Σύλλογος Κρητών Κω «Ο Τάλως»: 79η Επέτειος της Μάχης της Κρήτης

0
814

Σύλλογος Κρητών Κω «Ο Τάλως»

79η Επέτειος της Μάχης της Κρήτης

Δυστυχώς η πανδημία του κορωνοϊού, οι συστάσεις της Πολιτείας καθώς και το αίσθημα της κοινωνικής και ατομικής μας ευθύνης που ανέτρεψαν την κανονικότητα μας, μας εμποδίζει να πραγματοποιήσουμε τον προγραμματισμό του Συλλόγου μας αναφορικά με τον εορτασμό της 79ης Επετείου της Μάχης της Κρήτης για να τιμήσουμε με τον τρόπο και τη λαμπρότητα, που αρμόζουν, αυτό το μοναδικό ιστορικό γεγονός. Αυτό όμως δεν αναιρεί το χρέος μας να θυμόμαστε.
Σαν σήμερα το 1941 πραγματοποιήθηκε η μάχη της Κρήτης, η επιχείρηση κατάληψης της Κρήτης από τους Γερμανούς κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και συγκεκριμένα από το πρωί της 20ης Μαΐου 1941, όταν ξεκίνησε η μεγαλύτερη ιστορικά αεροπορική έφοδος (αεραπόβαση) των Γερμανών με συνθηματικό όνομα Επιχείρηση Ερμής («Unternehmen Merkur»)εναντίον του νησιού, ως την 1η Ιουνίου.
Οι Γερμανοί στη Μάχη της Κρήτης συνάντησαν μια απρόσμενη αντίσταση στην οποία έλαβε μέρος ο ντόπιος πληθυσμός ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας. Οι Κρητικοί χρησιμοποίησαν τουφέκια που είχαν από τον ελληνοτουρκικό πόλεμο, γεωργικά εργαλεία, δρεπάνια, κουζινομάχαιρα, μαγκούρες και πέτρες και κατάφεραν να προκαλέσουν μεγάλες απώλειες στους Γερμανούς, που είχαν υποτιμήσει τον ηρωισμό των Κρητικών οι οποίοι δεν θα παρέδιδαν αμαχητί το νησί στους εχθρούς.
Τις επόμενες ημέρες οι Γερμανοί μέσω του αεροδρομίου αποβίβασαν περισσότερες δυνάμεις στο νησί που διευκόλυναν την συνολική κατάληψη του νησιού. Έπειτα από 12 μέρες είχαν καταφέρει να απωθήσουν τους Συμμάχους και να αναγκάσουν όσους είχαν μείνει ακόμα στο νησί σε παράδοση. Την 1η Ιουνίου 1941 η Κρήτη ήταν υπό την κατοχή των Γερμανών. Οι Γερμανοί, σύμφωνα με δικά τους στοιχεία, είχαν 3.986 νεκρούς και αγνοούμενους, 2.594 τραυματίες, ενώ έχασαν 370 αεροπλάνα. Σύμφωνα, όμως, με συμμαχικούς υπολογισμούς, οι γερμανικές απώλειες ξεπέρασαν τις 16.000.
Μετά τη μάχη της Κρήτης οι Γερμανοί ήταν έξαλλοι με τις πρωτοφανείς απώλειες των στρατιωτών τους. Τα αντίποινα στην Κρήτη ήταν σφοδρά. Αποφάσισαν να τιμωρήσουν τον κρητικό λαό με εκτελέσεις (2.000 και πλέον άτομα) και ολοκαυτώματα….
Σύμφωνα με τους ιστορικούς : «Η Μάχη της Κρήτης ανέτρεψε τα σχέδια του Γ’ Ράϊχ, καθυστέρησε την επίθεση κατά της Ρωσίας, έδωσε καιρό στους συμμάχους να εδραιωθούν στο Ιράκ και τη Συρία και να ενισχυθούν, ώστε ν’ αποτύχει η αντεπίθεση Ρόμμελ στη Λιβύη, και να μην υποστεί εισβολή η Κύπρος. Η Κρητική ψυχή, η φλογισμένη από τον πόθο της Λευτεριάς, απέδειξε την μεγαλοσύνη της και ανέδειξε τα αθάνατα πολυδύναμα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τους Κρήτες.. Ο Χίτλερ αναρωτιόταν! Δεν γνώριζε ότι η Κρήτη…………..
“…δεν ήταν νησί. Ήταν θεριό που κείτονταν στη θάλασσα.” (Ν. Καζαντζάκης)
Ευχή όλων μας είναι του χρόνου να είμαστε σε θέση να αποδώσουμε την πρέπουσα τιμή στη θυσία των συμπατριωτών μας.
ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ