Η νησίδα “Νεκροθήκη” με το μακάβριο όνομα βόρεια Πλάτης μεταξύ Καλύμνου- Ψερίμου

1
834

Αναδημοσίευση από Γεωδίφης[ geogeodifhs.blogspot]

Ανάμεσα στην Κάλυμνο και την Ψέριμο συναντάται η Νεκροθήκη, I.Necrotici για τους Ιταλούς. Εχει υψόμετρο μεγαλύτερο τα 17μ.
Η ακατοίκητη νησίδα βρίθει από μύθους και παραδόσεις.

Είναι ένα από τα μέρη της χώρας μας που λέγεται ότι «φιλοξενούσε» βρικόλακες.
Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν ποτέ κατοικήθηκε από μορφές που σκορπούσαν τον τρόμο στους θνητούς.Εκείνο που ξέρω είναι ότι αποτελεί ένα ακόμη παιδί της κλιματικής αλλαγής στο Αιγαίο.
Βρίσκεται δυτικά από το ακρωτήριο Κορακιά της Ψερίμου.Πήρε το όνομα της επειδή βρέθηκαν τάφοι. Νεκροθήκη είναι το μέρος στο οποίο τοποθετείται νεκρός [φέρετρο].

Το 1994 στη Νεκροθήκη, ΒΑ της σε βάθος γύρω τα 100μ βρέθηκε η Κόρη της Καλύμνου. Το χάλκινο άγαλμα με ύψος περίπου 2μ., ελληνιστικής περιόδου, που αλιεύτηκε από τον Αντώνη Χατζηαντωνίου και σήμερα βρίσκεται στο Αρχ.Μουσείο της Καλύμνου.

Η νησίδα είναι φτιαγμένη από το ίδιο πέτρωμα με αυτό της Πλάτης δηλαδή από πλειοκαινικούς μαργαικούς ασβεστόλιθους με λιγνίτη που δημιουργήθηκαν από αρχαίες λίμνες της Αιγηίδας.

Βρίσκεται βόρεια της μεγαλύτερης Πλάτης, η οποία σύμφωνα με την απογραφή 2011 έχει 2 κατοίκους.

Στο βόρειο άκρο της Πλάτης προς τη βραχονησίδα Νεκροθήκη βρίσκονται βυθισμένα από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο δύο γερμανικά πλοία τα οποία μετέφεραν πολεμοφόδια.

Η Νεκροθήκη έχει έκταση 0,01 τετρ. χλμ. Πριν από 10000 χρόνια αποτελούσε εννιαίο νησί με την Πλάτη, και σημαντικό διαπόριο πέρασμα στην ιστορία της συστάδας νησιών μεταξύ Κω, Ψερίμου και Καλυμνου.

Γεωδίφης[ geogeodifhs.blogspot]

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ