Ένα αίσθημα ασφάλειας και αισιοδοξίας στις γυναίκες της Δωδεκανήσου, δίνει το νέο απόκτημα του τμήματος Απεικόνισης Μαστού του Γ.Ν. Ρόδου, καθώς εξοπλίστηκε με τον τελευταίας τεχνολογίας Υπερηχοτομογράφο, το δεύτερο στην Ελλάδα, που ανοίγει «νέους δρόμους» στην πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού στην περιοχή της Δωδεκανήσου.
Το ακτινολογικό τμήμα του Γ.Ν. Ρόδου και συγκεκριμένα το τμήμα Απεικόνισης Μαστού, με Διευθύντριά του την Ιατρό Διαγνώστη Λιάνα Σουλούνια, εξοπλίστηκε με το νέο «απόκτημά» του, τον υπερσύγχρονο Υπερηχοτομογράφο, που διαθέτει την τεχνική Shearwave, ελαστογραφία πραγματικού χρόνου, το οποίο ήδη λειτουργεί.
Η διευθύντρια του τμήματος, παρουσία και του διευθυντή πωλήσεων της εταιρείας, από την οποία αγοράστηκε το τόσο προηγμένης τεχνολογίας μηχάνημα, πραγματοποίησε τις πρώτες ελαστογραφίες, που, σύμφωνα με την Λ. Σουλούνια, οι δυνατότητές του είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές, ενώ μάλιστα ήδη εντόπισε και το πρώτο εύρημα.
Ο παραπάνω εξοπλισμός, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα για την αναβάθμιση των παροχών υγείας του ιδρύματος, όχι μόνο στη Ρόδο αλλά σε όλα τα Δωδεκάνησα, καθώς το Γ.Ν. Ρόδου είναι το σημείο αναφοράς όλης της περιοχής στον τομέα της υγείας.
Οι Δωδεκανήσιες, θα μπορούν πλέον να έχουν μια σημαντική υποστήριξη στην πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, όχι μόνο λόγω του υπερσύγχρονου εξοπλισμού, αλλά κυρίως λόγω της «ζεστής» και ανθρώπινης μεταχείρισης που θα τύχουν από την γιατρό, Λιάνα Σουλούνια, την πρωταγωνίστρια της εθελοντικής δράσης «Η Ρόδος για τη Ζωή» και του υπόλοιπου προσωπικού.
Για το νέο αυτό μοντέλο, μας έδωσε πληροφορίες, με όλη την ευγένεια που την χαρακτηρίζει, η Διευθύντρια του τμήματος, Λ. Σουλούνια, επισημαίνοντας πως «αποτελεί μια μέθοδο που μπορεί να μας δώσει πληροφορίες για την σκληρότητα μιας βλάβης έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να βγάλουμε πρόσθετα συμπεράσματα για το αν η βλάβη είναι καλοήθης η κακοήθης. Η shearwave ελαστογραφία είναι μία αναίμακτη μέθοδος με την οποία μπορούμε να κατηγοριοποιήσουμε και να παρακολουθήσουμε ευρήματα μέσα στον μαστό. Το μηχάνημα διαθέτει πολλά προγράμματα και δυνατότητα μελλοντικών αναβαθμίσεων. Η εξέταση πρώτης επιλογής για την πρόληψη/διάγνωση καρκίνου του μαστού είναι η ψηφιακή μαστογραφία για γυναίκες μετά τα 35, χωρίς οικογενειακό ιστορικό. Ανάλογα με τα ευρήματα της μαστογραφίας και συνδυαστικά με την ψηλάφηση από τον μαστολόγο, συμπληρώνεται με υπερηχογράφημα. Πρόκειται για ανώδυνη και αναίμακτη μέθοδο, η οποία είναι εύκολη στην εκτέλεση, είναι μία μέθοδος βοηθητική στην μαστογραφία εξαιρετικά σημαντικής αξίας διότι μπορεί να φιλτράρει τις περιπτώσεις για περαιτέρω επεμβατικές διαγνωστικές μεθόδους.»
Πηγή: palmostiskalymnou.blogspot.com