Δήμος Νισύρου: Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των κατοίκων των μικρών νησιών

0
438

ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΝΦΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΝΗΣΙΩΝ

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αρ. φύλλου 181, 18 Σεπτεμβρίου 2020, ο Nόμος υπ’ αριθμό 4726, «Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου των αρχαιρεσιών των αθλητικών φορέων, διακρινόμενοι συνοδοί αθλητών ΑμεΑ, σύσταση Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας, Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Ο.Ε.), Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Π.Ε.) και άλλες διατάξεις», όπου περιλαμβάνονται οι διατάξεις για την απαλλαγή από τον Ε.Ν.Φ.Ι.Α. στα μικρά ακριτικά νησιά και το νέο πρόγραμμα επιδότησης 100.000 θέσεων εργασίας. Στο μέρος Ζ ́ του νόμου, «ΑΛΛΕΣ ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ», στο άρθρο 29, εισήχθη η τροπολογία για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των κατοίκων μικρών νησιών, που έχει ως εξής:

  1. Στην παρ. 1 του άρθρου 3 του ν. 4223/2013 (Α’ 287) προστίθεται περ. θ) ως εξής:

«θ) Σε φυσικά πρόσωπα, φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας, των οποίων η κύρια κατοικία, όπως προκύπτει από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του προηγούμενου φορολογικού έτους ευρίσκεται σε μικρά ακριτικά νησιά με πληθυσμό κάτω των χιλίων διακοσίων (1.200) κατοίκων, βάσει των ως άνω δηλώσεων, των Περιφερειακών Ενοτήτων Ικαρίας, Λήμνου, Σάμου, Χίου, Καλύμνου, Καρπάθου, Ρόδου και Κω, καθώς και στον Δήμο Γαύδου της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας. Η απαλλαγή αφορά αποκλειστικά στα δικαιώματα επί των ακινήτων του προηγούμενου εδαφίου που βρίσκονται στα νησιά αυτά.»

  1. Η διάταξη του άρθρου αυτού ισχύει από την κατάθεσή της στη Βουλή των Ελλήνων και εφαρμόζεται για τον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) έτους 2020 και επομένων.

Στην περιφερειακή ενότητα της Κώ περιλαμβάνεται η Νίσυρος. Η απαλλαγή των μόνιμων κατοίκων της Νισύρου και όλων των μικρών νησιών από τον ΕΝΦΙΑ είναι ένα μέτρο που έχει τεράστιο οικονομικό και ψυχολογικό αντίκτυπο. Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που βιώνουμε με τον αόρατο εχθρό του κορονοϊού και την μεγάλη μείωση της τουριστικής κίνησης, ο μηδενισμός του ΕΝΦΙΑ είναι ανάσα για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών μας.

Εμείς, ως Δήμος Νισύρου, αισθανόμαστε δικαιωμένοι διότι ο Δήμαρχος Νισύρου, κ. Χριστοφής Κορωναίος, σε επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό κ. Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, την 26-5-2020, η οποία δημοσιεύθηκε σε πολλά ΜΜΕ, είχε ζητήσει τον μηδενισμό του ΕΝΦΙΑ για τα μικρά νησιά με πληθυσμό κάτω των 1000 κατοίκων, ως μέτρο που θα απέφερε θετικό οικονομικό αλλά και ψυχολογικό αντίκτυπο στους μόνιμους κατοίκους. Θεωρούμε  ότι η μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων για τους μόνιμους κατοίκους  είναι υποχρέωση της πολιτείας και το ελάχιστο που μπορεί να κάνει για αυτούς που κρατούν τα σύνορα της χώρας και παλεύουν με τις καθημερινές αντιξοότητες.

Η επέκταση αυτού του μέτρου  όπου θα συμπεριληφθούν τα νομικά πρόσωπα και οι επιχειρήσεις, όσο επιτρέπουν τα δημόσια οικονομικά,  θα συμβάλει τα μέγιστα στην τόνωση της επιχειρηματικότητας. Η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των επιχειρήσεων θα οδηγήσει σε περισσότερες επενδύσεις και σε περισσότερες θέσεις εργασίας για τα μικρά νησιά.

Πρέπει να τονίσουμε ότι η παρ. 1 του άρθρου 3 του ν. 4223/2013, στην απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ συμπεριλαμβάνει τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.), νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.), που εντάσσονται στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, καθώς και σε Ο.Τ.Α. και ιδιοχρησιμοποιούνται ή παραχωρούνται δωρεάν στο Δημόσιο ή χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τις ανάγκες της δημόσιας υγείας.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ