ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ακαδημαϊκή ομάδα επιστημόνων-ερευνητών εξειδικευμένων σε θέματα ενέργειας-περιβάλλοντος-σχεδιασμού κατασκευών-πληροφορικής και υπολογιστών από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΔΑ), επισκέφθηκε τη Νίσυρο την περίοδο 9 Ιουλίου έως 12 Ιουλίου 2020 στα πλαίσια της προγραμματικής σύμβασης που υπεγράφη μεταξύ του Δήμου Νισύρου και του ΠΔΑ για την εκτέλεση ερευνών και μελέτης για το πρόγραμμα με τίτλο: «Εξειδικευμένη έρευνα και προτάσεις Εφαρμογής πάνω στις Ενεργειακές Ανάγκες της Νισύρου με στόχο την ανάπτυξη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας».
Επικεφαλής της ομάδας ήταν ο καθηγητής κ. Καλδέλλης Ιωάννης, αντιπρύτανης Έρευνας, και η καθηγήτρια κ. Κλειώ Σγουροπούλου, αντιπρύτανης Οικονομικών, συνοδευόμενοι από τον πρόεδρο του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών καθηγητή κ. Κων/νο Στεργίου, τον πρόεδρο του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών καθηγητή κ. Ιωάννη Βογιατζή και τον ειδικό σύμβουλο για θέματα ενέργειας Ηλεκτρολόγο-Μηχανολόγο κ. Παναγιώτη Κτενίδη.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ξεκίνησαν οι εργασίες που πηγάζουν από την πρόσφατη Προγραμματική Σύμβαση με στόχο το Νησί της Νισύρου να γίνει ενεργειακά αυτόνομο, πετυχαίνοντας όλα τα θετικά οφέλη για την τοπική Κοινωνία και την Οικονομία του Νησιού. H ομάδα του Πανεπιστημίου ξεκίνησε να συλλέγει στοιχεία σχετικά με τις καταναλώσεις, τα ψυκτικά και θερμικά φορτία, τις ανάγκες των αφαλατώσεων και τέλος τις καταναλώσεις ορυκτών καυσίμων που χρησιμοποιούνται σε μηνιαία και ετήσια βάση στο νησί μας.
Μέσω του εν λόγω προγράμματος φιλοδοξούμε να ολοκληρωθεί μια άρτια επιστημονική προσπάθεια για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη μονάδων Ήπιων Μορφών Ενέργειας (ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα), δίνοντας έμφαση στην αξιοποίηση της Ηλιακής ενέργειας και της Γεωθερμίας χαμηλής θερμοκρασίας μέσω των θερμών υδάτων των λουτρών, για την αφαλάτωση. Εξειδικευμένη ερευνητική ανάλυση της επιστημονικής ομάδας θα εξετάσει τις δυνατότητες χρήσης μικρού αριθμού ανεμογεννητριών μικρής κλίμακας και δυναμικότητας, και μηδενικής οπτικής και περιβαλλοντικής όχλησης. Τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου πρωτοποριακού προγράμματος φιλοδοξούμε να αποτελέσουν τη βάση ώστε να ακολουθήσει μια ολοκληρωμένη Ενεργειακή Λύση Μηδενικής Περιβαλλοντικής Όχλησης την οποία να παρουσιάσουμε και να το καταθέσουμε για Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος NESOI.
Κατά τις συνεχείς συναντήσεις της ομάδας του Πανεπιστημίου με τον Δήμαρχο και μέλη του Δ.Σ., αποφασίστηκε η ίδρυση ενός Πρότυπου Κέντρου Καινοτομίας και Έρευνας που θα ασχολείται με τη μετατροπή των κοινοτήτων των Νησιών μας σε Νησιά Μηδενικών Αποβλήτων και Μηδενικών Ρύπων. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής με τη συνεχή ενθάρρυνση του Πρύτανη, καθηγητή κ. Παναγιώτη Καλδή, και τη στήριξη του συνόλου των Πρυτανικών αρχών φιλοδοξεί να παίξει καίριο ρόλο στην ανάπτυξη αυτού του πρωτοποριακού Κέντρου σε συνεργασία με το Δήμο μας, τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και την επιστημονική κοινότητα των απανταχού Νισύριων.