Ν. Μυλωνάς: Η σύναξη της Σαντορίνης για την διαχείρισης σκουπιδιών σε Ν. Αιγαίο και Κω

0
418

Η σύναξη της Σαντορίνης για την διαχείρισης σκουπιδιών στο Ν. Αιγαίο και Κω 

Α.  Ο τελευταίος ‘’αντιπεριβαλλοντικός νόμος’’ της κυβέρνησης αποστερεί την διαχείριση των ΧΥΤΑ από τον Δήμο μεταφέροντας τον στην περιφέρεια με την αιτιολογία ότι οι Δήμοι δεν τα κατάφεραν στην διαχείριση τους. Η 10-χρονη ιστορία του ΧΥΤΑ Κω, δυστυχώς το αποδεικνύει! Υποδομή 4 εκ. και προσπαθειών 10 χρόνων κατέληξε σε επικίνδυνη χωματερή, βόμβα στα σπλάχνα του νησιού μας!

Β.  Είναι σε διαβούλευση το νέο κυβερνητικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων http://www.opengov.gr/minenv/wp-content/plugins/download-monitor/download.php?id=308

Προδιαγράφονται οι Εθνικές επιδιώξεις στα πλαίσια της ευρωπαϊκής πολιτικής για τα απορρίμματα. Είναι αναθεώρηση του προηγούμενου νόμου, 2015 με βάσει το όποιο ψηφίστηκε στο δημοτικό συμβούλιο Κω το τοπικό σχέδιο διαχείρισης (2017). Ποιες είναι οι αλλαγές που προωθεί η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση μας μέσα από τις 729 σελίδες του σχεδίου;

–Η καύση σκουπιδιών θα αποτελεί τη βασική μέθοδο διαχείρισης σκουπιδιών στη χώρα μας.

–Η ανακύκλωση αν και αναφέρονται τρόποι προώθησης της, ουσιαστικά απαξιώνεται για να εξασφαλιστεί η πρώτη ύλη για την καύση σκουπιδιών. Οι δύο πρακτικές λειτουργούν αντιπαραθετικά.

–Τα υλικά που θα καίγονται, θα προέρχονται είτε από τον μπλε είτε από τον πράσινο κάδο. Επιπλέον θα χρησιμοποιείται και η λυμματολάσπη από τους βιολογικούς καθαρισμούς.

–Χωριστή συλλογή οργανικών αποβλήτων (καφέ κάδος) και ανάπτυξη σχετικών υποδομών έως το 2022

–Πλήρης κάλυψη της χώρας μέχρι το 2030 με 43 Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και 43 – 46 Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ)

–Τέσσερις μονάδες παραγωγής ενέργειας με ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων των ΜΕΑ.

–Σε επίπεδο πολιτικής προωθείται η συνδιαχείρισης ΣΔΙΤ με ιδιώτες.

Γ. Πρόσφατα στην Σαντορίνη βρέθηκε το διοικητικό συμβούλιο του περιφερειακού ΦΟΣΔΑ Ν. Αιγαίου με την παρουσία και του Δημάρχου Κω. Αν η ποιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων ήταν προτεραιότητα για την δημοτική μας αρχή θα υπήρχε μια ανακοίνωση του δήμου μας για το τι έγινε εκεί. Είναι πιο ενδιαφέρον από τους αφορισμούς προς την μειοψηφία που εκδίδονται σωρηδόν.  Διαβάζουμε την επίσημη ανακοίνωση:  ‘’Στην συνεδρίαση της Σαντορίνης, συζητήθηκε το πλαίσιο του σχεδίου που πρέπει να εκπονηθεί εντός των επόμενων 4 μηνών, σε αρμονία με τον νέο Εθνικό Σχεδιασμό, που θα οριστικοποιηθεί με την επικαιροποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού του Ν. Αιγαίου, η οποία θα αποτελέσει και την πρώτη μεγάλη παρέμβαση του νεοσύστατου ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου’’. Τι είχε Γιαννη’μ;!

Δ. Η διαχείριση των σκουπιδιών είναι μεγίστης οικολογικής σημασίας για την ζωή μας αλλά και ποιοτικός παράγοντας του τουριστικού προϊόντος. Θα άξιζε ο Δήμαρχος να έχει ένα ειδικό σύμβουλο που να ασχολείται αποκλειστικά με αυτό το ζητημα! Δεν είναι σημαντικότεροι οι πρακτικιστές και οι άσχετοι που προσλαμβάνονται! Θα είχε αναλάβει την λειτουργία του ΧΥΤΑ που πνέει τα λοίσθια! Θα δρομολογούσε κάποιο πρακτικό βήμα. Για παράδειγμα: στο υπό επισκευή εμπορικό και επιβατικό λιμάνι του νησιού μας και  προκαλεί ο τεράστιος σωρός οικοδομικών απορριμμάτων ύψους όσο και το Κάστρο μας! που προσβάλλει τους ταξιδιώτες και εκθέτει το νησί, στέκει ανενόχλητος από την αρχή του καλοκαιριού! Ο εργολάβος είναι υποχρεωμένος να τα οδηγήσει στο ιδιωτικό  κέντρο ανακύκλωση Κω στην Αντιμαχεια. Είναι αποκλειστική η ευθύνη του Δημου και θα’ πρεπε να τον έχει αναγκάσει να καθαρίσει τον χώρο όπως επιβάλλει ο οικοδομικός κανονισμός!

Ε. Ο δήμος μας έχει πληρώσει εξειδικευμένες μελέτες για την διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί μας από την δεκαετία του 2010 στις οποίες προβλέπεται η δημιουργία μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων ΜΕΑ, με τμήμα κομποστοποίησης κλπ. Δεν προχώρησε όμως στην εφαρμογή τους περιμένοντας να μας τα κάνουν άλλοι, δηλ. ‘’τα οικονομικά προγράμματα της Ευρώπης’’! Η ‘’κακή’’ διαχείριση 2009-2010 των απορριμμάτων οδήγησε στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων για ‘’μπαλώματα’’! και όχι σε αναπτυξιακά έργα! Τι άλλο είναι η επέκταση του ΧΥΤΑ και τα τοιχεία αντιστήριξης  των εγκαταστάσεων του που κατέρρευσαν; Πως θα υπάρξει εξέλιξη και ανάπτυξη όταν οι αναπτυξιακοί πόροι σπαταλούνται σε μπαλώματα κακοδιαχείρισης;

ΣΤ. Τι υπερασπίστηκε λοιπόν ο κ. Νικηταράς στην Σαντορίνη; Πέρα από τις φωτογραφίες και τις δεξιώσεις υπαρχει και η ανάγκη να υπηρετηθούν ειδικοί τοπικοί αναπτυξιακοί στόχοι. Η πράξη αποδεικνύει ότι δεν δουλεύονται τοπικοί στόχοι εκσυγχρονισμού με αυτοτέλεια και αυτοπροσδιορισμό! Περιμένουμε το τηλέφωνο και την άνωθεν υπόδειξη και …ότι προκύψει!

Ζ.  Στο κείμενο της προ-διαβούλευσης, το σχέδιο υπογράφει η γνωστή μας ENVIROPLAΝ,  ιδιωτική εταιρία συμφερόντων Μπόμπολα, η οποία εμπλέκεται σε σκάνδαλο με μίζες και παράνομες δοσοληψίες σε πολιτικούς και δημοσίους υπαλλήλους στην Κύπρο, ενω λαμβάνεται ως δεδομένη η δημιουργία του εργοστασίου καύσης του Δήμου Βόλου! Ετσι για να ξερουμε!

Η. Η σύναξη της Σαντορίνης απέδειξε ότι πίσω από τα ωραία λόγια κρύβεται η ιδιωτικοποίηση ως κύριος πολιτικός άξονας κυβέρνησης και περιφέρειας Ν. Αιγαίου, αλλά και του Δημου Κω, όπως πιστοποιείται από την αδιαφορία του για αυτό που έγινε και γίνεται.

Ν. Μυλωνάς

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ