Βασίλης Α. Υψηλάντης: «… Το περιστατικό της νεαρής κοπέλας στη Ρόδο δείχνει ότι η ύφεση και η φτώχεια, μετά από αυτή την μεγάλη κρίση θα χτυπήσει τις πόρτες πολλών ελληνικών σπιτιών, μας καλεί όλους μας -και κυρίως την πολιτική τάξη- να είμαστε πιο ευαίσθητοι και να επαγρυπνούμε σε αυτά τα φαινόμενα, για να τα αντιμετωπίσουμε…»
Ο Κοσμήτορας της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλης Α. Υψηλάντης σε ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής επί του Νομοσχεδίου για το Ελεγκτικό
Συνέδριο αναφέρθηκε στο δυσάρεστο γεγονός της λιποθυμίας του μικρού κοριτσιού στη Ρόδο και τόνισε ότι « .. Το περιστατικό, της νεαρής κοπέλας στη Ρόδο, δείχνει ότι η ύφεση και η φτώχεια, μετά από αυτή την μεγάλη κρίση θα χτυπήσει τις πόρτες πολλών ελληνικών σπιτιών, μας καλεί όλους μας -και κυρίως την πολιτική τάξη- να είμαστε πιο ευαίσθητοι και να επαγρυπνούμε σε αυτά τα φαινόμενα, για να τα αντιμετωπίσουμε…».
Σχετικά με το νομοσχέδιο επισήμανε τα σταθερά βήματα που γίνονται στον χώρο της δικαιοσύνης με σκοπό την άρση χρόνιων παθογενειών και την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης.
Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Υψηλάντη είναι το ακόλουθο:
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Κυριε Υπουργέ,
είναι αλήθεια ότι θα ήθελα να συνεχίσω στον ίδιο ρυθμό του υπέροχου λόγου του κ. Καστανίδη, σχετικά με τις εμπειρίες και τους προβληματισμούς που κατέθεσε εδώ και όχι βεβαίως, με την αντίδραση του κ. Τζανακόπουλου στην εισαγωγική του ομιλία, ο όποιος φαίνεται ταραγμένος από τα όσα έρχονται στη δημοσιότητα. Φαίνεται ταραγμένος ο ίδιος και το κόμμα του, ο ΣΥΡΙΖΑ από την αντίδραση της ελληνικής κοινωνίας που άναυδη παρακολουθεί όλα αυτά τα πράγματα. Δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση, ούτε να συνεχίσω ούτε να τα σχολιάσω.
Αντιθέτως, αυτό με το οποίο θα ήθελα παρενθετικά να ξεκινήσω τον σημερινό μου λόγο είναι το γεγονός ότι όντως η χώρα μας από παράδειγμα προς αποφυγή, με την αντιμετώπιση της πανδημίας, έχει γίνει παράδειγμα προς μίμηση παγκοσμίως.
Είναι αλήθεια, επίσης, ότι αντιμετωπίζονται τα φαινόμενα της μετά COVID εποχής, μετά το lockdown -θα έλεγα- σε πολλά σημεία με αρκετή επιτυχία, με αντιδράσεις τέτοιες που έρχονται διορθωτικά, όπου και όποτε χρειάζεται, από την ελληνική Κυβέρνηση.
Ωστόσο, το γεγονός της νεαρής κοπέλας στη Ρόδο που δείχνει ότι η ύφεση και η φτώχεια μετά από αυτή την μεγάλη κρίση θα χτυπήσει τις πόρτες πολλών ελληνικών σπιτιών, μας καλεί όλους μας -και κυρίως την πολιτική τάξη- να είμαστε πιο ευαίσθητοι και να επαγρυπνούμε σε αυτά τα φαινόμενα, για να τα αντιμετωπίσουμε. Πρέπει να αυξηθεί, δηλαδή, σε τοπικό, εθνικό, αλλά και σε κοινοτικό επίπεδο η ευαισθησία για τους ανθρώπους αυτούς, οι οποίοι βάλλονται από τη αυτή μεγάλη κρίση, η οποία έχει φέρει μετά την υγειονομική, την οικονομική η κατάσταση αυτή.
Πραγματικά, αλληλέγγυος σε αυτό το πράγμα, είμαι έτοιμος και εγώ -μαζί με όλους τους συναδέλφους στο Ελληνικό Κοινοβούλιο- να παρακολουθήσω και να συνδράμω σε αυτό το γεγονός.
Πραγματικά, εκπλήσσομαι, κύριε Υπουργέ, από το γεγονός ότι ο κ. Τζανακόπουλος δεν βλέπει καμία πρόοδο στα θέματα της Δικαιοσύνης. Αντιθέτως, εδώ, το Ελληνικό Κοινοβούλιο γίνεται μάρτυρας του γεγονότος ότι ολοένα και πιο συχνά βλέπουμε νομοσχέδια, τα οποία αποβλέπουν στην αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών που τραυμάτισαν -και τραυματίζουν- τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, να έρχονται, να εισάγονται, να ψηφίζονται και να αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις, ιδιαίτερα στα θέματα αυτά που αφορούν τις καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης.
Το θετικό λοιπόν είναι ότι εσείς έχετε φέρει αρκετά νομοσχέδια. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν μένει απαθής ούτε σε αυτό το γεγονός. Απόδειξη είναι και το υπό εξέταση αυτό νομοσχέδιο σήμερα στην Ολομέλεια, το οποίο ενοποιεί, εκσυγχρονίζει και βελτιώνει σημαντικά -θα έλεγα- τις δικονομικές ρυθμίσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Η θέσπιση ενός ενιαίου κειμένου δικονομίας καθίστατο αναγκαία, καθώς μέχρι σήμερα οι σχετικές διαδικαστικές ρυθμίσεις ήταν διάχυτες και αποσπασματικές με προβλέψεις σε νομοθετήματα που ως επί το πλείστον εξυπηρετούν διαφορετικές ανάγκες. Ο αυξημένος, μέχρι σήμερα, βαθμός δικονομικής πολυπλοκότητας θέτει ουσιαστικά εμπόδια στην άσκηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων κάθε προσώπου για την πρόσβαση σε αποτελεσματική δικαστική προστασία, ενώ -θα έλεγα- ότι ταυτόχρονα λειτουργεί ως αντικίνητρο για την υλοποίηση των επενδυτικών πλάνων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας.
Σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο, το νομοθέτημα απλοποιεί τις διαδικασίες ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου και καταργεί προγενέστερες προβλέψεις που γεννούν δυσχέρειες σε όσους δεν έχουν εξοικείωση, ενώ παράλληλα υιοθετεί ρυθμίσεις που είναι συνηθισμένες στις λοιπές δικονομίες.
Όλες οι παρεμβάσεις αυτές που κρίθηκαν -και κρίνονται- σκόπιμες και υιοθετούνται, ιδίως ενόψει του γεγονότος πως ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχει συσσωρευτεί ένας μεγάλος όγκος υποθέσεων. Και αυτό δεν αμφισβητείται από κανέναν.
Ζητούμενο ήταν να βρεθεί -και προτείνεται- μία ισορροπημένη στάθμιση ανάμεσα στην απονομή της δικαιοσύνης σε εύλογο χρόνο και τις λοιπές πτυχές του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη, στις οποίες ουδεμία έκπτωση κάνουμε.
Για την εξυπηρέτηση αυτών ακριβώς των στοχεύσεων το νομοθέτημα εισάγει μια σειρά από νέες ρυθμίσεις με σημαντικότερες τους λόγους αποκλεισμού σαφώς των δικαστών και την ευθυγράμμιση των λόγων εξαίρεσης με την νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τη δυνατότητα του διαδίκου να παραιτηθεί από την αίτηση δικαστικής προστασίας μέχρι και την τελευταία συζήτηση, επιτυγχάνοντας έτσι την αποφόρτιση των δικαστηρίων σε υποθέσεις για τις οποίες δεν υπάρχει το ανάλογο ενδιαφέρον από τους εμπλεκόμενους, την εισαγωγή του θεσμού του εισηγητή – δικαστή, ο οποίος θα ορίζεται από τον Πρόεδρο του δικαστηρίου και θα αποφεύγεται έτσι η έκδοση προδικαστικής απόφασης.
Τα άρθρα 90 έως 93, οριοθετούν τον καθοριστικό ρόλο του Προέδρου κάθε δικαστικού σχηματισμού, ο οποίος παρακολουθεί την ροή των υποθέσεων και εξασφαλίζει την ταχύτερη εκδίκαση τους. Αυτό επιτυγχάνεται αφενός με τον εντοπισμό των προδήλως απαράδεκτων ή αβάσιμων αιτήσεων δικαστικής προστασίας και αφετέρου των υποθέσεων σε συμβούλια του σχηματισμού που αυτό θα αποφασίσει δίχως να ενεργοποιείται η επ’ ακροατηρίου διαδικασία.
Το άρθρο 104 ρυθμίζει την προσωρινή διαμόρφωση κατάστασης, την προσωρινή δικαστική προστασία.
Για πρώτη φορά θεσπίζεται ο καθορισμός ειδικής δικονομίας για την αίτηση καταλογισμού που ασκείται κατά κανόνα από τον Γενικό Επίτροπο της Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ παράλληλα προσδιορίζονται τα δικαιώματα αποτελεσματικής άμυνας των προσώπων κατά των οποίων στρέφεται η αίτηση και επίσης η για πρώτη φορά ρύθμιση με ρητό και σαφή τρόπο της διαδικασίας αναίρεσης.
Με το άρθρο 242 έως 292 εισάγονται για πρώτη φορά ρυθμίσεις για ένα πλήρες σύστημα αποδεικτικής διαδικασίας, αναβαθμίζεται ο ρόλος του Γενικού Επιτρόπου Επικρατείας ως εγγυητού του δημοσίου συμφέροντος.
Βεβαίως, κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ στο άρθρο 358 που αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό του όλου δικαστικού συστήματος εισάγοντας ρυθμίσεις για τη στατιστική ανάλυση κρίσιμων δεδομένων που θα βοηθήσουν τόσο τη δικαστική όσο και την εκτελεστική εξουσία με τη σύσταση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ενός αυτοτελούς γραφείου για τη συστηματική συλλογή και επεξεργασία στατιστικών στοιχείων με απώτερο σκοπό την υποβολή προτάσεων στα αρμόδια δικαστικά όργανα, την ομαλή ροή των υποθέσεων, το βέλτιστο αριθμό απασχολουμένων στις διάφορες οργανωτικές δομές, την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη απονομή της δικαιοσύνης, ένα διεθνές δοκιμασμένο πρότυπο όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες το Bureau of Justice Statistics και στη Γαλλία το Service Statistique du Ministère de la Justice.
Θα κλείσω, περίπου, όπως ξεκίνησα την αναφορά μου για το συγκεκριμένο νομοθέτημα. Γίνονται, κύριε Υπουργέ, θετικά βήματα για τη βελτίωση της ποιότητας στην απονομή της δικαιοσύνης. Συνεχίστε με αποφασιστικότητα και γνώση πιστεύω ότι μπορούμε το σημαντικό αυτό πυλώνα της δημοκρατικής λειτουργίας στη χώρα μας να τον κάνουμε επιτέλους να αναπνεύσει και να λειτουργήσει απρόσκοπτα.
Ευχαριστώ πολύ.