ΚΚΕ: Επίκαιρη ερώτηση για τους εποχιακά εργαζόμενους

0
243

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Μ. Συντυχάκης: Να στηριχθούν «εδώ και τώρα» οι εργαζόμενοι του τουρισμού που έχουν φτύσει αίμα

 

Μέτρα στήριξης «εδώ και τώρα» για τους εργαζόμενους στον τουρισμό απαιτεί το ΚΚΕ, όπως τόνισε ο βουλευτής του Κόμματος Μανώλης Συντυχάκης, κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης.

Η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ αφορούσε τους εποχικούς εργαζόμενους της Κρήτης που βρέθηκαν χωρίς δουλειά εξαιτίας της πανδημίας, ωστόσο, παρόμοια είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του κλάδου και στις υπόλοιπες τουριστικές περιοχές.

Ο Μανώλης Συντυχάκης τόνισε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση άφησαν απέξω τους εποχικούς εργαζόμενους και τους ελαστικά απασχολούμενους του τουρισμού. Όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι εξαιρέθηκαν από το επίδομα των 800 ευρώ, ενώ η επέκταση για δύο επιπλέον μήνες του επιδόματος ανεργίας αφορά μόνο ένα μέρος τους.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ παρουσίασε το πλαίσιο αιτημάτων που στηρίζεται από δεκάδες σωματεία του κλάδου, τα οποία έχουν χαρακτηρίσει την 28η Απρίλη ως Μέρα Δράσης. Όπως σημείωσε, τα αιτήματα αυτά είναι τα ελάχιστα και αναγκαία μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στον τουρισμό, προσθέτοντας πως δικαιούνται πολύ περισσότερα γιατί έχουν φτύσει αίμα. Επίσης, υπενθύμισε πως όλα τα προηγούμενα χρόνια, σε συνθήκες δεκαετούς κρίσης, οι μεγαλοξενοδόχοι είχαν αμύθητα κέρδη.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης δεν έδωσε την παραμικρή απάντηση στα αιτήματα που του έθεσε το ΚΚΕ και κατέφυγε στο συνηθισμένο, άθλιο αντικομουνισμό του. Μάλιστα, επιβεβαιώνοντας πλήρως τον χαρακτηρισμό του ως «υπουργού Εργοδοσίας» παρέπεμψε τους εργαζόμενους στο συνολικό σχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων του τουρισμού, το οποίο θα προστεθεί στο πλήθος προνομίων που ήδη τους δόθηκαν στο όνομα του περιορισμού των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

Να ληφθούν μέτρα στήριξης για τους εποχικούς εργαζόμενους του τουρισμού στην Κρήτη

 

Μέτρα στήριξης για τους εποχικούς εργαζόμενους στον τουρισμό, στην περιφέρεια Κρήτης, ζητάει το ΚΚΕ, μέσω Επίκαιρης Ερώτησης προς τον υπουργό Εργασίας που κατέθεσε ο βουλευτής του Κόμματος Μανώλης Συντυχάκης.

Παραθέτουμε την Ερώτηση:

«Στις σημερινές συνθήκες είναι μεγάλη η πιθανότητα οι εποχικοί ξενοδοχοϋπάλληλοι να μην έχουν ξεκινήσει να εργάζονται όχι μόνο μέχρι την καταληκτική ημερομηνία που προβλέπει η Κλαδική και οι Τοπικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά ούτε και μετά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το εισόδημά τους, τον προγραμματισμό των οικογενειακών και οικονομικών υποχρεώσεών τους και την ίδια τους την επιβίωση, αλλά και την ασφαλιστική τους ικανότητα για τον επόμενο χρόνο.

Την εργασιακή ανασφάλεια επιτείνει το γεγονός ότι πολλές ξενοδοχειακές μονάδες στην περιφέρεια Κρήτης, όπως και στην υπόλοιπη χώρα, ήδη έχουν ξεκαθαρίσει ότι δε θα ανοίξουν καθόλου την ερχόμενη τουριστική περίοδο, μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι αναφέρονται σε συρρίκνωση του χρόνου λειτουργίας ή ανακοινώνουν την περιορισμένη λειτουργία μόνο κάποιων ξενοδοχειακών τους μονάδων, το ίδιο δηλώνουν εποχικές επισιτιστικές επιχειρήσεις, ενώ μεγάλα τουριστικά γραφεία είτε έχουν απολύσει μαζικά το προσωπικό τους είτε έχουν δηλώσει αναστολή εργασιών μέχρι τον Σεπτέμβρη.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση ώστε:

  • Να επαναπροσληφθούν όλοι οι εποχικοί και εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις το αργότερο μέχρι τις καταληκτικές ημερομηνίες που προβλέπουν οι αντίστοιχες συλλογικές συμβάσεις (μέχρι τις 15 Μαΐου για τα Χανιά, 20 Μαΐου για το Ηράκλειο, 25 Μαΐου για Ρέθυμνο και Λασίθι) ανεξάρτητα με το εάν είχαν κάνει αίτηση επαναπρόσληψης ή όχι μέσω του αντίστοιχου Σωματείου, να δοθεί επίδομα ανεργίας ύψους 600 ευρώ για το διάστημα μέχρι την καταληκτική ημερομηνία επαναπρόσληψης για όλους όσους εργάστηκαν την περασμένη περίοδο απασχόλησης, ανεξάρτητα αν επιδοτήθηκε ως σήμερα η ανεργία τους ή πότε έληξε η επιδότηση. Να καταργηθεί το επαίσχυντο μέτρο του πλαφόν των 400 ημερών επιδότησης ανεργίας για την πενταετία, που έχει επιβληθεί για τους εποχικούς εργαζόμενους.
  • Να θεωρηθούν άκυρες οι απολύσεις και οι «οικειοθελείς» αποχωρήσεις από την 1η Μάρτη που αναγκάστηκαν να υπογράψουν εργαζόμενοι των οποίων το ξενοδοχείο ή η επισιτιστική επιχείρηση ή το τουριστικό γραφείο είχε ξεκινήσει να λειτουργεί και να ενταχτούν στο μηχανισμό στήριξης, να λαμβάνουν την αποζημίωση των 800 ευρώ μέχρι να ανοίξουν οι επιχειρήσεις και να λάβουν κανονικά το Δώρο Πάσχα.
  • Σε περίπτωση που τα εποχικά ξενοδοχεία και τα εποχικά επισιτιστικά καταστήματα συνεχίσουν με απόφαση της κυβέρνησης να είναι σε αναστολή λειτουργίας και μετά από τις καταληκτικές ημερομηνίες επαναπρόσληψης, να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι, εποχικοί και ελαστικά απασχολούμενοι (ορισμένου χρόνου, με συμβάσεις μιας μέρας, εργολαβικοί κ.λ.π.) στο μηχανισμό στήριξης και να λαμβάνουν την αποζημίωση των 800 ευρώ μέχρι να ανοίξουν οι επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις που δεν ανοίξουν με ευθύνη τους, να υποχρεωθούν να καλύψουν όλους τους εργαζόμενους μισθολογικά και ασφαλιστικά για όλη την περίοδο που θα παρέμεναν ανοιχτές, με βάση τη περσινή περίοδο. Να εξασφαλιστεί η ασφαλιστική ικανότητα και η επιδότηση ανεργίας όλων των εργαζομένων και των οικογενειών τους για το 2021, ανεξάρτητα αν συμπληρώσουν φέτος τις ασφαλιστικές ημέρες που απαιτούνται».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ