Πρόταση στήριξης μικρών επιχειρήσεων | «Δεν έχουν όλα τα νοικοκυριά ένα μισθό Αντιπεριφερειάρχη…»

5
1746

 Σε μία περίοδο κατά την οποία οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας βιώνουν πρωτόγνωρη αβεβαιότητα και δίνουν τιτάνιο αγώνα να σταθούν όρθιες απέναντι στην «ασύμμετρη» απειλή της πανδημίας , η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να επιδοτήσει από το ΕΣΠΑ με 150 εκατομμύρια τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σοφή ήταν και επιβεβλημένη!

Και βέβαια φυσικό ήταν να ακολουθήσουν και άλλες Περιφέρειες , όπως της Κρήτης και των Ιονίων Νήσων.

Ήταν λοιπόν πολιτικά ορθή και καθ’όλα λογική η πρόταση της παράταξής μας στο τελευταίο  Περιφερειακό Συμβούλιο , να ακολουθήσουμε και μείς το παράδειγμά τους και να ψηφίσουμε ένα σεβαστό ποσό με το οποίο θα ενισχύσουμε τους μικρούς επιχειρηματίες της Περιφέρειάς μας.

Μιας Περιφέρειας που η πανδημία και τα παρατεταμένα μέτρα προστασίας διέλυσαν την οικονομία της  και φέρνουν την πλειοψηφία των μικρών επιχειρήσεων στο χείλος της καταστροφής.

Κεραυνός εν αιθρία η απάντηση της Περιφερειακής Αρχής και του κ. Χατζημάρκου ο οποίος διατείνεται ότι εμείς  έχουμε μόνο 9 εκατομμύρια υπόλοιπο στο ΕΣΠΑ, αφού τα έχουμε απορροφήσει σχεδόν όλα και έχουμε κάνει τόσα έργα , άρα δε μπορούμε να προχωρήσουμε σε πρόγραμμα οικονομικής στήριξης των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Βέβαια μετά από πίεση της παράταξής μας αποφάσισε να αποδεχτεί την πρόταση , μιλώντας για ποσό 40 εκατομμυρίων από δανεισμό!

Ειλικρινά αναρωτιόμαστε , ειδικά για τα Δωδεκάνησα , σε ποια έργα αναφέρεται η Περιφερειακή Αρχή και σε τι ποσά τα οποία απορροφήσαμε!

Εμείς πάντως στο νησί της Κω , με όλα τα συσσωρευμένα προβλήματα του μεταναστευτικού το ’15 , του σεισμού το ’17 και της πρόσφατης πανδημίας , Περιφερειακή Αρχή δίπλα μας δε νοιώσαμε!

Όσο για την τοποθέτηση του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων για το χαρακτηρισμό του προγράμματος ως «επιδοματική πολιτική» , καλό θα είναι να συνειδητοποιήσει ότι οι τοπικές κοινωνίες των νησιών μας έχουν πληγεί οικονομικά και δύσκολα τα βγάζουν πέρα.

Και ένα τέτοιο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης  , μόνο ως αναπτυξιακό μέτρο μπορεί να χαρακτηριστεί , αφού θα συμβάλει στη στήριξη της λειτουργίας των επιχειρήσεων και στη διατήρηση των θέσεων εργασίας!

Άλλωστε δεν έχουν όλα τα νοικοκυριά ένα μισθό Αντιπεριφερειάρχη, για να ισορροπούν το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με την Πανδημία!  

                                   ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ

                                                      Οι υπογράφοντες                                                                                                                                                                                                                 

     Νίκος Κανταρζής-Διονυσία Κασιώτη-Παναγιώτης Κουνάκης-Σαρικάς Μανώλης-Παρδαλός Στέργος

                                           Περιφερειακοί Σύμβουλοι  ΠΝΑΙ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πραγματικά αξίζουν συγχαρητήρια στον κ. Κανταρζη για την ανάδειξη του προγράμματος χρηματοδότησης των μικρών επιχειρήσεων από το ΕΣΠΑ. Ένα πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, όπου ήδη οι μικρές επιχειρήσεις υποβάλλουν τις αιτήσεις χρηματοδότησης και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα λάβουν τα απαραίτητα χρήματα για να κλείσουν τρύπες και υποθέσεις που δημιουργήθηκαν με την πτώση της δουλειάς τους λόγω πανδημίας. Με την κατάθεση της αίτησης, η οποία μοριοδοτειται άμεσα, γνωρίζει ο μικρός επιχειρηματίας αν είναι δικαιούχος της επιδότησης και έτσι μπορεί να κάνει τους υπολογισμούς του για την επιβίωση της επιχείρησης. Πιστεύω ότι και η δικιά μας περιφέρεια, με τις κατάλληλες ενέργειες να έχει τη δυνατότητα ένταξης της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, ένα πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Ανάπτυξης. Όλα είναι δυνατόν να γίνουν αν φυσικά υπάρξουν οι απαραίτητες ενέργειες προώθησης του θέματος για τη σωτηρία των επιχειρήσεων.

  2. Ο Υπουργός κ. Βρούτσης, ο Υφυπουργός κ. Κονσόλας και οι βουλευτές Δωδεκανήσων και Κυκλάδων είναι υποχρεωμένοι, τη δύσκολη αυτή περίοδο, να βοηθήσουν τον Περιφερειάρχη και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας στη εξεύρεση των πόρων για την υλοποίηση του προγράμματος. Όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αδιάθετα κονδύλια από το ΕΣΠΑ Υπουργείων και Οργανισμών που τη συγκεκριμένη στιγμή μπορούν να μεταφερθούν στην Περιφέρεια μας. Χρειάζεται σωστός χειρισμός από όλους τους αρμόδιους και σίγουρα στο τέλος θα έχουμε θετικά αποτελέσματα. Ένα πάντως θα ήθελα να γνωρίζουν όλοι, ότι η υλοποίηση ενός προγράμματος χρηματοδότησης και μάλιστα χωρίς επιστροφή των χρημάτων θα σώσει αρκετές χιλιάδες επιχειρήσεις και εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Το μόνο που χρειάζεται είναι αυτή τη φορά να ενωθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ