Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία σε Κάρπαθο και Κάσο! (ΒΙΝΤΕΟ)

0
308

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η έντονη βροχόπτωση που πλήττει εδώ και σχεδόν ένα εικοσιτετράωρο τα νησιά της Καρπάθου και της Κάσου.

 

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες η Κάρπαθος έχει κοπεί στα δύο, αφού αρκετά ποτάμια και ρέματα τα οποία συνορεύουν με οδικές αρτηρίες του νησιού, έχουν υπερχειλίσει.

Χαρακτηριστικά είναι τα βίντεο και οι φωτογραφίες του κατοίκου του νησιού κ. Γιάννη Βιτώρη από την περιοχή της ΔΕΗ και τον ποταμό Βρόντη (ανάμεσα στα Πηγάδια και το Απέρι), καθώς και το ποτάμι Σικέλαος δυτικά του νησιού (ανάμεσα Πυλές και Αρκάσα).

Κάρπαθος – υπερχείλιση ποταμού Βρόντη (Πηγάδια – Απέρι)
Κάρπαθος κακοκαιρία (2) – περιοχή ΔΕΗ

Παράλληλα αρκετά προβλήματα εντοπίζονται και στην Κάσο. Μάλιστα ο αντιδήμαρχος του νησιού κ. Ιωάννης Νικολάου απέστειλε επιστολή προς την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και το Επαρχείο Καρπάθου – Ηρωικής Νήσου Κάσου, στην οποία αναφέρει τα εξής:

Σας γνωστοποιούμε ότι μετά τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις του Μαρτίου 2019, χθες 28 του μηνός, μετά από πολύωρη βροχόπτωση κατά τη διάρκεια της ημέρας και τη σφοδρή καταιγίδα κατά τη διάρκεια της νύχτας και σήμερα 29 Μαρτίου το νησί της Κάσου πλήττεται από έντονα καιρικά φαινόμενα τα οποία επί του παρόντος είναι σε εξέλιξη και αναμένεται επιδείνωση μέχρι τα ξημερώματα του Σαββάτου 30 Μαρτίου.

Πλήρη αναφορά των καταστροφών θα έχουμε με το πέρας της κακοκαιρίας.

Αυτή τη στιγμή υπερχείλισαν οι χείμαρροι της Κάσου, Σκυλλάς, Φράχτης, Χέλατρος και Εμπασιά με αποτέλεσμα ζημιές στο οδικό δίκτυο

Κακοκαιρία στην Κάσο

Πιο συγκεκριμένα:

1. Στο οδικό δίκτυο προς Χαδιές – Χέλατρο υπάρχουν κατολισθήσεις με φθορές και υποσκαφές στο οδόστρωμα.

2. Η παραλία της Χελάτρου έχει καλυφθεί με φερτά και έχουν σχηματιστεί λάκκοι από την τεράστια ποσότητα νερού που κατέβασε ο χείμαρρος.

3. Έχουν υποστεί σοβαρότατες ζημιές σχεδόν στο σύνολό τους όλοι οι αγροτικοί δρόμοι με αποτέλεσμα να μην είναι προσβάσιμες:

• Οι κεντρικές δεξαμενές νερού από τις οποίες τροφοδοτείται με νερό όλο το νησί

• Δεν υπάρχει πρόσβαση στην χωματερή

• Δεν υπάρχει πρόσβαση στις γεωτρήσεις Σκυλλά (σε περίπτωση βλάβης θα μείνει το νησί χωρίς νερό)

• Δεν υπάρχει πρόσβαση σε αρκετές κτηνοτροφικές μονάδες με αμνοερίφια τα οποία χρίζουν καθημερινής φροντίδας

4. Σε πολλά σημεία της περιφερειακής οδού υπάρχουν υποσκαφές στο οδόστρωμα και περιορισμένης έκτασης κατολισθήσεις

Με τα πενιχρά μέσα του Δήμου όπως αντιλαμβάνεστε δεν είναι δυνατόν να γίνει αποκατάσταση των ζημιών, θα χρειαστεί εκμίσθωση συνεργείων – μηχανημάτων και εργατών.

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες προκειμένου να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατόν οι παραπάνω φθορές που εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών.

ΠΗΓΗ: Ροδιακή

* Βίντεο – φωτογραφίες Καρπάθου: Γιάννης Βιτώρης

** Βίντεο Κάσου: Νικήτας Καμπούρη

 

Πηγή: rodiaki.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ