Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν στα Δωδεκάνησα κατόπιν πρωτοβουλίας του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, οι διαλέξεις του Καθηγητή Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής του Ε.Κ.Π.Α. Δρ. Ιωάννη Θ. Μάζη με θέμα: «Έρευνα και Εκμετάλλευση των Υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο – Γεωπολιτική ανάλυση των παράνομων Τουρκικών διεκδικήσεων στην ΑΟΖ της Κύπρου».
Συγκεκριμένα, η πρώτη διάλεξη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019 στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου (Καστέλο) στην Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου παρουσία του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδη Στεφανή, του Δ/κτη της Α.Σ.Δ.Ε.Ν. Αντιστρατήγου κ. Γεωργίου Δημητρόπουλου, των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του νησιού, ενώ η δεύτερη διάλεξη πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019 στο Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα Κω, παρουσία του Δημάρχου Κω κ. Θεοδόση Νικηταρά, του Επάρχου κ. Ιωάννη Καμπανή, Αντιδημαρχών του Δήμου Κω, της Προέδρου της Αντιπροσωπείας ΤΕΕ Καθηγήτριας ΕΜΠ κας Αντωνίας Μοροπούλου, εκπροσώπων παραγωγικών φορέων και των στρατιωτικών αρχών του νησιού.
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου κ. Αντώνης Γιαννικουρής κατά την έναρξη των εκδηλώσεων υπογράμμισε το τεχνικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων λέγοντας: ..«ο χώρος της ενέργειας γενικά και ειδικά η έρευνα, η εξαγωγή και μεταφορά υδρογονανθράκων και η παραγωγή των σχετικών προϊόντων, όπως το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και όλα τα παράγωγα προϊόντα είναι ίσως το πιο αξιοσημείωτο παράδειγμα, όπου συμπίπτουν τόσες πολλές και διαφορετικές επιστημονικές – και όχι μόνον- ειδικότητες.
Ο ενεργειακός κλάδος στο σύνολο του, βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του τεχνικού κόσμου και του Τεχνικού Επιμελητηρίου, που αποσκοπούν στο βέλτιστο ενεργειακό σχεδιασμό, ενισχύοντας επενδυτικές ευκαιρίες αλλά ταυτόχρονα αξιοποιώντας τεχνολογικές δυνατότητες έρευνας και καινοτομίας, συνδυάζοντας την ανάπτυξη με την αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος.
Όλα αυτά μαζί μπορούν να καταστήσουν τον ενεργειακό τομέα ατμομηχανή ανάπτυξης της χώρας. Αυτά είναι τα σύγχρονα αναπτυξιακά εργαλεία που μπορούν να φέρουν επενδύσεις στην πατρίδα μας, που τόσο έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία».
Ο Καθηγητής κ. Μάζης κατά την διάρκεια των ομιλιών του, ανέπτυξε αναλυτικά τις θέσεις του για τις παράνομες Τουρκικές διεκδικήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, ξεκινώντας αρχικά από την παράθεση του ισχύοντος νομικού πλαισίου, των διεθνών συμβάσεων και των διεθνώς καθιερωμένων πρακτικών για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας και της οριοθέτησης Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μεταξύ κρατών, ενώ στη συνέχεια προχώρησε στην παράθεση στοιχείων και χαρτών, μεταξύ των οποίων και υποθαλάσσιων, που αφορούν στην έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της ευρύτερης περιοχής του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.
Ακολούθησε ανοικτή συζήτηση με το κοινό, κατά την οποία κατόπιν ερωτήσεων των παρευρισκομένων ο κ. Καθηγητής εξέφρασε τις απόψεις του για το μεταναστευτικό και για μια σειρά από άλλα ζητήματα που αφορούν στα εθνικά μας θέματα, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει την επιτακτική ανάγκη δημιουργίας Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στην χώρα μας, για την δομή του οποίου έχει δημοσιεύσει κατά το πρόσφατο παρελθόν συγκεκριμένη πρόταση.
Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου θέλει να ευχαριστήσει δημόσια την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και τον Πρόεδρο του ΔΙΙΚΩ κ. Αριστοτέλη Παυλίδη, για την ευγενική παραχώρηση των εμβληματικών χώρων, τους Δωδεκανησίους αλλά και τα μέλη του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, που ανταποκρίνονται στις εκδηλώσεις μας, που σκοπό έχουν την ανάδειξη σημαντικών επιστημονικών θεμάτων που αφορούν στην ευαίσθητη νησιωτική περιοχή μας.