Μεγάλος αριθμός εποχικά εργαζομένων στη Ρόδο, «μένει έξω» από τα ευεργετικά μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς οι άνθρωποι αυτοί δεν εντάσσονται στις κατηγορίες που περιλαμβάνονται στα συγκεκριμένα μέτρα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, ο αριθμός τους κυμαίνεται από 15.000 έως 20.000 άτομα και πρόκειται για εργαζόμενους στα τουριστικά γραφεία, στα γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων, στα εστιατόρια, στις καφετέριες και τα μπαρ, στα μίνι μάρκετ και στα εποχικά σούπερ μάρκετ , στα τουριστικά καταστήματα, κ.λπ. που είτε δε δούλεψαν φέτος είτε εργάστηκαν για λίγες μόνο ημέρες, ενώ υπάρχουν και πολλές άλλες κατηγορίες εργαζομένων για τις οποίες δεν έχει ξεκαθαριστεί τι ισχύει.
Για το λόγο αυτό έχει σημάνει συναγερμός και έχουν ξεκινήσει ενέργειες προκειμένου να υπάρξει και για τους ανθρώπους αυτούς πρόβλεψη ώστε να μπορέσουν να πάρουν ανεργία και να καταφέρουν να επιβιώσουν το χειμώνα.
Μάλιστα ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου (ΕΚΡ) Παναγιώτης Εγγλέζος δήλωσε στη «Ροδιακή» ότι λόγω των περιοριστικών μέτρων στην Αττική δεν μπορεί η διοίκηση να ταξιδέψει στην Αθήνα και να επισκεφτεί τα αρμόδια υπουργεία για να ζητήσει διευκρινίσεις. Μάλιστα, όπως είπε μέχρι να αρθούν τα μέτρα θα γίνονται τηλεφωνικές επαφές ώστε να ασκηθούν πιέσεις όπου είναι δυνατό.
«Έγιναν πράγματα προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως η ανάγνωση που έγινε από εμάς δείχνει ότι υπάρχουν πολλά κενά. Γίνονται προσπάθειες για την προστασία των εργαζομένων και επικροτούμε τις αποφάσεις της κυβέρνησης που όντως έδωσαν ανάσες σε πολλούς, όμως πρέπει να υπάρξει μέριμνα και για πολλούς που μένουν έξω.
Έχουμε ενημερώσει τους βουλευτές και τους εμπλεκόμενους υπουργούς για τα κενά που υπάρχουν και προκύπτουν βάσει και των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη Ρόδο και τις δεσμεύσεις του δηλαδή κανένας εργαζόμενος χωρίς εισόδημα, τουλάχιστον μέχρι την έναρξη της επόμενης τουριστικής περιόδου» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Εγγλέζος προσθέτοντας ότι «αν μέχρι το τέλος του μήνα δεν υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη, έχουμε αποφασίσει να… κατασκηνώσουμε στα υπουργεία».
Όπως εξήγησε ο κ. Εγγλέζος, με τα μέτρα αυτά ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων γύρω στους 15.000 έως 20.000 μένει έξω από τα ευεργετικά μέτρα. «Πρόκειται για εποχιακά απασχολούμενους εκτός αν η ανάγνωση των μέτρων είναι λανθασμένη από εμάς γι’ αυτό ζητάμε συγκεκριμένες διευκρινίσεις και απαντήσεις στα ερωτήματα που καταθέσαμε» πρόσθεσε.
Αναφερόμενος αναλυτικά στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ο πρόεδρος του ΕΚΡ εκφράζει τον προβληματισμό του για τον κίνδυνο που υπάρχει αυτός ο μεγάλος αριθμός συμπατριωτών μας να μην ενταχθεί στα ευεργετικά μέτρα. «Είναι θετικό ότι πήγαμε στα 50 ένσημα μετά από αγώνες που κάναμε και ήμασταν οι πρώτοι που το ζητήσαμε το Μάρτιο, τώρα όμως το 50 δε φτάνει γιατί στην περιοχή μας υπάρχουν εργαζόμενοι που έπιασαν δουλειά στις 15 Ιουλίου και απολύθηκαν στο τέλος Αυγούστου χωρίς να έχουν πιάσει το όριο των ενσήμων.
Αυτοί που δεν είναι στο πρόγραμμα συνεργασία και στα 534 ευρώ και έχουν μπει στο επίδομα των τριών μηνών για Ιούνιο Ιούλιο και Αύγουστο είναι χωρίς ένσημα, πως θα συμπληρώσουν τα 50 που χρειάζονται; Τι θα γίνει γι’ αυτούς;» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε: «υπάρχουν κατηγορίες εργαζομένων που δεν καλύπτονται από τα μέτρα. Αυτή τη στιγμή οι μόνοι που φαίνεται ότι έχουν μία σχετική κάλυψη είναι οι εργαζόμενοι που είχαν δικαίωμα επαναπρόσληψης δηλαδή οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» και στα 534 ευρώ.
Αυτοί μετά τη λήξη του προγράμματος έχουν ένσημα για να μπουν στο πρόγραμμα. Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι που μπορεί να φτάνουν ακόμα και τους 20.000 έχουν μείνει ξεκρέμαστοι. Μετά τον Αύγουστο που λήγει το βοήθημα για όσους το πήραν, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη γι’ αυτούς. Το χειμώνα θα μείνουν απροστάτευτοι. Εκτός αν υπάρξει κάποια εξειδίκευση και για αυτούς που δεν έχουν συμπληρώσει τα 50 ένσημα».
Παράλληλα ο κ. Εγγλέζος υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Ρόδο είπε ότι τα αιτήματα που του μετέφεραν ήταν δίκαια και τα υιοθέτησε ενώ έκανε γνωστό ότι ήδη μαζί με τα Εργατικά Κέντρα Κρήτης ξεκίνησαν τις επαφές με τους βουλευτές της κάθε περιοχής, έστειλαν στο γραφείο του πρωθυπουργού την ανακοίνωση που εξέδωσε το ΕΚΡ για τα μέτρα και την κοινοποίησαν σε όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και στην Κρήτη όπου και εκεί φαίνεται ότι μένουν έξω από τα μέτρα πάνω από 30.000 εποχικά εργαζόμενοι σε όλο το νησί.
τα χρήματα δεν φτάνουν για όλους. η θα παίρνουν Αφγανοπακιστανοι και Αφρικανοί η θα παίρνουν Έλληνες. η αποφαση έχει ληφθεί από ΕΕ εδώ και καιρό, αφήστε τους Έλληνες να πεθάνουν από πεινα