Με εξορθολογισμό των μισθωμάτων, ειδική σήμανση, τοπικά προϊόντα και dress code για το προσωπικό, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε το σχέδιο αξιοποίησης 17 κλειστών αναψυκτηρίων του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων. Στη δικαιοδοσία του Ταμείου ανήκουν 75 αναψυκτήρια σε όλη τη χώρα, από τα οποία 20 είναι εν λειτουργία και μόνο ένα από αυτά έχει σύμβαση εν ισχύ. Τα υπόλοιπα 19 αναψυκτήρια λειτουργούν χωρίς να έχουν ανανεωθεί οι συμβάσεις τους.
Στο αρχικό σχέδιο του ΤΑΠΑ είχαν συμπεριληφθεί 20 κλειστά αναψυκτήρια, αλλά έπειτα από ελέγχους προέκυψε ότι σε τρεις αρχαιολογικούς χώρους, στον ναό του Επικούριου Απόλλωνα, στη Δήλο και στον Μυστρά, τα κτίρια που προβλέπονταν να στεγάσουν τα κυλικεία είχαν σοβαρά πολεοδομικά προβλήματα ή απλώς δεν υπήρχαν.
Για πρώτη φορά συντάχθηκαν πλήρη τεχνικά δελτία για τα 17 αναψυκτήρια χωρίς όμως να λείψουν οι εκπλήξεις. Για παράδειγμα, το αναψυκτήριο στο Ολυμπιείο Αθηνών είναι κρυμμένο πίσω από ένα φυλάκιο, ενώ εκείνο στον λόφο Κολωνού είναι διπλάσιο από το αρχικό του μέγεθος. Στα αρχεία του ΤΑΠΑ το αναψυκτήριο έχει εμβαδόν 75 τ.μ. αλλά έπειτα από έλεγχο προέκυψε τελικά 150 τ.μ. και οι υπηρεσίες του Ταμείου και του ΥΠΠΟ ψάχνουν να δουν τι έχει συμβεί και κατά πόσον θα συμπεριληφθεί τελικά στα προς αξιοποίηση κυλικεία.
Οπως είπε η κ. Χατζηπέτρου, το ΤΑΠΑ θα επανεξετάσει τα μισθώματα των χώρων ώστε να συμβαδίζουν με τις οικονομικές συνθήκες της χώρας, ενώ θα αφαιρεθούν οι εργασίες που απαιτούνται για την επαναλειτουργία τους. Αν ο μισθωτής επιθυμεί να διατηρήσει το αναψυκτήριο μετά το τέλος της τουριστικής σεζόν, το ενοίκιο θα είναι διαπραγματεύσιμο. Ο μισθωτής θα είναι υποχρεωμένος, μεταξύ άλλων, να καλύπτει τις δαπάνες για τη διατήρηση του χώρου σε καλή κατάσταση, να μεριμνά για την καθαριότητα, να κάνει επισκευές χωρίς αλλοιώσεις στο κτίριο, να αγοράζει τον απαραίτητο εξοπλισμό, ενώ οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση θα γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη του Ταμείου.
To ΤΑΠΑ ετοιμάζει τον διαγωνισμό για τα 17 κλειστά αναψυκτήρια στις αρχές Ιανουαρίου. Το εναλλακτικό σχέδιο αν δεν προκύψουν μισθωτές για όλα τα αναψυκτήρια είναι το Ταμείο να προχωρήσει σε απευθείας αναθέσεις. «Ανοίγουμε τα κλειστά αναψυκτήρια ώστε να δημιουργήσουμε ένα σώμα 37 ανοιχτών κυλικείων και θα βρούμε τρόπους να αξιοποιήσουμε και τα υπόλοιπα», σημείωσε η κ. Χατζηπέτρου. Το επόμενο, σημαντικό, βήμα που θα συμβάλει στη βιωσιμότητα των αναψυκτηρίων είναι να βρεθεί μια κοινή γλώσσα επικοινωνίας και συνεννόησης με τους τουριστικούς πράκτορες προκειμένου τα μεγάλα γκρουπ και οι κρουαζιέρες να κάνουν στάση στα αναψυκτήρια του ΤΑΠΑ. Τα προς αξιοποίηση αναψυκτήρια βρίσκονται στους παρακάτω αρχαιολογικούς χώρους: Ακρωτήριο Θήρας (Σαντορίνη), Βασιλικούς Τάφους Αιγών (Βεργίνα), Αρχαίες Μυκήνες, Αρχαία Ολυμπία, Ολυμπιείο Αθηνών, Αρχαία Μεσσήνη, Δωδώνη, Ακρόπολη Καμείρου και παλάτι Μεγάλου Μαγίστρου (Ρόδος), Ασκληπιείο Κω, λόφο Κολωνού, Ακρόπολη Λίνδου και στα αρχαιολογικά μουσεία Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Δελφών, Ολυμπίας και Ρόδου.
Πηγή:www.dimokratiki.gr