Ν. Σαντορινιός: Συγκεκριμένα προβλήματα στον τουρισμό και τον επισιτισμό, απαιτούν συγκεκριμένες απαντήσεις από την Κυβέρνηση. Κατάθεση Ερώτησης

0
401

«Ν. Σαντορινιός: Συγκεκριμένα προβλήματα στον τουρισμό και τον επισιτισμό, απαιτούν συγκεκριμένες απαντήσεις από την Κυβέρνηση. Κατάθεση Ερώτησης»

Στοχεύοντας, για μια ακόμη φορά, στο να αναδειχθούν τα προβλήματα των εργαζομένων στον Τουρισμό και τον Επισιτισμό, που ανέκυψαν ειδικά μετά την ανακοίνωση των νέων περιοριστικών μέτρων, Ερώτηση κατέθεσαν προς τους κ.κ. Υπουργό Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Τουρισμού και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και ο Νεκτάριος Σαντορινιός, με πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Τομεάρχη της ΚΟ, Χρήστου Αυλωνίτη.

Τα μέτρα, που η Κυβέρνηση εξήγγειλε, είναι ανεπαρκή και αδυνατούν να ανταποκριθούν στην οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται πια οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι του κλάδου. Έτσι, την ώρα που με επικοινωνιακό τρόπο ανακοίνωσε επίδομα αναστολής εργασίας, 800ευρώ, όταν οι περισσότεροι εργαζόμενοι μπήκαν σε αναστολή μετά την πρώτη εβδομάδα και θα λάβουν αναλογικά 640 ευρώ και παράλληλα μειωμένο δώρο Χριστουγέννων και ενώ άφησε συνολικά εκτός μέτρων στήριξης τους εποχικά εργαζόμενους- χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης-, τους ξεναγούς, τους υπαλλήλους τουριστικών γραφείων και τους τουριστικούς συνοδούς, η Κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι αντιμετωπίζει με επάρκεια τα προβλήματα που έχουν πια κατακλύσει την Οικονομία και τον εργαζόμενο κόσμο. Η αλήθεια όμως είναι ότι η απουσία οριζόντιων μέτρων για τη στήριξη των εποχικών εργαζομένων και των επιχειρήσεων του τουρισμού και του επισιτισμού πνίγει τους κλάδους και προκαλεί απόγνωση.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα αρμόδια Υπουργεία οφείλουν άμεσα, τονίζεται στην Ερώτηση, να απαντήσουν και να πάρουν πρωτοβουλίες, ώστε:

  • Να δώσουν τη δυνατότητα αναστολής πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων για το νέο έτος, δεδομένης της κρισιμότητας της κατάστασης, που μέσα στο χειμώνα, θα επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο.
  • Να εντάξουν στις ρυθμίσεις που έχουν ήδη ανακοινώσει, αναφορικά με την αναστολή καταβολής του ΦΠΑ, πληρωτέου τον μήνα Νοέμβριο, πέραν της 30ης Απριλίου 2021, την αποπληρωμή του.
  • Να λάβουν μέτρα ώστε να παραταθεί η αναστολή πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών των επιχειρήσεων, και μετά το Νοέμβριο.
  • Να απαντήσουν πως θα διασφαλιστεί η μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά ακίνητα των πληττόμενων επιχειρήσεων.
  • Να διευκρινίσουν με ποιον ακριβώς τρόπο προτίθενται να εξασφαλίσουν την όσο το δυνατό μεγαλύτερη συμμετοχή των επιχειρήσεων στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4, να προσδιορίσουν ποιες κατηγορίες εντάσσονται και να λάβουν μέτρα για την διευκόλυνση της πρόσβαση στο χρηματοδοτικό σχήμα για τις επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική εντολή.
  • Να απαντήσουν ποιες και πόσες επιχειρήσεις υπολογίζουν ότι θα λαμβάνουν, κατ’ ελάχιστο, 2.000 ευρώ, ανεξαρτήτως της πτώσης του τζίρου τους.
  • Να απαντήσουν αν θεωρούν επαρκή την ανανέωση όλων των επιδομάτων ανεργίας που έληξαν ή λήγουν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, κατά 2 μόνο μήνες;
  • Να απαντήσουν γιατί απέκλεισαν χιλιάδες μακροχρόνια ανέργους από το επίδομα στήριξης και να προσδιορίσουν πότε ακριβώς θα καταβληθούν στους δικαιούχους τα 400ευρώ.
  • Να ανακοινώσουν οριζόντια μέτρα οικονομικής ενίσχυσης για όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων, επιχειρήσεων-εργοδοτών που πλήττονται, είτε είναι σε αναστολή είτε όχι.

Τέλος όπως σημειώνεται στην Ερώτηση που συνυπογράφει ο Νεκτάριος Σαντορινιός, είναι ηλίου φαεινότερο, πως η επιχειρηματικότητα και η εργασία, δεν συμβαδίζει με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης της Ν.Δ. Καλούμε την Κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για τη στήριξη των κλάδων και να υιοθετήσει τις κοστολογημένες και ουσιαστικές προτάσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ