Κως: Κατηγορείται 52χρονος για τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών

4
2580
(φωτογραφία: Σοφία Καραγιάννη)

Ως εμπλεκόμενος σε υπόθεση μεταφοράς 10 προσφύγων και μεταναστών στα νησιά μας, θα βρεθεί 52χρονος τον Ιανουάριο στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου Κακουργημάτων.

Η υπόθεση εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό καθώς πριν από τρία χρόνια το Μονομελές Εφετείο Δωδεκανήσου Κακουργημάτων (Μεταβατική έδρα Κω) είχε επιβάλει στον 52χρονο συνολική ποινή φυλάκισης 13 ετών (εκτιτέα τα 10 έτη) και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 14.000 ευρώ.

Το δικαστήριο με την ίδια απόφασή του, είχε κρίνει η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη υπό τον όρο της εμφάνισής του 52χρονου μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του. Κατά της απόφασης αυτής ο 52χρονος άσκησε έφεση η οποία θα εξεταστεί από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο στις 15 Ιανουαρίου 2020.

Η υπόθεση είχε διαλευκανθεί τον Σεπτέμβριο του 2014 και μαζί με τον 52χρονο κατηγορούνταν ένας 50χρονος Τούρκος, καπετάνιος του σκάφους που μετέφερε  τους αλλοδαπούς, η 49χρονη επίσης από την Τουρκία φίλη του καπετάνιου καθώς και ένας 72χρονος Τουρκικής καταγωγής ιδιοκτήτης του σκάφους.

Οι τρεις Τούρκοι είχαν δικαστεί για την υπόθεση αυτή από το δικαστήριο τον Οκτώβριο του 2015. Συγκεκριμένα, το δικαστήριο είχε κρίνει ένοχο και είχε επιβάλει στον 50χρονο καπετάνιο συνολική ποινή κάθειρξης 28 έτη, φυλάκιση 3 μηνών και χρηματικό πρόστιμο 120.500 ευρώ με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη, την 49χρονη φίλη του την καταδίκασε σε φυλάκιση 6 μηνών και χρηματικό πρόστιμο 1500 ευρώ με τριετή αναστολή για παράνομη είσοδο στη χώρα, ενώ τον 72χρονο ιδιοκτήτη του σκάφους τον είχε απαλλάξει από κάθε κατηγορία και τον είχε κρίνει αθώο.
Σε ό,τι αφορά τον 52χρονο Έλληνα, σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης το οποίο και εκτελέστηκε τον Οκτώβριο του 2016 οπότε και είχε εντοπιστεί. Έκτοτε και μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό, ο 52χρονος κρατούνταν και στη συνέχεια με την απόφαση του δικαστηρίου αφέθηκε ελεύθερος.

Ο εντοπισμός
Το «κουβάρι» της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται βραδινές ώρες της 7ης Σεπτεμβρίου 2014 όταν το Λιμεναρχείο Κω ενημερώθηκε για περιστατικό αποβίβασης παράνομων μεταναστών από θαλαμηγό σκάφος σε φουσκωτό μηχανοκίνητο σκάφος, σε προβλήτα της Κω. Άμεσα απέπλευσε πλωτό περιπολικό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. καθώς και περιπολικό όχημα Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. από ξηράς.

Το πλήρωμα του πλωτού περιπολικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. αφού εντόπισε το Θ/Γ σκάφος με στοιχεία «VAGABOND1» σημαίας Λονδίνου, έξω από το λιμάνι της Κω, προέβη στον εντοπισμό και τη σύλληψη του 50χρονου Τούρκου χειριστή του, της 49χρονης αλλοδαπής συνεργού του και των δέκα (10) μεταναστών, οι οποίοι στερούνταν νομιμοποιητικών ταξιδιωτικών εγγράφων, μεταφέροντάς τους στο λιμάνι της Κω.

Παράλληλα, τα στελέχη της Λιμενικής Αρχής Κω που μετέβησαν στην περιοχή με περιπολικό όχημα Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισαν σταθμευμένο ένα Ι.Χ.Ε. όχημα τύπου τζιπ, το οποίο φέρεται να εμπλέκεται στην παράνομη διακίνηση των ανωτέρω μεταναστών.

Από το Λιμεναρχείο Κω που διενήργησε την προανάκριση κατά την αυτόφωρη διαδικασία, κατασχέθηκαν το Θ/Γ σκάφος, το πνευστό μηχανοκίνητο σκάφος, το Ι.Χ.Ε. όχημα καθώς και το χρηματικό ποσό των εξήντα τριών χιλιάδων και τετρακοσίων (63.400) ευρώ.

Πηγή: rodiaki.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Γιατί δεν βγάζουν το ονοματάκι του;
    Και μετά θα λέμε είναι δυνατόν αυτό ο άνθρωπος έπεσα από τα σύννεφα έμπλεξε ο κακομοίρης

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ