Σακελλαροπούλου από Καστελόριζο: «Ποτέ μόνοι κι αβοήθητοι οι κάτοικοι του νησιού»

1
498

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε από τις «αξιώσεις» της τουρκικής ηγεσίας

«Το Καστελόριζο αποτελεί πολύτιμο κομμάτι της πατρίδας μας και είναι ο τόπος που συγκεντρώνει την έννοια του πατριωτισμού, ένας τόπος που κράτησε την ελληνικότητά του επί αιώνες με ακατάβλητο πείσμα κι επιμονή», τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά την τελετή ανακήρυξής της σε επίτιμη δημότη Καστελορίζου, στη διάρκεια των εορτασμών της 77ης επετείου της απελευθέρωσης του νησιού..

«Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τη σημερινή επέτειο απελευθέρωσης του νησιού και να διαβεβαιώσουμε ότι οι κάτοικοι του νησιού δεν θα αισθάνονται ποτέ μόνοι κι αβοήθητοι», υπογράμμισε η κ. Σακελλαροπούλου, στο πλαίσιο της αντιφώνησής της, επισημαίνοντας ότι γνωρίζει τα προβλήματα του νησιού, αλλά και τις λύσεις που έχουν δρομολογηθεί.

Η κυρία Σακελλαροπούλου στο λόγο της σημείωσε ακόμη: «Η έξαρση της επιθετικής ρητορείας από την τουρκική ηγεσία, υψώνει φραγμούς ανάμεσα στους λαούς, δημιουργεί καχυποψία και εχθρότητα, κλονίζει τους δεσμούς ανάμεσά τους. Και ξέρω, ότι ο πατριωτισμός σας δεν στηρίζεται στην αντιπαλότητα με τον γείτονα. Στηρίζεται στην εθνική αυτοπεποίθηση, στην περηφάνια για την μακραίωνη ιστορία του νησιού, στην άσβεστη μνήμη χιλιόχρονων αγώνων και θυσιών».

Αναφερόμενη στην επίσκεψή της στο Καστελόριζο η ΠτΔ δήλωσε: «Χαίρομαι που βρίσκομαι στην ιστορική Μεγίστη, τόπο μακράς ιστορίας και αδιάσπαστης ελληνικότητας. Χαίρομαι που βρίσκομαι στο Καστελλόριζο και βλέπω τη σημαία μας να κυματίζει παντού, να υψώνεται περήφανη, ακόμα και ζωγραφισμένη στον βράχο. Χαίρομαι που συναντώ τέτοια ομορφιά, τέτοια αισιοδοξία, τέτοιο φρόνημα – το ίδιο φρόνημα που βοήθησε τους προγόνους σας να διατηρήσουν αλώβητες θρησκεία και γλώσσα στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και τους στήριξε στις πολλαπλές δοκιμασίες, τις οποίες υπέστη το νησί στη διάρκεια του εικοστού αιώνα…Το Καστελλόριζο αποτελεί πολύτιμο κομμάτι της πατρίδας. Δεν έχει απλώς κορυφαία στρατηγική σημασία για τη διαμόρφωση και διεκδίκηση των δικαίων της Ελλάδας. Έχει ακόμα μεγαλύτερη ηθική σημασία. Είναι ο τόπος που συμπυκνώνει την έννοια του πατριωτισμού, στην ύψιστη έκφρασή της. Ο τόπος που έμεινε ελληνικός, σε πείσμα κάθε επιβουλής. Ένας τόπος αγκυρωμένος στο ανατολικό άκρο του ελληνικού αρχιπελάγους, που κράτησε τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμά του επί 5.000 χρόνια. Ένας τόπος που οι άνθρωποί του, αποδεκατισμένοι από τους πολέμους αλλά πάντοτε μαχητές, ταγμένοι στη ζωή κι όχι στον θάνατο, προσπέρασαν την καταστροφή, ξανάχτισαν τα πυρπολημένα τους σπίτια, δούλεψαν, πάλεψαν, ανάστησαν το νησί, αποφασισμένοι να σηκώσουν στους ώμους τους το μέλλον του. Με ακατάβλητο πείσμα και επιμονή. Φέρνοντας στο νου τον στίχο του Γιώργου Σεφέρη: «Φτέρνα της δύναμης/ θέληση ανίσκιωτη».

Μιλώντας για την 77η επέτειο απελευθέρωση του Καστελλόριζου, η ΠτΔ είπε: «Εβδομήντα επτά χρόνια από τη μέρα που κατέπλευσε στο λιμάνι το αντιτορπιλικό «Ναύαρχος Κουντουριώτης», ενώ ακόμα μαινόταν ο πόλεμος σ’ όλη την Ευρώπη. Ήταν το πρώτο κομμάτι ελληνικής γης που απελευθερώθηκε. Βαρύ σε ιστορία, μπορεί να κράτησε το όνομα που του δόθηκε την περίοδο της επικυριαρχίας των Ιωαννιτών Ιπποτών, αλλά του ταιριάζει θαυμάσια και το αρχαίο του όνομα: Μεγίστη. Γιατί, όπως λέει ένας ωραίος στίχος του Οδυσσέα Ελύτη, «υπακούουν τα πράγματα στα ονόματά τους». Το Καστελλόριζο, παρά τη μικρή του έκταση, ήταν και παραμένει μέγιστο, γιατί οι άνθρωποί του, με τους αγώνες και τις θυσίες τους, με την επιμονή, την αντοχή και την αγάπη για τον τόπο τους, το ανήγαγαν σε υψηλό σύμβολο φιλοπατρίας».

Τελειώνοντας την ομιλία της η Κατερίνα Σκελλαροπούλου δήλωσε: «Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τον τόπο και να σας διαβεβαιώσουμε ότι ποτέ δεν θα αισθανθείτε αποκομμένοι από τον κορμό της πατρίδας, ποτέ απομονωμένοι και αβοήθητοι. Είμαστε πάντοτε κοντά σας, αντλώντας από το παράδειγμά σας, εμπνεόμενοι από τον καθημερινό σας αγώνα να κρατήσετε ζωντανή μια κοιτίδα Ελληνισμού με διαδρομή αιώνων. Γι’ αυτό και είναι ύψιστη τιμή για μένα ότι από σήμερα θεωρούμαι και εγώ δημότης του Καστελλόριζου. Μια από σας, μέλος, πλέον, της κοινότητάς σας, πιστεύω ακράδαντα ότι με εθνική ομοψυχία και ενότητα θα αποδυναμώσουμε κάθε πρόκληση και θα αποκρούσουμε κάθε επιβουλή».

Στην τελετή ο δήμαρχος Καστελόριζου Γεώργιος Σαμψάκος, επισήμανε ότι είναι μεγάλη τιμή η παρουσία της προέδρου της Δημοκρατίας στο νησί, γι αυτό και το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα την ανακήρυξή της σε επίτιμη δημότη.

Παρούσα στις εκδηλώσεις για την 77η επέτειο της απελευθέρωσης του νησιού η Κατερίνα Σακελλαροπούλου


Χωρίς προβλήματα έφτασε στο Καστελόριζο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Στο Καστελόριζο βρίσκεται η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου για να δώσει το παρών στις εκδηλώσεις για την 77η επέτειο της απελευθέρωσης του νησιού.

Η κ. Σακελλαροπούλου δεν αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα κατά την άφιξή της στο ακριτικό νησί και βρέθηκε στη δοξολογία στον ιερό ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης και στη συνέχεια πρόκειται να ανακηρυχθεί Επίτιμος Δημότης Μεγίστης ύστερα από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του νησιού.

Η ΠτΔ και θα επισκεφθεί πλοίο του πολεμικού ναυτικού, που βρίσκεται στο λιμάνι του νησιού, και θα καταθέσει στεφάνι τόσο στο μνημείο των πεσόντων στο λιμάνι όσο και στο μνημείο της κυράς της Ρω που βρίσκεται στην ομώνυμη βραχονησίδα .

Την κυβέρνηση, στις εκδηλώσεις εορτασμού, εκπροσωπούν, από την κυβέρνηση, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, και ο υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας, από τη Βουλή των Ελλήνων ο βουλευτής Δωδεκανήσων Βασίλης Υψηλάντης, από τον ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Δωδεκανήσων Νεκτάριος Σαντορινιός και από το ΚΙΝΑΛ ο βουλευτής Αθηνών, Κώστας Σκανδαλίδης.

Την ώρα που η Κατερίνα Σακελλαροπούλου είναι στο Καστελόριζο, ο Χουλουσί Ακάρ πήγε σε περιοχή της Τουρκίας που είναι ακριβώς απέναντι από το νησί (Αντίφιλο), δηλώντας θετικός σε διάλογο με την Ελλάδα.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Τα παχέα και μεγάλα λόγια που σβήνουν στην πρώτη κακοκαιρία, τότε που τα ειδηλιακά τοπία μετατρέπονται σε απότομους.. βράχους..ας πιάσει να διαβάσει πόσα είπαν οι προκάτοχοι της.. αλλά φταίνε και οι κάτοικοι που δεν ξεφορτώθηκαν τα σάπια οπωροκηπευτικά,που και αυτά

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ