Δημήτρης Γάκης: «Ενισχύουμε τους μελισσοκόμους στα μικρά νησιά, προωθούμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης στη νησιωτική Χώρα»
***
Τη σημασία της ενίσχυσης των μελισσοκόμων του Ν. Αιγαίου για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, υπογράμμισε με δήλωσή του ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης αναφερόμενος στην Απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη «Διαμόρφωση για την έγκριση προϋπολογισμού μελισσοκομικών συνεταιρισμών στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης των μικρών νησιών του Αιγαίου Πελάγους» που αφορά προγράμματα πρωτοβουλιών μελισσοκομικών συνεταιρισμών για το 2019.
«Ενισχύουμε τους νησιώτες μελισσοκόμους, στηρίζουμε το νέο παραγωγικό μοντέλο που δυναμικά και δημιουργικά επενδύει σ’ αυτό που έχει ανάγκη σήμερα η νησιωτική αγροτική οικονομία: Την καινοτομία και την εξωστρέφεια. Για να είναι τα μελισσοκομικά μας προϊόντα πιο ποιοτικά, για να διατηρήσουμε τη σημαντική αυτή αγροτική δραστηριότητα στα μικρά νησιά και τέλος, για να διασυνδέσουμε σε σταθερή βάση τον αγροδιατροφικό τομέα με τον τουρισμό.
Με αυτήν της την παρέμβαση, η Κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στις προτάσεις των νησιωτών συνεταιριστών μελισσοκόμων και έδωσε ώθηση σε ένα κλάδο με παράδοση αλλά και με προοπτική στις νησιωτικές οικονομίες.
Δράσεις όπως αυτή, μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον των παραδοσιακών μελισσοκομικών προϊόντων της Δωδεκανήσου, θέτοντας ταυτόχρονα γερές βάσεις για τη δημιουργία βιώσιμων μονάδων και νέων θέσεων εργασίας στον πρωτογενή τομέα», δήλωσε ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης.
Οι προτάσεις από τη Δωδεκάνησο που έχουν ενταχθεί στην Απόφαση του ΥΑΑΤ για τη «Διαμόρφωση για την έγκριση προϋπολογισμού μελισσοκομικών συνεταιρισμών στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης των μικρών νησιών του Αιγαίου Πελάγους για το 2019» είναι:
Πρωτοβουλία: Διατήρηση της απόδοσης του ζωικού κεφαλαίου με τη χορήγηση μέσων, όπως υλικά διατροφής, για την υποβοήθηση των μελισσοσμηνών κατά το κρίσιμο στάδιο ανάπτυξής τους.
Αγροτικός Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Κω
Προϋπολογισμός: 136.632 ευρώ.
Α.Σ.Ο. Μελισσοκομική Καλύμνου «ΜΕΛ. ΚΑΛ.»
Προϋπολογισμός: 39.156 ευρώ.
Αγροτικός Συνεταιρισμός Θυμαρίσιου Μελιού Καλύμνου «Ο ΘΥΜΑΡΙΤΗΣ»
Προϋπολογισμός: 35.772 ευρώ.
Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Λέρου
Προϋπολογισμός: 34.020 ευρώ.
Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Ολύμπου – Καρπάθου – Κάσου
Προϋπολογισμός: 68.796 ευρώ.
Αγροτικός Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Ρόδου
Προϋπολογισμός: 212.652 ευρώ.
Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Αστυπάλαιας
Προϋπολογισμός: 25.176 ευρώ.
***
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
-.-
Επιπλέον ενίσχυση στους κτηνοτρόφους των μικρών νησιών του Αιγαίου
***
Με επιπλέον πόρους θα ενισχυθεί η τοπική παραγωγή γάλακτος που προορίζεται για την παραγωγή παραδοσιακών τυριών στα μικρά νησιά του Αιγαίου, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Συγκεκριμένα, με τροποποιητική ΥΑ που υπέγραψε ο υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης, μεταφέρονται τα αδιάθετα ποσά από την ειδική κοινοτική ενίσχυση για τους ελαιοκαλλιεργητές των νησιών στους δικαιούχους του κοινοτικού καθεστώτος που αφορά στην ενίσχυση της τοπικής παραγωγής γάλακτος που προορίζεται για την παραγωγή παραδοσιακών τυριών στα μικρά νησιά του Αιγαίου, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) 1405/2006 του Συμβουλίου. Με την απόφαση αυτή, το συνολικό ύψος της ενίσχυσης για το έτος 2018 ανέρχεται στο ποσό των 3,4 εκατ. ευρώ.
Μετά από την ενημέρωση που είχε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρο Αραχωβίτη, ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης δήλωσε: «Για μια ακόμη φορά η νησιωτική αγροτική οικονομία βρίσκεται στο επίκεντρο στοχευμένων κυβερνητικών παρεμβάσεων, προς όφελος των μικρών κτηνοτροφικών μονάδων αυτή τη φορά. Η επιπλέον ενίσχυση που θα αποδοθεί από την Κυβέρνηση στους παραγωγούς γάλακτος που δραστηριοποιούνται στα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου, θα συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρών κτηνοτροφικών μονάδων και στην ανάπτυξη ποιοτικών προϊόντων του αγροδιατροφικού τομέα στη Δωδεκάνησο».
Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
-.-