Την ιταλική κατοχή των Δωδεκανήσων παρουσιάζει σε δύο επεισόδια η «Μηχανή του Χρόνου»

1
281

Το Α’ επεισόδιο πρόκειται να προβληθεί σήμερα Δευτέρα 17 Ιουνίου, στις 21:00 και μεταδίδεται σε επανάληψη την Κυριακή, 23 Ιουνίου στις 17.00. Τα επεισόδια είναι διαθέσιμα μετά την προβολή τους on demand στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.

Η εκπομπή φωτίζει τα δραματικά γεγονότα των αρχών του 20ου αιώνα όταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία κατέρρεε και σταδιακά άλλαζαν τα σύνορα. Το 1912, την εποχή που ο ελληνικός στρατός ελευθέρωνε τα εδάφη στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, τα Δωδεκάνησα περνούσαν υπό ιταλική κατοχή. Οι Δωδεκανήσιοι πανηγύρισαν όταν είδαν τους Ιταλούς, πιστεύοντας ότι μετά την απελευθέρωσή τους από τον οθωμανικό ζυγό, η ένωση με την Ελλάδα ήταν προ των πυλών. Οι ελπίδες τους όμως διαψεύστηκαν. Η έρευνα παρουσιάζει τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ιταλίας που την ώθησαν στην κατάληψη των νησιών, αλλά και τα διπλωματικά κόλπα που εφάρμοσε επί μία δεκαετία, έτσι ώστε να τα διατηρήσει τον έλεγχό της πάνω τους.

Το 1923 με τη Συνθήκη της Λωζάννης, τα Δωδεκάνησα έγιναν επισήμως ιταλική κτήση και επρόκειτο να παραμείνουν για είκοσι χρόνια. Τότε εγκαινιάστηκε η περίοδος διοίκησης του Μάριο Λάγκο, του διπλωμάτη που ακολούθησε μία ήπια αλλά συστηματικά πολιτική για τον αφελληνισμό του ντόπιου πληθυσμού, η οποία άφησε για πάντα το στίγμα της στα Δωδεκάνησα. Ο Λάγκο ηγήθηκε της προσπάθειας ωραιοποίησης των νησιών, έτσι ώστε να τα μετατρέψει σε ένα τουριστικό θέρετρο για την παγκόσμια ελίτ. Παράλληλα εισήγαγε εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο να εξιταλίσει τους Δωδεκανήσιους μέσα σε λίγες δεκαετίες.

Μαρτυρίες Δωδεκανήσιων που έζησαν τα χρόνια της κατοχής εξιστορούν πώς η ιταλική διοίκηση απαγόρευσε τον Εθνικό Ύμνο, την ελληνική σημαία, ακόμα και το μπλε χρώμα στις πόρτες και τα παράθυρα. Τότε άρχισε η αθρόα μετανάστευση των νησιωτών προς το εξωτερικό, ενώ οι Έλληνες Δωδεκανήσιοι που παρέμειναν αναγκάζονταν να εργαστούν στα δημόσια ιταλικά έργα με μισθούς πείνας.

Στο δεύτερο επεισόδιο, η εκπομπή θα εξετάσει την περίοδο διοίκησης του Τσέζαρε Μαρία Ντε Βέκκι, μέλους της λεγόμενης τετρανδρίας του Μουσολίνι, που επιδίωξε να εξαφανίσει ακόμα και την ελληνική γλώσσα από τα νησιά. Τα σχέδιά του διέκοψε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, που άλλαξε τα δεδομένα και έφερε τα Δωδεκάνησα ένα βήμα πιο κοντά στην ενσωμάτωση.

Στην εκπομπή μιλούν:
Αντώνης Αγγελής – Διευθυντής Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρόδου
Σταύρος Παπαδόπουλος – Εκπαιδευτικός – Διδάκτορας Ιστορίας της Εκπαίδευσης
Νίκος Νικολάου – Συγγραφέας
Σοφία Ηρακλείδου – Ιστορικός
Ειρήνη Τόλιου – Προϊστάμενη ΓΑΚ Δωδεκανήσου
Αναστάσιος Κοντούρης – Φιλόλογος -Διδάκτορας Ιστορίας της Εκπαίδευσης
Παναγιώτης Παναής – Κάτοικος Παραδεισίου Ρόδου
Γιάννης Αγαπητίδης – Πολιτικός Μηχανικός
Μιλτιάδης Λογοθέτης – Ερευνητής – Συγγραφέας, Καταγωγή από τη Νίσυρο
Άννα Κώστα – Αντιπ/ρος Πολιτιστικού Συλλόγου «Διμυλιάς Ελεούσας»
Ελένη Βρατσάνου – Καταγωγή από τη Σύμη
Γιώργος Ζαχαριάδης – Δημοσιογράφος
Ελένη Καζούλλη – Κάτοικος Ρόδου
Μιχάλης Σάνδαλος – Κάτοικος Αρχαγγέλου Ρόδου
Γιώργος Κουτλάκης – Καταγωγή από την Κάσο
Γιώργος Τριανταφύλλου – Καταγωγή από τη Ρόδο
Κατερίνα Γιαννάτου – Καταγωγή από την Κάλυμνο
Φανή Κουτούζη Καπελλά – Καταγωγή από την Κάλυμνo.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ 2 ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ; ΕΓΩ ΚΑΙΓΟΜΑΙ ΝΑ ΜΑΘΩ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ , ΣΙΧΑΙΝΟΜΑΙ ΤΙς ΣΕΙΡΕς ΜΕ ΚΛΙΦΧΑΝΓΚΕΡ , ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟ ΣΕΞ ΕΝΤΟΥΚΕΣΙΟΝ ΣΤΟ ΝΕΤΦΛΙΞ ΕΦΑΓΑ ΤΡΕΛΗ ΞΕΝΈΡΑ , ΠΑΝΩ ΠΟΥ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΞΑΝΘΟ ΤΟ ΚΟΥΚΛΙ ΜΕ ΤΙς ΜΩς ΑΝΤΑΥΓΙΕς ΤΟ ΕΚΟΨΕ…..

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ