Αρκετές είναι καταγγελίες που έγιναν το έτος 2019 στο «Χαμόγελο του Παιδιού» από τη Ρόδο, την Κω και τα άλλα νησιά για κακοποίηση παιδιών.
Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε μιλώντας χθες στον “Sky Ρόδου” ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Κώστας Γιαννόπουλος με αφορμή την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί αύριο στην Κω.
Η εκδήλωση οργανώνεται από “Το Χαμόγελο του Παιδιού» και την Koullias Hotels. Θα λάβει χώρα στο ξενοδοχείο Kosta Palace, με ομιλήτρια την ψυχολόγο κα Ιωάννα Μυλοπούλου.
Η εκδήλωση, όπως εξήγησε ο κ. Γιαννόπουλος, εντάσσεται στην προσπάθεια για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την κακοποίηση των παιδιών.
«Θέλουμε να επικοινωνήσουμε τόσο με τα παιδιά όσο και με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς . Στόχος να καταλάβουν τι συμβαίνει και τι γίνεται πίσω από τις κλειστές πόρτες στις μικρές κοινωνίες όπου τα στόματα είναι κλειστά. Η προσπάθειά μας είναι συνεχής. Προσπαθούμε να καλύψουμε όλη την Ελλάδα και να ξυπνήσουμε και τις αρχές που είναι σε λήθαργο και να βρούμε λύσεις για τα παιδιά που κάθε ημέρα ταλαιπωρούνται και παθαίνουν ψυχολογικά», δήλωσε ο κ. Κώστας Γιαννόπουλος.
«Έχουμε δει να πεθαίνουν παιδιά από κακοποίηση»
Σε ερώτηση σχετικά με τα περιστατικά που φθάνουν από την περιοχή μας στο “Χαμόγελο του Παιδιού” ο κ. Γιαννόπουλος δήλωσε:
«Υπάρχουν περιστατικά από τα Δωδεκάνησα. Δεν θα θέλαμε με αριθμούς να στιγματίσουμε περιοχές. Από τη Ρόδο είχαμε πιο έντονη συμμετοχή. Τα περιστατικά το 2019 ήταν περισσότερα σε σχέση με αυτά του 2018. Μας βασανίζει ότι έχουμε πολλές υποθέσεις σωματικής κακοποίησης και παραμέλησης. Δεν αναφερόμαστε στη φτώχεια αλλά για παραμέληση που δημιουργεί πλείστα προβλήματα. Προσπαθούμε να καλύψουμε τις ανάγκες των οικογενειών».
Ο κ. Γιαννόπουλος τόνισε πως ακόμη οι κοινωνίες αλλά και οι οικογένειες δεν είναι έτοιμες για καταγγελίες καθώς για σεξουαλική κακοποίηση μόνο 8 περιστατικά καταγγέλθηκαν επίσημα.
«Τα περισσότερα περιστατικά από την περιοχή μας αφορούσαν κακοποίηση σωματική και παραμέληση», είπε.
Τα περισσότερα περιστατικά ήταν από τη Ρόδο. Ωστόσο περιστατικά καταγγέλθηκαν και από την Κω.
«Από όλη την Ελλάδα έχουμε περιστατικά. Δεν αναφέρουμε περιοχές για να μην στιγματιστούν. Πρέπει όμως να σπάσουμε το απόστημα και να δώσουμε λύσεις σε συνεργασία με τους εισαγγελείς. Δεν είναι εύκολο. Έχουμε δει να πεθαίνουν παιδιά από αυτές τις ιστορίες».
Για τη βοήθεια και τη στήριξη των παιδιών υπάρχουν αρκετοί ψυχολόγοι, όπως τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος. Προσωπικό υπάρχει και για τη στήριξη των εκπαιδευτικών.
Θραύση κάνει το “μπάφο”
Ο πρόεδρος του Συλλόγου «Το Χαμόγελο του Παιδιού» αναφέρθηκε και σε περιστατικά για τα οποία ενημερώθηκε σε ό,τι αφορά την Κάλυμνο.
Ωστόσο αυτό που τον λύπησε, όπως τόνισε, ήταν η χρήση ναρκωτικών ακόμη και από παιδιά. Μίλησε για τη χρήση μιας ουσίας που φέρει τον ονομασία «μπάφο». Μάλιστα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη συγκεκριμένη ουσία που κάνει, όπως τόνισε, θραύση στα σχολεία.
«Δεν θα ξεχάσω την Κάλυμνο. Εκεί διαπιστώσαμε πολλά περιστατικά κακοποίησης και το κυριότερο ναρκωτικά. Έμεινα έκπληκτος», δήλωσε ο κ. Γιαννόπουλος και πρόσθεσε πως αρκετά περιστατικά παραπέμφθηκαν στις αρμόδιες αρχές.
Επίσης αναφέρθηκε και στην προσπάθεια που έγινε στο παρελθόν για την ίδρυση παραρτήματος του Συλλόγου «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στη Ρόδο.
«Θα έχουμε επαφή με τη νέα δημοτική αρχή. Δεν ξέρουμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα», δήλωσε.
Αναφέρθηκε στις δράσεις που έχουν υλοποιηθεί. Μέσα στην ψυχή μου έμεινε η Ελευθερία από τη Ρόδο. Ένα παιδί που προσπαθήσαμε να σώσουμε. Από εκεί και πέρα πολλά πράγματα άλλαξαν και για «Το Χαμόγελο του Παιδιού».
Πηγή: rodiaki.gr