Η Κάλυμνος τίμησε τους ήρωες των Ιμίων (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

0
879

Η Κάλυμνος, σήμερα Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020, όπως κάθε χρόνο, με αρχιερατικό μνημόσυνο στον Ι.Ν Αγ. Νικολάου της Πόθιας και τρισάγιο στο μνημείο, τίμησε την μνήμη των 3 ηρώων αξιωματικών του ΠΝ, Χριστόδουλου Καραθανάση , Παναγιώτη Βλαχάκου και Έκτορα Γιαλοψού που έχασαν τη ζωή του πριν 24 χρόνια, κατά την εκτέλεση του υπέρτατου καθήκοντος προς την Πατρίδα την νύκτα της 30/31 Ιανουαρίου 1996 στην κρίση των Ιμίων.

Στο Αρχιερατικό μνημόσυνο  που τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, χοροστάτησε ο μητροπολίτης κ.κ Παΐσιος συμπαραστατούμενος από τον κλήρο του νησιού

Παρόντες στο Αρχιερατικό μνημόσυνο  και στο τρισάγιο που ακολούθησε στο μνημείο  των 3 Αξιωματικών ΠΝ, εκ μέρους της Βουλής  ο Βουλευτής Βασίλης Υψηλάντης , ο Χωρικός αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου  Χρήστος Ευστρατίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών Ιωάννης Θεμάλαρος και εκ μέρους της ΝΔ ο τέως Έπαρχος Καρπάθου Ιωάννης Μηνατσής

Παρούσες οι τοπικές πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της Καλύμνου.

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Διακομιχάλης,ο Έπαρχος Μανώλης Μουσελλής,οι επικεφαλής μείζονος και ελάσσονος μειοψηφίας Ιωάννης Μαστροκούκος και  Ιωάννης Γαλουζής, οι Αντιδήμαρχοι Ηλίας Τσέρος, Σεμίραμις Ψαρομπά ,Παντελής Ζωίδης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Μικές Ρήγας και ΑΝΕΚ Γιάννης Διαμαντής και αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι

Από Στρατιωτικής πλευράς ο Ταξίαρχος Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ Εμμανουήλ Θεοδώρου , ο Υποδιοικητής του 5/42 ΣΕ Αντισυνταγματάρχης Μιχαλέτος Μιχάλης,κ Διοικητής του 80 ΤΥΠΕΘ Ανχης (ΤΘ) Πουγούνιας Μιχάλης, ο Διοικητής του ΤΕ Καλύμνου Ανχης Δημόπουλος Κωνσταντίνος  και αντιπροσωπεία Αξιωματικών και Υπαξιωματικών .

Από πλευράς Ναυτικού ο Διοικητής Ναυτικής Διοίκησης Αιγαίου Αρχιπλοίαρχος ΠΝ Ηλία Ράπτης,  ο Κυβερνήτης της Κ/Φ ΚΡΑΤΑΙΟΣ  και αντιπροσωπεία Αξιωματικών ΠΝ και ο Διοικητής του Ναυτικού Σταθμού Κω Αντιπλοίαρχος ΠΝ Ιωάννης Καρδαράς .

Από πλευράς ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ ,ο Λιμενάρχης Καλύμνου Αντιπλοίαρχος  ΛΣ Ιωάννης Καρατζιούνης, ο Διοικητής της ΑΕΝ Καλύμνου  Πλωτάρχης ΛΣ  Θεόφιλος Τσαγκάρης  με αντιπροσωπεία σπουδαστών.

Από το ΑΤ Καλύμνου ο Υπαστυνόμος Α’ Κωνσταντίνος Δάσκαλος.

Επίσης στο λιμάνι της Καλύμνου ελλιμενίζεται σήμερα Κυριακή η Κ/Φ ΚΡΑΤΑΙΟΣ συμμετέχοντας στις εκδληλώσεις

Επίσης στο λιμάνι της Καλύμνου ελλιμενίζεται σήμερα Κυριακή η Κ/Φ ΚΡΑΤΑΙΟΣ συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις

Στην τελετή συμμετείχαν Καθηγητές ,δάσκαλοι, οι σημαίες των σχολείων ,πολλοί μαθητές, πρόσκοποι και πάρα πολύς κόσμος.

Μετά το πέρας του Αρχιερατικού  μνημόσυνου, ο Διευθυντής του 2ου ΔΣ Πόλεως Καλύμνου Ιωάννης Θεοφιλίδης που αναφέρθηκε στο ιστορικό της κρίσης των Ιμίων.

Το εκκλησίασμα στη συνέχεια έψαλε τον Εθνικό ύμνο.

ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ

Ακολούθησε η μετάβαση στο μνημείο των πεσόντων αξιωματικών μπροστά από το Λιμεναρχείο, όπου εψάλη τρισάγιο.

Στη συνέχεια έγινε η κατάθεση στεφάνων.

Στεφάνια κατά σειρά κατέθεσαν:

Εκ μέρους της Βουλής ο βουλευτής Βασίλειος Υψηλάντης

-Ο δήμαρχος Δημήτρης Διακομιχάλης που σε μία συμβολική και συγκινητική κίνηση είχε δίπλα του το βοσκό των Ιμίων Αντώνη Βεζυρόπουλο

-Εκ μέρους της Περιφέρειας ο Χωρικός αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου  Χρήστος Ευστρατίου.

Εκ μέρους της ΝΔ ο Ιωάννης Μηνατσής.

Εκ μέρους του πολιτικού κόμματος «Ελληνική Λύση» ο Γιάννης Γαβαλάς.

Εκ μέρους του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ ο Ταξίαρχος διοικητής της 80 ΑΔΤΕ Ταξίαρχος Εμμανουήλ Θεοδώρου ,

-Ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΝ ο Διοικητής της Ναυτικής Διοίκησης Αιγαίου Αρχιπλοίαρχος ΠΝ Ηλία Ράπτης.

-Ως εκπρόσωπος του Αρχηγού Λιμενικού Σώματος ο Λιμενάρχης Καλύμνου Αντιπλοίαρχος  ΛΣ Ιωάννης Καρατζιούνης,

-Ο Διοικητής της ΑΕΝ Καλύμνου  Πλωτάρχης ΛΣ  Θεόφιλος Τσαγκάρης

-Ο εκπρόσωπος  του ΑΤ Καλύμνου  Υπαστυνόμος Α΄ Κωνσταντίνος Δάσκαλος

-Ο Πρόεδρος  του συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών ΠΕ Καλύμνου Ιωάννης Νομικάριος

-Εκ μέρους του Ερυθρού Σταυρού ο Πρόεδρος του τοπικού Παραρτήματος Σκεύος Ζεμπιλάς.

-Τα παιδιά της Καλύμνου

Τιμές απέδωσαν άγημα του 5/42 ΣΕ και η εξαιρετική Δημοτική Φιλαρμονική Καλύμνου

Video με όλη την τελετή, το Αρχιερατικό μνημόσυνο  που τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, με το τρισάγιο στο μνημείο των πεσόντων αξιωματικών, με την κατάθεση στεφάνων ,αλλά και με δηλώσεις στο ρεπορτάζ που ετοίμασαν η Μπέττυ Μαίλλη και ο Μάμας Χαραμαντάς .

Έχοντας δίπλα του τον 93χρονο βοσκό των Ιμίων Α.Βεζυρόπουλο ο Δήμαρχος Δ. Διακομιχάλης κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των 3 ηρώων Αξιωματικών ΠΝ

Παρών ήταν και φέτος στις εκδηλώσεις μνήμης που πραγματοποιήθηκαν σήμερα Κυριακή πρωί 2 Φεβρουαρίου 2020, για τους 3 πεσόντες Αξιωματικούς ΠΝ των Ιμίων ο Αντώνης Βεζυρόπουλος , ο βοσκός των Ιμίων, που για περισσότερο από 20 χρόνια διατηρούσε 40 κατσίκια περίπου, πάνω στις δύο νησίδες .

Ο Αντώνης  Βεζυρόπουλος σίγουρα έχει γράψει ιστορία με την παρουσία του στα Ίμια και αποτελεί  μια εμβληματική μορφή που έχει βάλει τη δική του σφραγίδα που επιβεβαιώνει την  Ελληνικότητα των 2 νησίδων

Ο 93χρονος σήμερα βοσκός, 24 χρόνια μετά την κρίση των Ιμίων , με περηφάνια και με ακμαιότατο ηθικό παρά την ηλικία του, δηλώνει στο kalymnos-news.gr  ότι θα ξαναπήγαινε στα Ίμια.

Βέβαια ο Δήμαρχος Καλυμνίων Δημήτρης Διακομιχάλης δεν ξεχνά τη συμβολή του Αντώνη Βεζυρόπουλου στην επιβεβαίωση και την απόδειξη της Ελληνικότητας των 2 νησίδων με διατήρηση των κατσικιών σε αυτές σε δύσκολες εποχές και σήμερα μόλις κλήθηκε για να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο των 3 αξιωματικών ΠΝ που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του υπέρτατου καθήκοντος προς την Πατρίδα προέβη σε μία συγκινητική και συμβολική ενέργεια.

Πήρε από το χέρι τον Αντώνη Βεζυρόπουλο και τον είχε πλάι του καταθέτοντας το στεφάνι στη μνήμη των 3 Αξιωματικών.

Πηγή: kalymnos-news.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ