Επί τάπητος η κρίση των επιχειρήσεων της εστίασης και λιανεμπορίου στα Δωδεκάνησα

0
636

Επί τάπητος η κρίση των επιχειρήσεων της εστίασης και λιανεμπορίου στα Δωδεκάνησα .  Νέα τηλεδιάσκεψη του Νεκτάριου Σαντορινιού με φορείς των νησιών

Ακόμα μία ενημερωτική συνάντηση, αυτή τη φορά με εκπροσώπους από τον χώρο του επισιτισμού και του λιανεμπορίου, είχε ο Νεκτάριος Σαντορινιός, στο πλαίσιο της ανάδειξης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα νησιά, οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι. 

Από την πλευρά των φορέων, στην τηλεδιάσκεψη, συμμετείχαν: επιχειρηματίας εστίασης από το νησί της Χάλκης, κα. Κούλα Αλαφάκη, ο Πρόεδρος Συλλόγου Εστίασης και Διασκέδασης Καρπάθου κ. Δημήτρης Διακονής, ο Πρόεδρος του Σωματείου Επιχειρηματιών και Εμπόρων Μεσαιωνικής Πόλης, κ. Βασίλης Δοντάς, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, κ. Κώστας Ζωγραφίδης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Νέας Αγοράς, κ. Παναγιώτης Κατσιδώνης, ο Πρόεδρος Σωματείου Εστιατόρων Ρόδου, κ. Γιάννης Κλούβας, οι εκπρόσωποι της Επιχειρηματικής Ομάδας Φιλοξενίας και Εστίασης Τήλου, κ. Μιχάλης Κυπραίος και κ. Νίκος Ατσικνούδας, η Δημοτική Σύμβουλος Καστελλορίζου και επιχειρηματίας, κα. Μαρία Κοκάλα, ο Γεν. Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου, κ. Κώστας Σπανός και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Δωδεκανήσου, κ. Νίκος Τσούλος.

Φωνές αγωνίας από τους φορείς: «Πολλές επιχειρήσεις ουσιαστικά έχουν κλείσει και δεν το γνωρίζουν – Ο νομός μας βρίσκεται στην εντατική»

Όσο περνούν οι μήνες και η κυβερνητική ανεπάρκεια συσσωρεύει προβλήματα στις πλάτες των εμπόρων και επιχειρηματιών, κοινή διαπίστωση των συμμετεχόντων ήταν η συνεχιζόμενη έλλειψη ουσιαστικών μέτρων στήριξης και η δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η πλειοψηφία των επιχειρήσεων και καταστημάτων στο νομό μας. Όπως υπογραμμίστηκε από πολλούς, το δανειακό βάρος και τα συσσωρευμένα χρέη αυξάνονται, οι επιστρεπτέες προκαταβολές, ως σήμερα, δεν  έχουν καλύψει τις πραγματικές ανάγκες, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές υπόκεινται σε προσαυξήσεις, ενώ μετατίθεται μόνο ένα μέρος των υποχρεώσεων για το άμεσο μέλλον, χωρίς να υπάρχει μέριμνα για τις εργοδοτικές εισφορές και ρυθμίσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Ενώ κρίσιμο θεωρήθηκε και η αναγνώριση της εποχικότητας επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στα νησιά και της ιδιαίτερης μέριμνας που χρήζουν από την Πολιτεία, μέσα σε αυτές τις συνθήκες, γεγονός που η Κυβέρνηση ακόμη δεν έχει επιλύσει.

Χωρίς μέσα και κεφάλαια, ακόμα και όσα προγράμματα στήριξης που καθυστερημένα εφαρμόστηκαν, έχουν ήδη εξαντληθεί αφού δεν υπάρχουν τζίροι. Παράλληλα, τα λιγοστά χρηματοδοτικά εργαλεία απορροφώνται από μεγάλες επιχειρήσεις, με τους μικρομεσαίους να ζουν μέσα σε κλίμα αγωνίας και αβεβαιότητας. Ένα τέτοιο παράδειγμα για την περιοχή μας, είναι το πρόγραμμα «Νησίδα».

Επισημάνθηκε επίσης, ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν έχουν λάβει ούτε καν την, προ μηνών, ενίσχυση ειδικού σκοπού με δεκάδες απ’ αυτές να έχουν μηδενικό τζίρο μετά τον Οκτώβριο του 2019. Την ίδια στιγμή, πολλοί εκτίμησαν ότι η επόμενη τουριστική σεζόν δεν θα αυξηθεί σε αριθμούς πέρα του 10-15% σε σχέση με την φετινή χρονιά. Εξέφρασαν δε, την αγωνία τους για την έλλειψη κάποιας θετικής προοπτικής για το 2021 αν δεν υπάρξει αναστροφή με ένα στρατηγικό σχέδιο διαχείρισης της αγοράς και της επιβίωσης των εργαζομένων, με κούρεμα των οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και με μη-επιστρεπτέες ενισχύσεις.

Επιπλέον, η κυβερνητική απαξίωση στο μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου, με τις καθυστερήσεις στις επιστροφές χρημάτων και την κατάργηση της επιδότησης των καυσίμων, επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τους νησιώτες εμπόρους και μικρούς επιχειρηματίες. «Για κάθε κούτα που μας στέλνουν από Ρόδο, πληρώνουμε 5 ευρώ την φορτωτική. Το Μεταφορικό Ισοδύναμο πρέπει να ενισχυθεί», ειπώθηκε σχετικά από συμμετέχοντα στην τηλεδιάσκεψη.

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός, στο κλείσιμό της συζήτησης, δήλωσε ότι η πιο χαρακτηριστική φράση που κρατάει από την συζήτηση, ως αντανάκλαση της αγωνίας των Δωδεκανήσιων παραγωγικών εκπροσώπων, είναι ότι «ιδιαίτερα οι μικρές επιχειρήσεις έχουν ουσιαστικά κλείσει και δεν το γνωρίζουν», τονίζοντας ότι η υφιστάμενη βίαιη αναδιαμόρφωση της λειτουργίας της αγοράς, υπέρ των ανταγωνιστικών μεγάλων και πολύ μεγάλων επιχειρήσεων κι των εξαγορών, θα γίνει σε όλους εμφανής μετά τον δύσκολο χειμώνα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με την συνεχή επικοινωνία και συνεργασία του με όλους τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς, με τις παρεμβάσεις και τις καταθέσεις ολοκληρωμένων σχεδίων και τροπολογιών, εξακολουθεί να κάνει προτάσεις ώστε να ανακοπεί η δραματική επιδείνωση της οικονομικής ύφεσης και της δυσμένειας στην οποία βρίσκονται επιχειρήσεις και εργαζόμενοι. Η Κυβέρνηση δυστυχώς κωφεύει, και τα όποια αποσπασματικά μέτρα έχουν προκύψει μετά από αδιάκοπη πίεση και διεκδίκηση. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε μαζί με την κοινωνία και τους έμπειρους φορείς και εκπροσώπους της, για να βάλουμε φρένο στον αφανισμό των «μικρών» της αγοράς και των εργαζομένων τους.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ