«Ν. Σαντορινιός: Ανάγκη για μέτρα στήριξης του κλάδου των Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων. Κατάθεση αναφοράς»
Αναφορά κατέθεσε, προς τους Υπουργούς Εργασίας και Τουρισμού, ο Νεκτάριος Σαντορινιός, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των εργαζομένων οδηγών τουριστικών λεωφορείων.
Μέσα σε μια επίπλαστη συνθήκη, κατά την οποία η Κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τον εργαζόμενο κόσμο στους τομείς του Τουρισμού και της εστίασης, ότι τους στηρίζει, τα πραγματικά προβλήματα της Οικονομίας και της Κοινωνίας, εξελίσσονται ραγδαία.
Τρείς μήνες σχεδόν μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων, ένα σημαντικό, για την αλυσίδα του τουρισμού, επάγγελμα, παραμένουν ακόμη ακάλυπτοι και χωρίς προοπτική.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην επιστολή- ψήφισμα του Σωματείου Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Ρόδου «Ο Κολοσσός», την οποία και κοινοποίησε στα αρμόδια Υπουργεία, δια μέσου της αναφοράς του, ο Νεκτάριος Σαντορινιός, τα προβλήματα που ο κλάδος αντιμετωπίζει είναι πολλά και κρίσιμα. Λόγω της πανδημίας του COVID-19 και της καθυστέρησης έναρξης της τουριστικής περιόδου, οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας και οι ανησυχίες τους εστιάζονται στην αδυναμία τους να καλύψουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, τις δαπάνες ενοικίου πρώτης κατοικίας, την πλήρωση των δανειακών τους υποχρεώσεων. Έντονη, επίσης, είναι η ανασφάλεια των εργαζομένων σχετικά με το πότε θα επαναπλοσληφθούν και ποιο θα είναι το πλαίσιο της χορήγησης επιδόματος ανεργίας για αυτούς.
Η Κυβέρνηση, όπως προτείνεται στην αναφορά του βουλευτή Δωδεκανήσου, οφείλει να εντάξει τον κλάδο αυτών των εργαζομένων στο μέτρο της καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού, για όσο διάστημα δεν απασχολούνται από τους εργοδότες τους. Ενώ, σε όλα τα μέτρα για τη στήριξη της εργασίας πρέπει να υπαχθούν και όσοι εργαζόμενοι έχουν απορριφθεί από την επιδότηση ανεργίας, είτε λόγω έλλειψης 5-10 ενσήμων, είτε λόγω πλαφόν 400 επιδοτούμενων ημερομισθίων ανεργίας.
Ακόμη, όπως σημειώνεται από τον Νεκτάριο Σαντορινιό, πρέπει άμεσα να υπάρξουν μέριμνες ώστε μην χαθεί καμία θέση εργασίας και να συνεχιστεί, σε περίπτωση μη πρόσληψης εργαζομένων, η επιδότηση ανεργίας πέραν του Σεπτεμβρίου που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, καθώς έτσι, όχι μόνο οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων, αλλά ολόκληροι κλάδοι και οι οικογένειες αυτών θα βρεθούν αντιμέτωποι με το φάσμα της φτώχιας. Κρίσιμο, δε, είναι και η επέκταση για 6μήνες του επιδόματος ανεργίας, για όσους πιάσουν φέτος δουλειά, αφού ακόμη και για αυτούς θα υπάρξει σοβαρή μείωση του ετήσιου εισοδήματός τους.
Τέλος, ιδιαίτερα σημαντικό για τους Ροδίτες εργαζόμενους του κλάδου του Τουρισμού είναι υπάρξουν μέριμνες ώστε να μην χαθούν τα 105 ένσημα που απαιτεί η Τοπική Συλλογική Σύμβαση. Μια Σύμβαση την οποία δεν πρέπει η Κυβέρνηση να αφήσει να πάει χαμένη, αφήνοντας τον κόσμο της εργασίας στον Τουρισμό απροστάτευτο και στο έλεος της κρίσης της πανδημίας.