Είμαστε όλοι από τα Δωδεκάνησα
—
Τηλεοράσεις, εφημερίδες, ραδιόφωνα, ιστοσελίδες προβάλλουν σε καθημερινή βάση τα Δωδεκάνησα, με τη Ρόδο να δεσπόζει στους χάρτες. Όχι για την τουριστική προβολή τους και την άφιξη τουριστών όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, αλλά για τις παράνομες αξιώσεις της Τουρκίας και τα σχέδια τα οποία θέλει να θέσει σε εφαρμογή. Πλέον δεν είναι ομιλίες και προκλητικές δηλώσεις ακραίων στελεχών αλλά επίσημα σχέδια που έχουν κατατεθεί. Πρόκειται για τα 7 αιτήματα της τουρκικής εταιρίας πετρελαίου προς την Γενική Διεύθυνση μεταλλίων και πετρελαίου της Τουρκίας που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνήσης για έρευνες Βορειανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Καρπάθου, Νοτιοανατολικλα της Καρπάθου, Ανατολικά της Κρήτης και Νοτιοανατολικά της Κρήτης.
Οι χάρτες και οι σχεδιασμοί της Τουρκίας δε, εξαφανίζουν από τον χάρτη και δεν υπολογίζουν το Καστελόριζο, το μέρος που κάποτε ανακοινώθηκε η είσοδος της Ελλάδας στον μηχανισμό του ΔΝΤ και των μνημονίων.
Είναι η στιγμή που πρέπει όλοι οι Έλληνες να δηλώσουν ότι είναι από τα Δωδεκάνησα γιατί οι στιγμές είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμες. Είναι περισσότερο κρίσιμες από εκείνες που εκτυλίχθηκαν τους προηγούμενους μήνες και χωρίς να θέλω να είμαι μάντης κακών, λιγότερο κρίσιμες από εκείνες που πιθανόν θα συμβούν στο, όχι και τόσο μακρινό, μέλλον.
Το να δηλώσουμε όμως ότι είμαστε όλοι από τα Δωδεκάνησα, το τελευταίο σύνορο της Ελλάδας και της Ευρώπης απέναντι στις διεκδικήσεις ενός άπληστου και εξουσιομανή «ταραξία» της περιοχής μας, δεν είναι ένα απλό σύνθημα και μία ωραία δήλωση. Είναι πολλά περισσότερα από αυτά και είναι κυρίως πράξεις και ουσία.
Πριν και πάνω από όλα, είναι η συνειδητοποίηση ότι μία περιοχή και οι κάτοικοί της, νιώθουν ισχυροί όταν είναι και η οικονομία τους ισχυρή. Η κρίση του κορονοϊού προκαλεί αναμφίβολα μεγάλα προβλήματα σε μία περίοδο που υπό άλλες συνθήκες η οικονομία θα άκμαζε στα Δωδεκάνησα, αλλά μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης έτσι ώστε να γίνουν αλλαγές που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια.
Στην παρούσα συγκυρία οφείλουμε να δράσουμε πιο γρήγορα και πιο δραστικά από τα γεγονότα και να προλάβουμε τις εξελίξεις. Η ύφεση πλέον «ακουμπάει» τη χώρα μας και επιδρά έντονα στα Δωδεκάνησα. Η οικονομία, ο τουρισμός, οι δουλειές και η νησιωτικότητα της περιοχής πρέπει να προστατευθούν και πρέπει να τεθούν βάσεις για τον ερχόμενο βαρύ χειμώνα καθώς γίνεται κάτι παραπάνω από σαφές ότι η σταθερότητα και η ασφάλεια της περιοχής περνάει μέσα από την οικονομική της σταθερότητα και την εμπέδωση του αισθήματος σιγουριάς στους κατοίκους της.