Καταιγίδες και στην περιοχή μας φέρνει το νέο κύμα κακοκαιρίας [βίντεο & χάρτες]

0
673

Τις προβλέψεις για το νέο κύμα κακοκαιρίας επιβεβαιώνει και το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κάνοντας λόγο σε ανακοίνωσή του για σημαντική μεταβολή του καιρού με ισχυρές βροχές, από την Παρασκευή.

Σύμφωνα με την ομάδα του meteo.gr, ο καιρός αναμένεται να παρουσιάσει μεταβολή από τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής και από τα δυτικά, με τοπικά έντονες βροχοπτώσεις και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα δυτικά και νότια.

Τα φαινόμενα, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, το διήμερο του Σαββάτου και της Κυριακής «θα επηρεάσουν όλη τη χώρα».

Στο βίντεο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών παρουσιάζονται οι προγνωστικοί χάρτες βροχόπτωσης από τις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής 05/04 μέχρι και τις βραδινές ώρες της Κυριακής 07/04:

Στις εικόνες διακρίνεται ότι την Παρασκευή τα φαινόμενα θα επηρεάσουν τη Δυτική, Κεντρική και Νότια Ελλάδα, την Κρήτη και προς το βράδυ τις Κυκλάδες, το Σάββατο θα επεκταθούν σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ την Κυριακή πρόσκαιρα θα περιοριστούν στα δυτικά, στα βόρεια και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Εντονα φαινόμενα στην Αττική 

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τους προγνωστικούς χάρτες της ΕΜΥ, και τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, «από την Παρασκευή, αργά το βράδυ, θα ξεκινήσει να βρέχει και στην Αττική».

Στην ίδια πρόβλεψη καταλήγει και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών επισημαίνοντας ότι «στις περιοχές που θα επηρεαστούν από τα εντονότερα φαινόμενα (κυρίως το Σάββατο) συμπεριλαμβάνονται τόσο το νησί της Κρήτης, όσο ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας».

Νέες βροχές από το βράδυ της Κυριακής

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το meteo, θα επικρατήσουν πολύ ενισχυμένοι άνεμοι νοτιοανατολικών κυρίως διευθύνσεων, με εντάσεις που θα φτάνουν κατά τόπους τα 8 μποφόρ, και στο Ιόνιο τα 9 μποφόρ, ενώ αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις σκόνης στα νότια κυρίως τμήματα της χώρας.

Στους προγνωστικούς χάρτες που ακολουθούν παρουσιάζονται οι μέγιστες εκτιμώμενες εντάσεις ανέμων κατά τη διάρκεια της Παρασκευής 05/04 και του Σαββάτου 06/04.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, μια ακόμα ατμοσφαιρική διαταραχή αναμένεται να δώσει εκ νέου αρκετές βροχές από τις βραδινές ώρες της Κυριακής 07/04.

Η μέγιστη ισχύς των ανέμων την Παρασκευή / Πηγή: meteo.grΗ μέγιστη ισχύς των ανέμων την Παρασκευή / Πηγή: meteo.grΟι άνεμοι το Σάββατο / meteo.grΟι άνεμοι το Σάββατο / meteo.gr

ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ

Νέα κακοκαιρία από αύριο με καταιγίδες, πολύ νερό και μποφόρ

Αρχειακή εικόνα από νεροποντή στην Αθήνα / Φωτογραφία: InTime News
Αρχειακή εικόνα από νεροποντή στην Αθήνα / Φωτογραφία: InTime News

Ενα νέο κύμα κακοκαιρίας, με βροχές και καταιγίδες, που θα συνεχίσει να «σφυροκοπά» ορισμένες περιοχές της χώρας μέχρι και την προσεχή Τρίτη, κάνει «ποδαρικό» την Παρασκευή.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), η αλλαγή του καιρού την Παρασκευή θα γίνει, αρχικά, αισθητή, νωρίς το πρωί, στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά, με νεφώσεις και τοπικές βροχές.

Oι νεφώσεις θα ξεκινήσουν να σχηματίζονται από το βράδυ της Πέμπτης / Πηγή: EMYOι νεφώσεις θα ξεκινήσουν να σχηματίζονται από το βράδυ της Πέμπτης / Πηγή: EMY

Στη συνέχεια, ωστόσο, κατά το μεσημέρι, τα φαινόμενα θα ενταθούν και σταδιακά θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες σε Ιόνιο, Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Τα... πρωτοβρόχια, το πρωί της Παρασκευής / Πηγή: EMYΤα… πρωτοβρόχια, το πρωί της Παρασκευής / Πηγή: EMY

Ο χάρτης για το μεσημέρι της Παρασκευής / Πηγή: EMYΟ χάρτης για το μεσημέρι της Παρασκευής / Πηγή: EMY

Οπως αναφέρει ο μετεωρολόγος, υποψήφιος βουλευτής Νοτίου Τομέα με τη ΝΔ, Γιάννης Καλλιάνος «από την Παρασκευή, αργά το βράδυ, θα ξεκινήσει να βρέχει και στην Αττική».

Για το βράδυ της Παρασκευής / Πηγή: EMYΓια το βράδυ της Παρασκευής / Πηγή: EMY

Αστατος καιρός παντού το Σαββατοκύριακο -Καταιγίδες στην Αττική 

Με μοναδική εξαίρεση τη βόρεια ηπειρωτική Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο, «στην υπόλοιπη Ελλάδα ο καιρός θα είναι πολύ άστατος κατά διαστήματα. Αναμένονται βροχές και καταιγίδες τόσο στο Ιόνιο, όσο και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα».

Ξημερώματα Σαββάτου με βροχές (και) στην Αττική / Πηγή: EMYΞημερώματα Σαββάτου με βροχές (και) στην Αττική / Πηγή: EMY

Οπως εξηγεί ο ίδιος, σε ό,τι αφορά την Αττική οι βροχές θα ενταθούν το Σάββατο και θα αποκτήσουν πιο γενικευμένο χαρακτήρα και «επομένως λόγω της αστάθειας που θα επικρατεί θα εκδηλωθούν πιθανότατα και τοπικές καταιγίδες στο νομό. Οι βροχές θα συνεχιστούν και την Κυριακή αλλά πιο εξασθενημένες όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία».

Η εικόνα για το πρωί του Σαββάτου / Πηγή: EMYΗ εικόνα για το πρωί του Σαββάτου / Πηγή: EMY

Με βροχές και το μεσημέρι του Σαββάτου / Πηγή: EMYΜε βροχές και το μεσημέρι του Σαββάτου / Πηγή: EMY

Από τους προγνωστικούς χάρτες της ΕΜΥ προκύπτει ότι την Κυριακή οι βροχές θα περιοριστούν στη Δυτική και Κεντρική Ελλάδα και στην Κρήτη, όμως λίγες ώρες αργότερα το σκηνικό θα αλλάξει, ξανά.

Ο προγνωστικός χάρτης για το βράδυ της Κυριακής / Πηγή: EMYΟ προγνωστικός χάρτης για το βράδυ της Κυριακής / Πηγή: EMY

Βροχές και καταιγίδες και την επόμενη εβδομάδα

Σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο, αν διατηρηθούν τα υπάρχοντα προγνωστικά στοιχεία «υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο και η ερχόμενη εβδομάδα να μπει με βροχές στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Όλα αυτά όμως θα τα δούμε τις επόμενες ημέρες».

Η ΕΜΥ επιβεβαιώνει το σενάριο της βροχερής Δευτέρας / Πηγή: EMYΗ ΕΜΥ επιβεβαιώνει το σενάριο της βροχερής Δευτέρας / Πηγή: EMY

Σε αυτό το σενάριο συνηγορούν, πάντως, τα προγνωστικά μοντέλα της ΕΜΥ τα οποία για τη Δευτέρα προβλέπουν νεφώσεις, τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς τοπικά ισχυρές, κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά, τα βόρεια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Ο προγνωστικός χάρτης για το μεσημέρι της Δευτέρας / Πηγή: EMYΟ προγνωστικός χάρτης για το μεσημέρι της Δευτέρας / Πηγή: EMY

Στην πρόγνωση «3 – 7 ημερών», η ΕΜΥ αναφέρει ότι την Τρίτη θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα ανατολικά και νότια, τις πρωινές ώρες, και στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών το Σάββατο θα πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι.

Στον παρακάτω πίνακα εμφανίζονται οι προειδοποιήσεις:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ