«Τρόμος καθημερινά πάνω από την Κάλυμνο»

1
3998
Μόνο τρόμο, ανασφάλεια και αβεβαιότητα μπορεί να προκαλέσει η θέα του απειλητικού καπνού που βγαίνει από την Χωματερή στα Γιανναχώραφα, το γνωστό σε όλους «ηφαίστειο». Δυστυχώς η Κάλυμνος φιγουράρει ανάμεσα στις πολύ λίγες περιοχές της Ελλάδας, στις οποίες ακόμη λειτουργούν οι αναχρονιστικές και απαράδεκτες χωματερές (ΧΑΔΑ).

Η περιβόητη συζήτηση γύρω από το θέμα του ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ ή όπως αλλιώς έχει κατά καιρούς ονομαστεί στις «ασκήσεις επί χάρτου» της τοπικής πολιτικής, αποδεικνύει περίτρανα την αναποτελεσματικότητα και την έλλειψη πολιτικής βούλησης που χαρακτηρίζει το πολιτικό προσωπικό των τελευταίων χρόνων.
Οι λύσεις των επιχωματώσεων, που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια,  αποδείχτηκαν ατελέσφορες και ο γεμάτος διοξίνες καπνός από το «Ηφαίστειο»,  δεν έπαψε ποτέ να απειλεί την υγεία των Καλυμνίων και να προσβάλλει την αισθητική και τον πολιτισμό του τόπου.
Πολλά νησιά της περιοχής, ακόμη και τα λεγόμενα πολύ μικρά,  έχουν επιλύσει τα θέματα με την διαχείριση των απορριμμάτων και μάλιστα κάποια από αυτά (όπως η Τήλος) έχουν περάσει στην λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη», ενώ εξασφάλισαν ακόμη και ενεργειακή αυτονομία,  η Κάλυμνος όμως  ακόμη προσφέρει στους κατοίκους και στους επισκέπτες αυτό το αποκρουστικό θέαμα.
Η νέα Δημοτική Αρχή του Δημήτρη Διακομιχάλη, ανάμεσα στα πλέον κρίσιμα ζητήματα, θα κληθεί από την 1η Σεπτεμβρίου να αντιμετωπίσει το μείζον αυτό πρόβλημα, που καθημερινά σκορπά τρόμο στους κατοίκους του νησιού και θα είναι ένα από τα πεδία που θα κριθεί ο νέος Δήμαρχος, που θα διανύσει την τέταρτη θητεία του.
Οι φωτογραφίες του Αργύρη Γιωργαντή, αποτυπώνουν την πραγματικότητα ρεαλιστικά.
«ΠΑΛΜΟΣ της ΚΑΛΥΜΝΟΥ»
palmostiskalymnou.blogspot.com

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ