Η διπλωματία είναι ζήτημα ευθύνης και σοβαρότητας (Άρθρο Ιωάννη Παππά)

0
63

Η διπλωματία είναι ζήτημα ευθύνης και σοβαρότητας

Συνηθίζουμε να λέμε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη των μεγάλων εθνικών επιλογών, μία φράση η οποία μοιάζει με ένα ακόμα σύνθημα αλλά αποδεικνύεται ότι είναι πέρα για πέρα αληθινή. Αποδεικνύεται από όσα βλέπουμε να συμβαίνουν μπροστά στα μάτια μας και όσα ακόμα θα συμβούν στο εγγύς μέλλον.

 

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη απέδειξε ότι ενεργητική διπλωματία δεν είναι συμφωνίες όπως η απαράδεκτη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία παρέδωσε την ιστορία μας και την κληρονομιά μας στους Σκοπιανούς, συμφωνία την οποία στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν παράσημο. Ενεργητική διπλωματία είναι οι δύο συμφωνίες που θα κυρωθούν από την εθνική αντιπροσωπεία την ερχόμενη εβδομάδα για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Συμφωνίες που έβαλαν ξανά την Ελλάδα στο διπλωματικό παιχνίδι και έδειξαν ότι η Ελλάδα μπορεί να κλείνει ανοιχτές υποθέσεις ζωτικής σημασία 40 ή 15 ετών, τηρώντας όσα προβλέπονται από τους διεθνείς κανόνες.  Η ελληνική κυβέρνηση απέδειξε ότι η ενεργητική διπλωματία δεν είναι να πράττεις αποκλειστικά όσα σου ζητούν οι άλλοι, αλλά να κάνεις διαπραγμάτευση και  να καταλήγεις κάπου, ακόμα κι αν αυτό στο οποίο κατέληξες δεν είναι απόλυτα αρεστό σε κάποιους από τους συμμάχους σου αλλά είναι συμφέρον για τη χώρα σου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που διατυπώνει ευθέως τα τελευταια χρόνια τη δυσαρέσκειά του για το ΝΑΤΟ.

 

Ενεργητική διπλωματία ενός κυρίαρχου κράτους είναι να διατυπώνει τη θέση του στους διεθνείς οργανισμούς και να διεκδικεί το δίκαιό της και σαφή καταδίκη μίας χώρας που παραβιάζει κάθε έννοια διεθνούς νομιμότητας.

 

Η Ελλάδα πλέον συμπεριφέρεται ξανά ως κράτος κυρίαρχο και έχει σαφή στάση απέναντι σε όσα συμβαίνουν. Δεν φοβάται τον διάλογο, με μία μεγάλη διαφοροποίηση, Ότι δεν σέρνεται σε αυτόν. Και αν δεν τελεσφορήσει ο διάλογος δεν φοβάται την προσφυγή σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο, πάλι με τους όρους της και όχι ως ικέτης. Η Ελλάδα έχει ξανα φωνή στο εξωτερικό και στους οργανισμούς στους οποίους συμμετέχει ως ισότιμο μέλος  και οχι σαν το “κακό παιδί” ή σαν παρίας.

 

Αυτά οφείλονται στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο επιτελείο του οποίου δεν χωρούν σύμβουλοι που έχουν αποκλίνουσες θέσεις, όπως αποδείχθηκε από τις τελευταίες εξελίξεις.

 

Για όλα αυτά και για ακόμα πολλά που έρχονται από το παρελθόν, όπως η στάση στο Σχέδιο Ανάν, η είσοδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η αποχώρηση από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ λόγω της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη των μεγάλων εθνικών επιλογών και βάζει πάνω από όλα το συμφέρον της Ελλάδας και των πολιτών της.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ