Ένταξη χρηματοδότησης της πρότασης του Δήμου Νισύρου για «ανάπτυξη ψηφιακής εφαρμογής ενίσχυσης και προβολής του πολιτιστικού αποθέματος Νισύρου»

0
96

Ένταξη χρηματοδότησης της πρότασης του Δήμου Νισύρου για «ανάπτυξη ψηφιακής εφαρμογής ενίσχυσης και προβολής του πολιτιστικού αποθέματος Νισύρου»

 

Σύμφωνα με το έγγραφο με Α.Π. 1141 της 04/04/2019, του Προϊσταμένου της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Ε.Π. Νοτίου Αιγαίου, κ. Αντώνη Βουτσίνου, εντάσσεται για χρηματοδότηση η πρόταση του Δήμου Νισύρου με τίτλο «Ανάπτυξη ψηφιακής εφαρμογής ενίσχυσης και προβολής του πολιτιστικού αποθέματος Νισύρου» προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης 80.000 €, που υποβλήθηκε στο πλαίσιο της πρόσκλησης «Ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών στον τομέα του πολιτισμού για τον εμπλουτισμό του τουρισμού της εμπειρίας» του ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου.

Στόχος του έργου είναι η δημιουργία e-υπηρεσιών και e-περιεχομένου με εφαρμογές ψηφιακού πολιτισμού που θα περιλαμβάνουν ξενάγηση σε μουσεία της περιοχής και ξενάγηση σε μνημεία του νησιού. Οι εφαρμογές θα είναι προσβάσιμες τόσο από προσωπικούς υπολογιστές όσο και από ταμπλέτες και έξυπνα τηλέφωνα. Στόχος είναι το έργο να δώσει την δυνατότητα στον δυνητικό επισκέπτη του νησιού να γνωρίσει τα σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος του νησιού απομακρυσμένα χρησιμοποιώντας εικονικές περιηγήσεις με χρήση 360 τεχνολογίας, αλλά και τεχνολογίες ακουστικής ξενάγησης.

Μερικά από τα σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος που θα περιέχονται στο εν λόγω έργο είναι:

  • Πάλοι-Παναγία Θερμιανή, Παναγία Ποταμίτισσα, Αρχαιολογικό μουσείο, Ιπποτικό Κάστρο Εμποριού, Αρχαίο Τείχος στο Παλαιόκαστρο, Γεωλογικό Μουσείο, Ιπποτικό κάστρο στο Μανδράκι και Παναγία Σπηλιανή.
  • Εκκλησίες Φανερωμένη, Λυές, Αγία Τριάδα στα Νικειά, Παναγία Διαβατηνή, Εκκλησία της Αγίας Τριάδας στα Νικειά, Αρμάς και Σιώνες.
  • Πύργοι στην Πυργούσα, Νικειά, Εμπορειός – αρχιτεκτονικά στοιχεία οικισμών, Ηφαίστειο.

Ενδεικτικά, το έργο θα περιλαμβάνει:

  • Ψηφιακή Πλατφόρμα Πολιτισμού για την προβολή και ανάδειξη των μνημείων και των μουσείων που βρίσκονται στο Δήμο μέσω κινητών τηλεφώνων και tablet
  • Χρήση τεχνολογίας QR tags σε επιλεγμένα σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος για εφαρμογή ακουστικής ξενάγησης
  • Δημιουργία πολυμεσικού περιεχομένου (φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης, εναέριες λήψεις με χρήση drone, πανοραμικές φωτογραφίες σε 360) για εμβληματικά πολιτιστικά σημεία του νησιού
  • Εικονική ξενάγηση με χρήση πανοραμικών φωτογραφικών με τεχνολογία 360o σε επιλεγμένα σημεία του νησιού

Για την υλοποίηση του έργου έχει ήδη υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ