Γράφει
Ελευθερία Πελλού
Υπηρέτησε σε νευραλγικές θέσεις στην περιοχή μας για περισσότερα από είκοσι χρόνια, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις τόσο ως άνθρωπος όσο και ως αξιωματικός για το ήθος, τη συνέπειά του, την επαγγελματική του κατάρτιση!
Χειρίστηκε από την κρίση στα Ίμια, ως διοικητής της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, μέχρι και το προσφυγικό στην Κω όπου τότε, υπηρετούσε ως Αστυνομικός Διευθυντής στη Β΄Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου!
Ο Γεώργιος Γεωργακάκος, «έκλεισε» πριν από λίγες ημέρες τον κύκλο του στην ΕΛ.ΑΣ., με το βαθμό του Υποστράτηγου ως Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Νοτίου Αιγαίου, στη Σύρο, όπου υπηρετούσε τον τελευταίο χρόνο.
Πολίτης πια σήμερα, μιλάει στη «Ροδιακή» για τη Ρόδο, το νησί όπου βρέθηκε «από τυχαίο γεγονός» και «ανδρώθηκε υπηρεσιακά», τους φίλους που έκανε όλα αυτά τα χρόνια της επαγγελματικής του διαδρομής, τα γεγονότα που τον «σημάδεψαν» σε αυτή του την πορεία, αλλά και για τα σχέδιά του για το μέλλον!
Πότε ήρθατε στη Ρόδο και με ποια αφορμή;
Στη Ρόδο έφτασα στις 6 Σεπτεμβρίου του 1995. Ήρθα από τύχη γιατί η Υπηρεσία τότε θεώρησε ότι ήταν καλό να γίνει μετάθεσή μου από την Αθήνα αρχικά στο Βαθύ της Σάμου, αλλά στη συνέχεια, από ένα τυχαίο γεγονός που δεν είχε προκληθεί από την πλευρά μου, με ενημέρωσαν ότι είχα μετατεθεί στο Α. Τ. Αερολιμένα Ρόδου.
Τι σημαίνει η Ρόδος/η Δωδεκάνησος για εσάς και ποιοι οι δεσμοί σας με το νησί της Ρόδου;
Η Ρόδος είναι το νησί στο οποίο ανδρώθηκα υπηρεσιακά και η Δωδεκάνησος η περιοχή στην οποία εργάστηκα και αναδείχτηκα που με φιλοξένησε και έκανα την οικογένειά μου.
Υπάρχουν διαφορές στην αστυνομία της εποχής που εσείς ξεκινήσατε και στην αστυνομία του σήμερα; Ποιες είναι αυτές;
Ναι, υπάρχουν διαφορές. Βλέπετε το έγκλημα σήμερα έχει εξελιχθεί και δεν είναι μόνο στην απλή παλαιά μορφή του αλλά έχει γίνει πιο σύγχρονο, σύνθετο, πιο ηλεκτρονικό. Αλλά έχουν αλλάξει πολύ προς το καλύτερο οι συνθήκες εργασίας του Αστυνομικού.
Τι είναι αυτό που σας έχει μείνει από τα τόσα χρόνια υπηρεσίας;
Οι εμπειρίες που απέκτησα από την άσκηση του αστυνομικού έργου τα τελευταία 35 χρόνια, οι γνωριμίες και οι φιλίες που έκανα με ανθρώπους, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό.
Ποιο είναι το περιστατικό αυτό που σας έχει συγκλονίσει, αυτό που θα το θυμάστε για πάντα;
Είναι πολλά τα περιστατικά που με έχουν συγκλονίσει, άλλα με μεγάλη ένταση και άλλα με μικρότερη. Αυτό που αναφέρω ακολούθως ως πρώτο το λέω γιατί ήμουν νέος στην περιοχή και επειδή το αντιμετώπιζα πρώτη φορά ήταν το βράδυ που ξέσπασε η κρίση των Ιμίων. Τότε έμενα Κρεμαστή και υπηρετούσα στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου.Με πήραν τηλέφωνο και μου είπαν «Γιώργο κατέβα έχουμε πόλεμο». Ήταν η πρώτη φορά που άκουσα τη λέξη πόλεμο και ζούσα αυτή την κατάσταση.
Το αμέσως επόμενο σε ένταση είναι η αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στην Κω και τη Λέρο, κατάσταση πρωτόγνωρη για εμένα και όλη την Ελλάδα, όπου καθημερινά έφταναν στις Ελληνικές παραλίες κατά εκατοντάδες υπήκοοι από την εμπόλεμη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και από Αφρικανικές χώρες και έπρεπε να τους καταγράψουμε και να τους διαχειριστούμε γενικότερα. Η διαχείρισή τους τις πρώτες ημέρες του φαινομένου ήταν πάρα πολύ δύσκολη.
Περιμένατε να αποστρατευτείτε; Πικρίες υπάρχουν;
Στο βαθμό που ήμουν οι πιθανότητες ανέλιξης είναι 50-50. Εργάστηκα κι έφτασα εδώ που έφτασα.
Ξεχωρίσατε κάποιους παλιούς ή και νέους συναδέλφους με τους οποίους συνεργαστήκατε όλα αυτά τα χρόνια;
Με όλους όσους συνεργάστηκα στην Αθήνα, στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες ήταν όλοι τους μέλη μιας καλής ομάδας που με βοήθησαν στο έργο που προσέφερα.
Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιον γιατί θα αδικούσα τους υπόλοιπους.
Με τους περισσότερους από αυτούς έχω ακόμα και σήμερα επαφή και μιλάμε για την πορεία μας, για τις οικογένειές μας και για άλλα θέματα.
Σε ένα νέο παιδί που θέλει να καταταγεί στην αστυνομία τι θα το συμβουλεύατε; Αξίζει τον κόπο;
Θα προέτρεπα τα παιδιά να καταταχθούν στην Ελληνική Αστυνομία, αλλά να ξέρουν ότι η ζωή μέσα στην Αστυνομία δεν είναι σαν αυτή που καταγράφεται στα σήριαλ της τηλεόρασης και τις κινηματογραφικές ταινίες. Η Αστυνομία έχει δουλειά, δεν είναι μόνο μοτοσικλέτες και αυτοκίνητα, έχει υπευθυνότητα. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι υπηρετούν – προσφέρουν υπηρεσία στο κοινωνικό σύνολο
Τι σκοπεύετε να κάνετε από εδώ και πέρα; Πολλοί λένε πως όταν ο άνθρωπος συνταξιοδοτηθεί αρχίζει μία καινούρια ζωή!
Στο άμεσο μέλλον θα είμαι κοντά στην οικογένειά μου γιατί τα τρία από τα τέσσερα τελευταία χρόνια τους λείπω και μου λείπουν. Επίσης θα ασχοληθώ με πράγματα που μου αρέσουν και λόγω της δουλειάς δεν μπορούσα να τα κάνω. Σίγουρα είναι μια καινούργια ζωή, για την οποία παλαιότεροι συνάδελφοι λένε ότι είναι καλύτερη και θα προσπαθήσω να την απολαύσω.
Σύντομο βιογραφικό
Ο Γεώργιος Γεωργακάκος κατατάχτηκε στο Σώμα της Πρώην Ελληνικής Χωροφυλακής ως Υπαξιωματικός (Σχολή Ενωμοταρχών) το 1984 και μετά την έξοδό του από τη Σχολή Ενωμοταρχών υπηρέτησε σε υπηρεσίες των Αθηνών. Εισήλθε στη Σχολή Αξιωματικών και φοίτησε σε αυτή τη χρονική περίοδο 1990 – 1993. Μετά την αποφοίτησή του από τη Σχολή Αξιωματικών υπηρέτησε έως το 1995 σε διάφορες υπηρεσίες της Β/Α Αττικής και στο Αστυνομικό Τμήμα Άνω Καλαμακίου, απ’ όπου το καλοκαίρι του 1995 μετατέθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Αερολιμένα Ρόδου.
Τον Μάιο 1996 μετατέθηκε στην Υποδ/νση Ασφαλείας Ρόδου όπου και υπηρέτησε αρχικά ως προϊστάμενος του γραφείου αλλοδαπών και στη συνέχεια στη Δημόσια Ασφάλεια ως το Σεπτέμβριο 1998. Από το 1998 ως Σεπτέμβριο 2001 μετατέθηκε στην Αθήνα και υπηρέτησε στην Υποδ/νση Αποκατάστασης Τάξης της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής. Από τον Οκτώβριο 2001 ως και το Αύγουστο 2006 στην Υποδ/νση Ασφαλείας Ρόδου.
Από τον Αύγουστο 2006 ως τον Σεπτέμβριο του 2012 υπηρέτησε ως Διοικητής στο Αστυνομικό Τμήμα Ιαλυσού Ρόδου. Από τον Οκτώβριο 2012 ως τον Απρίλιο 2014 ως Διοικητής στην Υποδ/νση Ασφαλείας Ρόδου. Από τον Απρίλιο του 2014 προήχθη στον βαθμό του Αστυνομικού Διευθυντή και τοποθετήθηκε ως Περιφερειακός Διευθυντής Ασφαλείας Νοτίου Αιγαίου με έδρα τη Σύρο.
Από τον Αύγουστο 2014 ως το Μάρτιο του 2015 υπηρέτησε στην Α΄ Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου. Από τον Μάρτιο 2015 ως τον Φεβρουάριο 2017 μετατέθηκε και τοποθετήθηκε στη Β΄ Διεύθυνση Αστυνομίας Δωδεκανήσου ως Διευθυντής. Τον Φεβρουάριο 2017 προήχθη στο βαθμό του Ταξιάρχου και τοποθετήθηκε ως Διευθυντής στην Α΄ Διεύθυνση Αστυνομίας Δωδεκανήσου με έδρα τη Ρόδο μέχρι και τον Ιανουάριο 2018 και από τον Ιανουάριο 2018 τοποθετήθηκε ως Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής με έδρα τη Σύρο.
Αποστρατεύθηκε στις 19 Φεβρουαρίου του 2019 σε ηλικία 55 ετών. Στην πορεία της σταδιοδρομίας του μετεκπαιδεύτηκε σε διάφορα επαγγελματικά θέματα. Για την υπηρεσιακή του απόδοση του έχουν απονεμηθεί ηθικές αμοιβές και μετάλλια αστυνομικής αξίας.
Πηγή: rodiaki.gr