Η απολογία και η ομιλία του Δημάρχου Νισύρου στην Αθήνα

0
534

Η ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

 

Ο Δήμαρχος Νισύρου κ. Χριστοφής Κορωναίος βρέθηκε στην Αθήνα, Πειραιά και Καμένα Βούρλα την 11 και 12η Απριλίου. Στον Πειραιά παρουσιάστηκε ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου στη Δημόσια Συνεδρίαση για την καταγγελία που του έγινε για την απόρριψη λυμάτων στην περιοχή Λινούρα.  Τα τελευταία σαράντα χρόνια χρησιμοποιείται αυτή η πρακτική. Στη Νίσυρο δεν λειτουργεί βιολογικός καθαρισμός Για πρώτη φορά βρίσκεται δήμαρχος απολογούμενος επειδή δεν φεύγουν τα λύματα στη θάλασσα που θα είχε ως αποτέλεσμα την ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, αλλά  εισάγονται στο έδαφος σε ελεγχόμενο χώρο ως ο μόνος τρόπος με τις λιγότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Ο Δήμαρχος έκανε αναφορά στο γεγονός ότι παρέλαβε έναν Δήμο χωρίς υποδομές και όσον αφορά τα λύματα έχει δρομολογηθεί η εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού που βρίσκεται στο τελικό στάδιο δημοπράτησής μετά τη ολοκλήρωση των μελετών και αδειών που απαιτούνται. Η απόρριψη λυμάτων τώρα γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να ελαχιστοποιούνται οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις και χωρίς να οδηγείται τίποτα στο θαλάσσιο περιβάλλον μετά τις παρεμβάσεις που έγιναν στο δίκτυο αποχέτευσης. Έκανε αναφορά στο γεγονός ότι σταμάτησε η καύση των σκουπιδιών μόλις ανάλαβε η νέα δημοτική αρχή τον Σεπτέβρη του 2014, στο γεγονός ότι ξεκίνησε η λειτουργία του ΧΥΤΑ το 2016 και του ΧΑΔΑ, όπως επίσης και η έναρξη του προγράμματος ανακύκλωσης.

Μετά το πέρας της συνεδρίας ο Δήμαρχος είχε συνάντηση στα γραφεία της ΜΟΔ σχετικά με τα μεγάλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και τα νέα έργα της αλλαγής ύδρευσης του Δικτύου του Μανδρακίου και ύδρευσης-αποχέτευσης Πάλων.

Την Παρασκευή 12 Απριλίου ο Δήμαρχος ταξίδευσε στα Καμένα Βούρλα όπου ήταν προσκεκλημένος ομιλητής από την ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος) στο συνέδριο  «Γεωθερμία και Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Ο Δήμαρχος με την ιδιότητα του ως ακαδημαϊκός έδωσε διάλεξη με θέμα «Γεωθερμία και Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις». Έκανε αναφορά στους διαφορετικούς τύπους γεωθερμικών πεδίων με διαφορετικές θερμοκρασίες και στις επιπτώσεις που έχουν στο περιβάλλον.

Για τα συστήματα χαμηλής θερμοκρασίας αναφέρθηκε στις θετικές επιπτώσεις που έχουν στις καλλιέργειες, στην αφαλάτωση του υφάλμυρου νερού και στην κτηνοτροφία. Για τα συστήματα υψηλής θερμοκρασίας αναφέρθηκε στα διάφορα πεδία και συστήματα εκμετάλευσης και στις τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις που μπορεί να υπάρχουν στο περιβάλλον. Έκανε αναφορά στο γεωθερμικό πεδίο της πηγής του  Kızıldere της Τουρκίας και τις καταστροφικές επιπτώσεις στην περιοχή με αποτέλεσμα την μετατροπή της σε βιομηχανική περιοχή. Το πεδίο αυτό είναι παρόμοιο με το γεωθερμικό πεδίο υψηλής ενθαλπίας της Νισύρου.

Η ανάλυση του γεωθερμικού πεδίου της Νισύρου αποτέλεσε ένα μεγάλο μέρος της παρουσίασης και έγινε εκτενής αναφορά στις καταστροφικές επιπτώσεις που θα έχει στο υδάτινο, γήινο και αέριο περιβάλλον της Νισύρου σε περίπτωση εκμετάλλευσής του για την παραγωγή ηλεκτρισμού. Αναφέρθηκε στις τυχοδιωκτικές προσπάθειες του παρελθόντος για την μετατροπή της Νισύρου σε γεωθερμικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργιας για να τροφοδοτηθούν επτά νησιά με ηλεκτρισμό. Σήμερα, είπε, η θέση της δημοτικής αρχής είναι ξεκάθαρα ενάντια στη εκμετάλλευση του πεδίου υψηλής ενθαλπίας και την μετατροπή της Νισύρου σε μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού που θα τροφοδοτεί την περιοχή. Θα χρησιμοποιηθούν όλα τα νόμιμα μέσα για να αποτραπεί οποιαδήποτε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Δήμαρχος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι μόνο ένα ανδρείκελο στη θέση του Δημάρχου Νισύρου θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το περιβάλλον του νησιού και της περιοχής.

Ακολούθησε συζήτηση και ερωτήσεις.

Ο Δήμαρχος στη συνέχεια μετέβη στην Αθήνα όπου την επόμενη μέρα είχε συναντήσεις με πολλούς Νισύριους των Αθηνών.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ