Έφυγε από τη ζωή ο Κώστας Αγαπητίδης-Συλλυπητήρια

0
497
Έφυγε σε ηλικία 94 χρονών ο εκ Σύμης καταγόμενος Κώστας Αγαπητίδης, οικονομολόγος, τραπεζικό στέλεχος και συγγραφέας.Άνθρωπος ευγενής, καλλιεργημένος, ανοικτός σε ιδέες και προτάσεις, επικεφαλής της παροικίας των Συμιακών στην Αττική, διετέλεσε για είκοσι περίπου χρόνια Πρόεδρος του Κοινωνικού Συλλόγου Συμαίων

«Ο Πανορμίτης» και υπεύθυνος της εφημερίδας «ΣΥΜΑΪΚΟ ΒΗΜΑ».
Σε όλη του τη ζωή αγωνίστηκε για τη Σύμη, την ανάδειξη και την ανάπτυξή της. Εκπροσώπησε το νησί του σε φορείς και εκδηλώσεις, έδινε το «παρών» σε πολλές εκδόσεις με μελέτες και άρθρα του για τη Σύμη και τα Δωδεκάνησα και οραματιζόταν ιδιαίτερα μια πνευματικά ακμάζουσα Σύμη.

Υπηρέτησε και στη θέση του Προέδρου του  Πολιτιστικού Ιδρύματος Δωδεκανήσου. Νεότερος είχε υπηρετήσει ως Νομάρχης  στη Χίο την περίοδο 1965-1967. Η κηδεία του πρόκειται να γίνει σήμερα στις 11.30 το πρωί στο νεκροταφείο Παλαιού Φαλήρου.

• Ψήφισμα για τον θάνατό του εξέδωσε το  δημοτικό συμβούλιο Σύμης που συνεδρίασε εκτάκτως, επισημαίνοντας ότι η απώλειά του είναι σημαντική για το νησί και για την παροικία της Αττικής.
Ψήφισμα επίσης εξέδωσε η Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών-Πειραιώς.

Η φωτογραφία του Ντίνου Αλεξόπουλου είναι από την Έκθεση Φωτογραφίας του Αντώνη Πάχου σε Αίθουσα του Δήμου Αθηναίων

Η φωτογραφία του Ντίνου Αλεξόπουλου είναι από την Έκθεση Φωτογραφίας του Αντώνη Πάχου σε Αίθουσα του Δήμου Αθηναίων

πηγή: rodiaki.gr

Έφυγε ο “Νέστορας των Δωδεκανησιακών Γραμμάτων”. Ψήφισμα του ιδρύματος «ΚΛΕΟΒΟΥΛΟΣ Ο ΛΙΝΔΙΟΣ»

Έφυγε ο “Νέστορας των Δωδεκανησιακών Γραμμάτων”. Ψήφισμα του ιδρύματος «ΚΛΕΟΒΟΥΛΟΣ Ο ΛΙΝΔΙΟΣ»

Ο Κώστας Αγαπητίδης αφήνει βαθύ χνάρι στα Δωδεκανησα και την Ελλάδα. ο οικονομολόγος, πρώην Νομάρχης, ένας από τους πρωτεργάτες της διάπλασης των παίδων, προσωπικός φίλος του Καρπάθιου καθηγητή Μηνά Αλ. Αλεξιάδη.

Ο Αγαπητίδης ήταν εκείνος που πρότεινε τον Αλεξιάδη για Πρόεδρο του Ιδρύματος Δωδεκανήσου «ΚΛΕΟΒΟΥΛΟΣ Ο ΛΙΝΔΙΟΣ». Κι αξίζει να αναφέρουμε ότι ήταν από τους ανθρώπους της προσφοράς κι απέφευγε τα φώτα και την προβολή. Εργάτης της Δωδεκανήσου δεν ήθελε ούτε να τιμηθεί, έτσι το ίδρυμα «ΚΛΕΟΒΟΥΛΟΣ Ο ΛΙΝΔΙΟΣ» αποφάσισε και τον τίμησε στα ξαφνικά!

Ήταν τον Μάϊο 2018, σε μια γιορτή του Κοινωνικού Συλλόγου Συμαίων ‘Ο ΠΑΝΟΡΜΙΤΗΣ’.  Τότε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Δωδεκανήσου κ. Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης, με ομάδα συνεργατών του, αιφνιδίασαν τον κ. Αγαπητίδη και παρακάλεσαν την πρόεδρο των Συμαίων κ. Δέσποινα Μαρκαντέ, αφού την ενημέρωσαν προηγουμένως, να τους παραχωρηθεί λίγος χρόνος για να του απονείμουν την τιμή αυτή.

Μάλιστα, ο καθηγητής Αλεξιάδης τον αποκάλεσε “Νέστορα των Δωδεκανησιακών Γραμμάτων”, διότι γνώριζε όσο λίγοι τη Δωδεκανησιακή Βιβλιογραφία και έγραψε πολλά άρθρα, μελετήματα και κριτικά σημειώματα για τον Δωδεκανησιακό Πολιτισμό.

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Δωδεκανήσου «ΚΛΕΟΒΟΥΛΟΣ Ο ΛΙΝΔΙΟΣ», το οποίο ιδρύθηκε από τον αείμνηστο πολιτικό και πρώην Υπουργό ΙΩΑΝΝΗ Γ. ΖΙΓΔΗ, αφού πληροφορήθηκε με βαθειά οδύνη τον θάνατο του

    ΚΩΣΤΑ ΑΓΑΠΗΤΙΔΗ

ο οποίος διετέλεσε επί σειρά ετών Πρόεδρος του Ιδρύματος και του Κοινωνικού Συλλόγου Συμαίων ‘Ο ΠΑΝΟΡΜΙΤΗΣ’, μέλος του Δ.Σ. της Δωδεκανησιακής Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας (ΔΙΛΕ) και της Επιτροπής Βραβείων Μοσκόβη του Δήμου Αθηναίων, πρωτεργάτης στην ανάπτυξη των Γραμμάτων και των Τεχνών, τόσο της γενέτειρας του Σύμης, όσο και της Δωδεκανήσου γενικότερα

αποφάσισε ομόφωνα:

  • Να εκφράσει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του και να της επιδώσει το παρόν Ψήφισμα.
  • Να δημοσιευθεί το Ψήφισμα αυτό στον Δωδεκανησιακό και Παροικιακό Τύπο.
  • Να διοργανώσει σε εύθετο χρόνο Φιλολογικό Μνημόσυνο, για να τιμήσει τη μνήμη και τη δράση του.

Αθήνα, 5 Οκτωβρίου 2020

Εκ μέρους του Δ.Σ. του Ιδρύματος

Ο Πρόεδρος                                              Ο Γεν. Γραμματέας

                                     ΜΗΝΑΣ ΑΛ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ                               ΚΩΝ/ΝΟΣ ΠΑΧΟΣ

                                        Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ                            Δημοσιογράφος

Πηγή: karpathiakanea.gr

Συλλυπητήριο μήνυμα του Βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Βασίλη Α. Υψηλάντη για τον θάνατο του Κώστα Αγαπητίδη

 

 

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Βασίλης Α. Υψηλάντης, Κοσμήτορας Α και Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής στο άγγελμα του θανάτου του Κώστα Αγαπητίδη προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

 

Με συγκίνηση αποχαιρετώ τον αγαπητό μου και διακεκριμένο συμπατριώτη Κώστα Αγαπητίδη. Οικονομολόγο, υψηλό τραπεζικό στέλεχος, συγγραφέα, Νομάρχη Χίου (1965-1967), πρόεδρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Δωδεκανήσου «ΚΛΕΟΒΟΥΛΟΣ Ο ΛΙΝΔΙΟΣ», το οποίο ιδρύθηκε από τον αείμνηστο Ι. Ζίγδη, μέλος του Δ.Σ. της Δωδεκανησιακής Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας (ΔΙΛΕ) και της Επιτροπής Βραβείων Βασίλη  Μοσκόβη και επί εικοσαετία περίπου Πρόεδρο του Κοινωνικού Συλλόγου Συμαίων «Ο Πανορμίτης» και υπεύθυνο της εφημερίδας «ΣΥΜΑΪΚΟ ΒΗΜΑ».

 

Αγωνίστηκε για την αγαπημένη μας Σύμη, την ανάδειξη και την ανάπτυξή της. Το κενό που αφήνει είναι τεράστιο. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Να είναι ελαφρύ το χώμα της Αττικής γης που θα τον σκεπάσει.»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ