις δουλειές όσο και για τα σχολεία των κατοίκων του Βαθύ. Οι αγρότες δηλαδή εκτός από το κράτος έρχονται αντιμέτωποι με τους ίδιους τους συγχωριανούς τους. Τα αιτήματά τους ωστόσο-όπως υποστηρίζουν-είναι δίκαια και καλούν τον κόσμο να τους ακούσει.

Όπως και οι αγρότες της υπόλοιπης Ελλάδας, οι συντοπίτες μας εναντιώνονται στα νέα μέτρα που σκοπεύει να περάσει η κυβέρνηση με την παρότρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για επώδυνες φορολογήσεις και ασφαλιστικές εισφορές που γονατίζουν τον αγρότη και αποδυναμώνουν τον πρωτογενή τομέα. Πέρα από αυτά, υπάρχουν και συγκεκριμένα αιτήματα που υπερασπίζονται οι Καλύμνιοι αγρότες:

  • Κατάργηση του 23% ΦΠΑ στη θρύμπη. (Η θρύμπη δεν είναι είδος πολυτελείας αλλά είδος πρώτης ανάγκης για τους Καλυμνίους)
  • Καθιέρωση της τιμής του 0,50 € στα φρέσκα αυγά* ανά τεμάχιο.
  • Επιβολή εισαγωγής μόνο των φρούτων που δεν παράγονται στο νησί.
  • Αναγνώριση της καλύμνικης κατσίκας (micromastarus martezae) ως ενδημικό είδος.
  • Παραχώρηση-ενοικίαση εκτάσεων στα Βλυχάδια για καλλιέργεια ανανά.
  • Αυστηρότεροι έλεγχοι στα γαλακτοκομικά (για πάνω από 3 τρίχες στο γιαούρτι, ο πελάτης δικαιούται να μην πληρώσει)
  • Καθιέρωση ενιαίου χρώματος (απαλό βουργουνδί) για οχήματα που χρησιμοποιούνται από τους πλανόδιους μανάβηδες

Ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι τελικής πτώσης ενώ σύμφωνα με πηγές τα σύνορα με το Βαθύ θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον για 36 ώρες ακόμη.

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Καλά υπάρχει Καλύμνικη κατσίκα, αγαπητοί φίλοι υπάρχη από την ηλίθια θέση του να μετατρέψη ένα εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο της πόλης Κω σε κέντρο φιλοξενίας μεταναστών, καταστρέφοντας όλη τη περιοχή της Λάμπης, αυτός λοιπόν έχει δηλώσει πως νιώθει ποιό κοντά στην Κάλυμνο και τους Καλύμιους, για αυτό και ονομάστηκε γουργουλι απευθύνεστε σε αυτόν για να μην βρείτε ποτέ λύση στα αιτήματά σας

  2. τον έναν και μοναδικό μεταπολεμικό Ηγέτη της χώρας, που χάρισε τα χρέη της αγροτιάς: τον Γεώργιο Παπαδόπουλο!

    Τα χρέη που χαρίστηκαν ήταν 7.764.650.000 δρχ. και αφορούσαν 643.844 αγροτικές οικογένειες, που μέχρι τότε βρίσκονταν με τη θηλιά στον λαιμό!

    Έτσι, απελευθερώθηκαν οι αγρότες από τα δεσμά τους και μπόρεσαν να πετύχουν τα επόμενα χρόνια την πολυπόθητη αυτάρκεια της Ελλάδος σε αγροτικά-κτηνοτροφικά προϊόντα, συντελώντας έτσι στο «ελληνικό οικονομικό θαύμα» που πέτυχε η 7ετία. Παράλληλα, και σε συνδυασμό με τα έργα που έγιναν στην ύπαιθρο (εξηλεκτρισμού μέχρι το τελευταίο χωριό -ο γράφων είδε… φως για πρώτη φορά στην ζωή του το 1969-, υδρεύσεως, οδοποιίας, κ.λπ.), οι αγρότες έγιναν κύριοι της γης τους και απόκτησαν μεγάλη αγοραστική δύναμη. Έτσι καταλάγιασε το διαρκώς ογκούμενο μέχρι τότε κύμα της αστυφιλίας και απόκτησε ζωή η ελληνική ύπαιθρος.

    Αυτά, για να μην ξεχνιόμαστε!

  3. ΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΟΤΙ ΧΑΡΙΣΕ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ;Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ Ο ΜΕΓΙΣΤΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

    προπολεμικά. Ήταν βεβαίως ο Ιωάννης Μεταξάς! Ο «Πρώτος Αγρότης», όπως τον ονόμασαν οι ευγνώμονες Έλληνες αγρότες!Η ρύθμιση (διαγραφή) των αγροτικών χρεών προς τους ιδιώτες (τοκογλύφους!) που δάνειζαν τους αγρότες με υπέρογκους τόκους (και που σχεδόν πάντα έπαιρναν για αντάλλαγμα τη γη τους, όταν οι αγρότες δεν είχαν λεφτά να τους πληρώσουν…), έγινε με τον Αναγκαστικό Νόμο 677 «Περί Ρυθμίσεως Χρεών», που έγινε στις 14 Μαΐου του 1937. Ο νόμος αυτός προέβλεπε την οριστική διαγραφή στα ιδιωτικά χρέη που αφορούσαν την περίοδο προ της 1/1/1935.Έκτοτε, ο δανεισμός των αγροτών γινόταν από κρατικούς πιστωτικούς οργανισμούς –κυρίως από την Αγροτική Τράπεζα- και τα επόμενα έτη αυξήθηκε κατακόρυφα η αγροτική παραγωγή της χώρας, με αποτέλεσμα, αφενός μεν την επίτευξη της αυτάρκειας και αφετέρου δε την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των αγροτών.
    Δύο στα δύο, λοιπόν. Δύο «δικτάτορες» ήταν οι ευεργέτες των αγροτών στην Ελλάδα. Και πολλοί «δημοκράτες», οι δήμιοί τους!

  4. Το 23 % φπα θα ισχύσει για την κατεργασμένη ή ακατέργαστη θρύμπη, για να ξέρουμε να στοκάρουμε λίγο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ