Προτάσεις σχετικά με την εφαρμογή της ανακύκλωσης

2
1373

Αξιότιμε Γενικέ Γραμματέα της Διεύθυνσης Διαχείρισης αποβλήτων  του Υπουργείου Περιβάλλοντος

κ. Γραφάκο Μανώλη,
Είμαι μόνιμος κάτοικος Πάτμου και ονομάζομαι Γεώργιος Καμίτσης.
Εξασκώ την ξυλουργική τέχνη με ειδικότητα τους Ανεμόμυλους και τα υδροηλεκτρικά έργα.
Ως δεύτερο επάγγελμα έχω την διαχειριση απορριμμάτων με χώρο δραστηριότητας τα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Ασχολούμαι ενεργά ως εθελοντής με την εφαρμογή της ανακύκλωσης από το έτος 2011 όπου και έγιναν οι πρώτες αποστολές υλικών προς την Αθήνα . Με πολλή επιμονή και υπομονή απέδειξα στους αιρετούς του τόπου μου  πως μπορούμε να τα καταφέρουμε αν πραγματικά πιστέψουμε την σπουδαιότητα της ανακύκλωσης.
Έχω εργαστεί στην Πάτμο και τους Λειψούς όπου σήμερα υπάρχει έργο με την ΕΕΑΑ και άλλα συστήματα ανακύκλωσης.
Στο βιογραφικό μου έχω τις ενέργειες απομάκρυνσης από την Πάτμο 40+ τόνων αμιαντοσωληνών, πράξη που ξεκίνησε το στον 2016 για να ολοκληρωθεί το έτος 2018.
Μέσα από την εμπειρία μου και τις γνώσεις που έχω αποκομίσει από την ενασχόληση με αυτόν τον τομέα σας καταθέτω προτάσεις σχετικά με το νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί τις επόμενες μέρες μετά την λήξη της δημόσιας διαβούλευσης .
Η ύπαρξη συνολικού ενιαίου κανονισμού ανακύκλωσης για όλα τα συστήματα θα δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες στους Δήμους, κυρίως,  που εισπράττουν τα τέλη καθαριότητας και οφείλουν να ενημερώνουν τους πολίτες για το πώς εφαρμόζουμε την ανακυκλωση υλικών στην καθημερινή μας ζωή. Αυτός θα είναι και ο οδηγός σε διάφορες γλώσσες για όλα τα πλοία που προσεγγίζουν τα νησιά μας είτε αυτά είναι ημερόπλοια είτε είναι κρουαζιερόπλοια.
Η συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας θα φέρει την εφαρμογή της ανακύκλωσης σε όλες τις βαθμίδες της μάθησης. Μέσα από ειδικό πρόγραμμα στην Πάτμο και τα γειτονικά νησιά έγινε συνδυασμός μουσικής, χορού και μαθήματος ανακύκλωσης που στις μικρές ηλικίες ήταν πολύ δημιουργικό και ευχάριστο.
 Η δημιουργία νέας ειδικότητας στα ΕΠΑΛ
 » Τεχνικός Ανακύκλωσης » θα δώσει τεχνίτες και  νέα ώθηση στις μεγάλες επιχειρήσεις και τους Δήμους που διαχειρίζονται απορρίμματα. Οι μικρότερες επιχειρήσεις μπορούν να τον έχουν ως εξωτερικό συνεργάτη . Μόνο έτσι πιστεύω πως θα έχουμε την σωστή πληροφόρηση εντός της παραγωγής των απορριμμάτων.
Χρειάζεται ειδικός προγραμματισμός για την επιδότηση έργου από την ΕΕΑΑ για τα νησιά που έχουν αναγκαστικά διπλό μεταφορικό έργο όπως η Μέγιστη και το Αγαθονήσι.
Χρειάζεται  διαφορετική διαχείριση στον τρόπο που κάνει ανακύκλωση η εστίαση λόγω έλλειψης χώρου. Σε έναν κάδο μπορούν να καταλήξουν όλα τα ανακυκλώσιμα σύμμεικτα με τον όρο να είναι καθαρά. Ο παραγωγός παραδίδει με ταυτότητα προέλευσης και έτσι οι πιθανόν λανθασμένες κινήσεις θα έχουν διορθώσεις. Μπορούν να δοθούν κίνητρα ανακύκλωσης με βαθμολογία που θα αναρτάται επίσημα στην είσοδο του καταστήματος ενισχύοντας έτσι το πράσινο  προφίλ της επιχείρησης.
Στο νομοσχέδιο γίνεται αναφορά για ειδικό χώρο υποχρεωτικό για τους κάδους ανακύκλωσης στις νέες οικοδομες. Αυτός θα μπορούσε να μην μετράει στον συντελεστή δόμησης.
Οι πωλήσεις υλικών προς ανακύκλωση και οι σχετικές υπηρεσίες να εξαιρούνται από τον ΦΠΑ ως οικονομικό κίνητρο.
Σε νησιά όπως η Πάτμος  όπου η κρουαζιέρα παίζει μεγάλο ρόλο στην οικονομία της κοινωνίας να γίνει σύνδεση με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του επισκέπτη. Ο επισκέπτης θα μπορεί να πληρώνει για την φύτευση ενός δέντρου και τα έσοδα θα οδηγούνται στην δημιουργία υφασμάτινων σάκων για τους μαθητές στα σχολεία μας.
Η πρόταση για δημιουργία ενός ΚΔΑΥ που θα καλύπτει τις ανάγκες των νησιών Αγαθονήσι, Λειψοί, Αρκιοί,Πάτμος και Λέρος θα υποχρεώσει τους κατοίκους να γίνουν πιο ευαισθητοποιημένοι πολίτες. Το καλοκαίρι κάνουμε αποθήκευση υλικών  και τον χειμώνα οι εργαζόμενοι στα τουριστικά επαγγέλματα αντί να καταλήγουν στο επίδομα ανεργίας θα έχουν μισθό και ασφάλεια στο ΚΔΑΥ.
Θα έχουμε νέες θέσεις εργασίας και καλύτερα αποτελέσματα στην τιμή της πρώτης ύλης και του εμπορικού κέρδους. Προτείνω βεβαίως να γίνει στην Πάτμο αφού έχουμε και τα παραπάνω υλικά από τα κρουαζιερόπλοια. Περισσότερη δουλειά θα υπάρχει και για τις άγονες γραμμές που υπάρχουν και επιδοτούνται από το κράτος.
Προφανώς υπάρχουν και άλλες προτάσεις ή ιδέες προς υλοποίηση. θα αναδυθούν όταν συζητήσουμε εκτενέστερα τις θετικές –  αρνητικές συνέπειες του τουρισμού.
Αν η εφαρμογή της ανακύκλωσης γίνει η αγαπημένη μας συνήθεια θα ελαχιστοποιηθούν τα υλικά που καταλήγουν προς ταφή .
Αξιότιμε κ. Γραφάκο
Βρισκόμαστε σε μονόδρομο χωρίς επιστροφή όταν μιλάμε για την εφαρμογή της ανακύκλωσης των υλικών.
Θέτω τις γνώσεις μου στην διάθεσή σας.
Θα χαρώ αυτή η παρέμβαση να σας φανεί χρήσιμη για τις επόμενες αποφάσεις του Υπουργείου.
Η φωτογραφία είναι από την φετινή εθελοντική δράση  » Πάτμος καθαρές παραλίες 2020 » όπου 350+ εθελοντές και φορείς καθαρίσαμε 50+ παραλίες στην Πάτμο και τους Αρκιούς. Η δράση ήταν υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με την στήριξη  άλλων φορέων και ιδιωτικών εταιρειών που αγαπούν τα νησιά μας.
Γεώργιος Καμίτσης ο Πάτμιος.
6944061606
Πάτμος 03/12/2020.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Το 1993 στο ΔΠΘ (Ξάνθη) και 1995 Πολυτεχνείο Κρήτης (Χανιά) ιδρύθηκαν δύο τμήματα 10 εξαμήνων με τον τίτλο Μηχανικός Περιβάλλοντος.Γονείς και πρωτίστως τα παιδιά που είναι υποψήφιοι πανελληνίων εξετάσεων ας κάνουν μια αναζήτηση.Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι της χώρας μας θα τροποποιήσουν το οργανόγραμμα τους και θα προβλέπει τέτοιες θέσεις υπαλλήλων γιατί είμαστε πολύ πίσω στο κομμάτι περιβάλλον και τα πρόστιμα από την Ε.Ε είναι πάρα πολλά. Στον ιδιωτικό τομέα οι ευκαιρίες θα είναι ακόμη μεγαλύτερες. Αν μιλήσουμε σήμερα για brain drain τέτοιο πτυχίο στην Ευρώπη θεωρείται master και έχει άμεση επαγγελματική αποκατάσταση.Θεωρείται ο μηχανικός της εποχής μας γιατί οι πάντες παγκόσμια μιλάνε για environmental.Ενα πρόσφατο παράδειγμα είναι τα λύματα στη Θεσσαλονίκη που από εκεί συλλέγει ο καθηγητής Δ.Σαρηγιάννης στοιχεία για το ιικό φορτίο του covid19.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ