Αρχική Ειδήσεις Εν Δωδεκανήσω Λέρος: «Έσπασε» ο ένας ύποπτος για την κλοπή στη ναυτική βάση –...

Λέρος: «Έσπασε» ο ένας ύποπτος για την κλοπή στη ναυτική βάση – Πώς αφαιρέθηκαν τα πυρομαχικά | Αυτοί είναι οι τρεις δράστες – Έχει καταγραφεί σε βίντεο η δράση τους

0
1974

Ο διαχειριστής της αποθήκης «φόρτου μάχης» ομολόγησε ότι έδωσε το κλειδί στον προκάτοχό του, που ήταν υπεύθυνος για τη φύλαξη των πυρομαχικών – Αρνείται τα πάντα ο κατηγορούμενος υπαξιωματικός – Ο ρόλος των δύο βατραχανθρώπων των ΟΥΚ που δεν ανήκουν πλέον στη δύναμη του Πολεμικού Ναυτικού – Πώς έγινε η μεταφορά του στρατιωτικού υλικού εκτός της βάσης – Άγνωστο τι έχει συμβεί με τα κλεμμένα πυρομαχικά

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της κλοπής οπλισμού και πυρομαχικών από τη ναυτική βάση στη Λέρο. Την Πέμπτη, έπειτα από συνεχιζόμενη ανάκριση, μόνιμο στέλεχος του Πολεμικού Ναυτικού που είχε μέχρι πρότινος την ευθύνη για τη φύλαξη της αποθήκης πυρομαχικών στην Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου (ΥΝΤΕΛ) ομολόγησε ότι τον Οκτώβριο του 2018 έδωσε το κλειδί της αποθήκης στον υπαξιωματικό που ήταν ο προηγούμενος διαχειριστής της αποθήκης πυρομαχικών.

Ασφαλείς πληροφορίες του protothema.gr αναφέρουν πως ο υπαξιωματικός που «έσπασε» και μίλησε για την απώλεια πυρομαχικών ανέφερε ότι τον Οκτώβριο του 2018, ο προκάτοχός του διαχειριστής της αποθήκης ζήτησε τα κλειδιά για τον θάλαμο όπου φυλασσόταν ο φόρτος μάχης για τους βατραχανθρώπους των Ομάδων Υποβρυχίων Καταστροφών. Ο νέος διαχειριστής της αποθήκης είχε αναλάβει καθήκοντα στις 3 Σεπτεμβρίου του 2018, περίπου ένα μήνα πριν το αίτημα του συναδέλφου του να του δώσει τα κλειδιά.

Πώς μετέφεραν τα πυρομαχικά εκτός της φυλασσόμενης αποθήκης

Σύμφωνα με την εκδοχή αυτή, ο υπαξιωματικός έδωσε τα κλειδιά στον προκάτοχό του αφού -όπως είπε- πείστηκε ότι ο προηγούμενος (τον Οκτώβριο του 2018) διαχειριστής της αποθήκης πυρομαχικών ήθελε να μπει στο χώρο με δύο βατραχανθρώπους για να αφήσουν δικά τους υλικά. Στο ερώτημα των διενεργούντων την προανάκριση γιατί έδωσε τα κλειδιά της αποθήκης σε πρόσωπα μη εξουσιοδοτημένα, ο υπαξιωματικός που ομολόγησε ότι έδωσε τα κλειδιά, απάντησε ότι λειτούργησε βάσει εμπιστοσύνης με τον συνάδελφό του.

Στην ομολογία του, ο προηγούμενος διαχειριστής της αποθήκης υποστήριξε ότι ο υπαξιωματικός που απέσπασε τα κλειδιά μαζί με τους δύο βατραχανθρώπους των ΟΥΚ μπήκαν στον ελεγχόμενο χώρο της αποθήκης σε τουλάχιστον δύο διαφορετικές περιπτώσεις το 2018. Όπως ισχυρίζεται ο υπαξιωματικός που «έσπασε» και παραδέχθηκε ότι ενεχείρισε τα κλειδιά της αποθήκης σε μη εξουσιοδοτημένα πρόσωπα, οι δύο ΟΥΚάδες με τον συνεργό τους έμπαιναν στην αποθήκη με μαύρες σακούλες και έβγαιναν κρατώντας τις ίδιες μαύρες προφανώς γεμάτες με τα δύο αντιαρματικά, τις δύο νάρκες κατά προσωπικού, τις οπλοβομβίδες, τις χειροβομβίδες, τς σφαίρες και το βραδύκαυστο φιτίλι που αφαιρέθηκαν από την φυλασσόμενη αποθήκη.

«Καταστράφηκα, αγαπάω την Ελλάδα»

Μετά την ομολογία του, σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, ο υπαξιωματικός που παραδέχθηκε τη βαριά αμέλειά του να δώσει τα κλειδιά αποθήκης πυρομαχικών σε μη εξουσιοδοτημένα πρόσωπα μονολογούσε: «Καταστράφηκα, θα καταστραφώ, εγώ αγαπάω την Ελλάδα».

Την ίδια ώρα, εντύπωση προκαλεί στους διενεργούντες την προανάκριση η στάση του υπαξιωματικού που κατηγορείται από τον συνάδελφό του ότι ζήτησε και πάρει τα κλειδιά της αποθήκης. Ο υπαξιωματικός Ι.Κ. που σήμερα υπηρετεί σε μονάδα του Πολεμικού Ναυτικού στη Βόρεια Ελλάδα και μεταφέρθηκε στο Λακκί της Λέρου για τις έρευνες, φαίνεται «καλά διαβασμένος» -κατά την έκφραση προσώπου που γνωρίζει λεπτομέρειες της υπόθεσης- και αρνείται επίμονα την εμπλοκή του στην υπόθεση της κλοπής των πυρομαχικών αλλά και τις κατηγορίες που του αποδίδονται.

Οι ανακριτές συνεχίζουν την έρευνα επιδιώκοντας ακόμη μια κατάθεση που να τεκμηριώνει την ομολογία του πρώην διαχειριστή της αποθήκης πυρομαχικών, ενώ προσπαθούν να αποσπάσουν την ομολογία του στρατιωτικού που κατηγορείται ότι ζήτησε και έλαβε τα κλειδιά.

Την ίδια ώρα, είναι άγνωστο τι έχει συμβεί με τον κλεμμένο οπλισμό και τα πυρομαχικά που προορίζονταν για τους βατραχανθρώπους του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ αναζητούνται οι δύο ΟΥΚάδες. Οι βατραχάνθρωποι που κατονομάστηκαν ως τα πρόσωπα που μετέφεραν το κλεμμένο στρατιωτικό υλικό έξω από τη βάση κατά πληροφορίες δεν ανήκουν πλέον στη δύναμη του Πολεμικού Ναυτικού.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού στις 19:30 το απόγευμα της Πέμπτης 12 Σεπτεμβρίου υπογραμμίζεται ότι η προανακριτική διαδικασία συνεχίζεται υπό καθεστώς απόλυτης μυστικότητας.

ekp

Κλοπή όπλων στη Λέρο: Αυτοί είναι οι τρεις δράστες – Έχει καταγραφεί σε βίντεο η δράση τους

Κλοπή όπλων στη Λέρο: Αυτοί είναι οι τρεις δράστες – Έχει καταγραφεί σε βίντεο η δράση τους

Πολύ κοντά στην εξιχνίαση της υπόθεσης κλοπής στρατιωτικού οπλισμού (πυρομαχικών) από τη Λέρο είναι οι αρμόδιες αρχές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών κατάφερε να εντοπίσει και έχει στη διάθεση της τα άτομα που φαίνεται πως εμπλέκονται στην υπόθεση.

Πρόκειται για ένα πρώην αποθηκάριο ο οποίος πήρε μετάθεση αμέσως μετά τη Λέρο για περιοχή της Βόρειας Ελλάδας καθώς και για πρώην δύο ΟΥΚάδες (έχουν αποστρατευθεί).

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ υπάρχει και διαθέσιμο βιντεοληπτικό υλικό από τη στιγμή της κλοπής μέρους των όπλων.

Το ΓΕΝ διαψεύδει την κλοπή 140 ναρκών

Σε διάψευση δημοσιευμάτων που θέλουν να έχουν κλαπεί 140 νάρκες από την Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου (ΥΝΤΕΛ) προχώρησε με ανακοίνωσή του το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ).

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση «τα δημοσιεύματα είναι αναληθή και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Επιπρόσθετα στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το Πολεμικό Ναυτικό δεν διαθέτει στο οπλοστάσιό του στρατιωτικό υλικό που αντίκειται σε διεθνείς συνθήκες – συμφωνίες. Τέλος, επισημαίνεται ότι είναι σε εξέλιξη η προανάκριση από τις καθ’ ύλην αρμόδιες στρατιωτικές και αστυνομικές Αρχές.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, είχε διαπιστωθεί η απώλεια 2 αντιαρματικών όπλων, άγνωστου αριθμού αμυντικών χειροβομβίδων, οπλοβομβίδων κατά προσωπικού αλλά και αντιαρματικών, εκρηκτικών υλών και ποσότητας βραδύκαυστου φιτιλιού.

Πηγές: ΣΚΑΪ / newpost.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ