Αρχική Ειδήσεις Εν Δωδεκανήσω Ίμια 1996: Το ντοκιμαντέρ που δεν είδαμε στην Ελλάδα – Τα αμοντάριστα...

Ίμια 1996: Το ντοκιμαντέρ που δεν είδαμε στην Ελλάδα – Τα αμοντάριστα πλάνα μέσα από την Κ/Φ Πυρπολητή

0
1558

Δείτε την πιο ολοκληρωμένη τηλεοπτική έρευνα για την κρίση στα Ίμια, που δεν παρακολουθήσαμε ποτέ στην Ελλάδα.

Όσοι το ΄χουν παρακολουθήσει λένε ότι πρόκειται για την καλύτερη τηλεοπτική έρευνα που έχει γίνει για τα Ίμια. Οι κριτικοί δεν είναι τυχαίοι. Πρόκειται για Αξιωματικούς των ΕΔ, κυρίως του ΠΝ.

Συνεπώς νομίζουμε ότι αξίζει να παρακολουθήσετε το διάρκειας μιας ώρας ντοκιμαντέρ, που στην Ελλάδα δυστυχώς δεν το είδαμε.

Είναι παραγωγή του ΡΙΚ και την έρευνα έχει κάνει η συνάδελφος Αίμιλη Μιχαήλ. Μαρτυρίες πρωταγωνιστών, προσεγμένη δουλειά και ψύχραιμη προσέγγιση.

Πηγή:militaire.gr

Ίμια 23 χρόνια πριν- Τι συνέβη και η Δυτική νησίδα δεν ήταν επανδρωμένη το βράδυ της κρίσης;

Συμπληρώθηκαν σήμερα Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019 , 23 χρόνια από το βράδυ της 30/31 Ιανουαρίου 1996, όταν κορυφώθηκε η «κρίση των Ιμίων».

Ως ελάχιστη τιμή στην μνήμη των 3 Αξιωματικών του ΠΝ Χριστόδουλου Καραθανάση , Παναγιώτη Βλαχάκου και Έκτορα Γιαλοψού που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του υπέρτατου καθήκοντος προς την Πατρίδα ,παρουσιάζει ένα ειδικό αφιέρωμα για το πολυσυζητημένο θέμα που διαδραματίσθηκε στην περιοχή μας.

 

Θα παρουσιάσαμε τα όσα διαδραματίστηκαν κυρίως από στρατιωτικής πλευράς το διήμερο εκείνο στην περιοχή μας,αλλά και ντοκουμέντα αναφορικά με την μη επάνδρωση της Δυτικής νησίδας των Ιμίων εκείνο το βράδυ

30 Ιανουαρίου 1996:

Έρχεται στη δημοσιότητα σχέδιο σύμφωνα με το οποίο οι Τούρκοι διεκδικούν το σύνολο των βραχονησίδων οι οποίες βρίσκονται κοντά στα Τουρκικά παράλια.

-Η ένταση στην περιοχή ξεκινάει από το πρωί.

-Η κλιμάκωση συνεχίζεται και μέχρι το απόγευμα οι ναυτικές δυνάμεις τόσο οι Ελληνικές, όσο και οι Τουρκικές βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και σε διάταξη μάχης στην ευρύτερη περιοχή των ΙΜΙΩΝ. Από ελληνικά πλοία ,βρίσκονται στην περιοχή, μια φρεγάτα (Ναβαρίνο),1 αντιτορπιλικό (Θεμιστοκλής), 2 κανονιοφόροι (Πυρπολητής,Πολεμιστής), 3 Πυραυλάκατοι (Μυκόνιος, Ξένος,Σταράκης), 3 περιπολικά (Αντωνίου,Παναγόπουλος ΙΙ,Παναγόπουλος ΙΙΙ). Από τουρκικής πλευράς υπήρχαν 11 πλοία

-Επανδρώνεται τις απογευματινές ώρες από άνδρες ΟΥΚ το Ανατολικό Λιμνί και με ειδικές δυνάμεις από Μονάδα της Κω η ΚΑΛΟΛΙΜΝΟΣ.

-Η 80 ΑΔΤΕ βρίσκεται στην κυριολεξία επί ποδός πολέμου. Από το πρωί της ίδιας ημέρας με το πρόσχημα ασκήσεως και με πρωτοβουλία του Διοικητού της 80 ΑΔΤΕ Ταξιάρχου Νικολοδήμου Αθανασίου οι Μονάδες της Κω έχουν μεταβεί στους χώρους διασποράς τους .

Το βράδυ της ίδιας ημέρας όταν διατάσσεται η επιστράτευση και η μετακίνηση των Μονάδων, ήδη αυτές βρίσκονται στις πολεμικές τους θέσεις σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε εχθρικής απειλής απ’ αέρος ή θαλάσσης.

–Στις 23:00 διατάσσεται επιστράτευση της τοπικής εφεδρείας για επάνδρωση των στρατιωτικών δυνάμεων ΕΒΡΟΥ και νήσων ΑΙΓΑΙΟΥ προκειμένου αυτές μεταπέσουν στην πολεμική τους σύνθεση. .

-Η ανταπόκριση και προσέλευση των ντόπιων επιστράτων στις Μονάδες της ζώνη ευθύνης της 80 ΑΔΤΕ ήταν άμεση και συγκινητική τόσο στην Κω και στην Κάλυμνο αλλά και στα άλλη νησιά του Βορείου συγκροτήματος.

Μάλιστα λόγω της αθρόας προσέλευσης μέσα σε ελάχιστες ώρες των προσκληθέντων, δημιουργήθηκαν σε ορισμένες περιπτώσεις κάποια μικροπροβλήματα στην απρόσκοπτη κατάταξη των εφέδρων

Νύκτα 30 / 31 Ιανουαρίου 1996

Οι καιρικές συνθήκες δυσμενείς. Συνεχής βροχή και ορατότητα στην κυριολεξία μηδέν.

Περί ώρα 01:15 Τούρκοι κομάντος διαφεύγουν της προσοχής των πλοίων ΠΝ που επιτηρούν τις μικρονησίδες ΛΙΜΝΙΑ και αποβιβάζονται στο μικρό ΛΙΜΝΙ (δυτικό) το οποίο δεν είναι επανδρωμένο από Ελληνικά τμήματα. Το γεγονός διαπιστώνεται αργότερα από το Π/Π «ΑΝΤΩΝΙΟΥ».

Στη συνέχεια επιβεβαιώνεται από το ελικόπτερο ΠΝ 21 της Φρεγάτας «ΝΑΥΑΡΙΝΟ» που είχε πετάξει για το σκοπό αυτό και το οποίο επιστρέφοντας κατέπεσε στη θάλασσα με το τραγικό αποτέλεσμα την απώλεια των τριών αξιωματικών.

Πιθανή αιτία πτώσεως η χαμηλή του πτήση, περίπου 30 πόδια πάνω από τη θάλασσα, οι άσχημες καιρικές συνθήκες, το περιορισμένο οπτικό πεδίο.

Περίπτωση κατάρριψης του ελικοπτέρου δεν υπάρχει και η φημολογία που καλλιεργήθηκε μετά την ανέλκυση του για δήθεν σημάδια από πυροβολισμούς δεν έχουν βάση . Οι «τρύπες» που υπάρχουν στην άτρακτο ,προέρχονται από τα ξεκολλημένα πριτσίνια όπως αναφέρεται και στο πόρισμα της έρευνας .

Θεωρούμε αδιανόητο οι αξιωματικοί που διεξήγαγαν τη σχετική έρευνα αν είχαν διαπιστώσει έστω και στο ελάχιστο ότι το ελικόπτερο προσβλήθηκε από πυρά όπλων να συγκάλυπταν το θέμα .

Με οποιοδήποτε τίμημα ή με οποιαδήποτε εγκληματική καθοδήγηση απ’ όπου κι αν προερχόταν αυτή δεν θα διέπρατταν ποτέ τέτοια ατιμία σε βάρος των νεκρών συναδέλφων τους.

Το ΚΥΣΕΑ ύστερα από Μαραθώνια σύσκεψη απορρίπτει το ενδεχόμενο ανακατάληψης της δυτικής νησίδας των ΙΜΙΩΝ ή τον βομβαρδισμό της όπως εισηγήθηκε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Λυμπέρης μιας και κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε πολεμική σύρραξη.

-Στις 06:10 το πρωί οι Υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών Γ. Αρσένης και Θ. Πάγκαλος ανακοινώνουν την συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας με τη μεσολάβηση της Αμερικής.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΚΑΙ Η ΔΥΤΙΚΗ ΝΗΣΙΔΑ ΤΩΝ ΙΜΙΩΝΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΗ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ;

Το εύλογο ερώτημα που τίθεται και όλα αυτά τα χρόνια περνά στα ψιλά ,είναι γιατί η δυτική νησίδα των Ιμίων δεν ήταν επανδρωμένη το βράδυ της κρίσης με αποτέλεσμα Τούρκοι κομάντος να διαφύγουν της προσοχής των πλοίων του ΠΝ που επιτηρούσαν την περιοχή να ανέβουν σ’ αυτή ;Για το θέμα αυτό το kalymnos-news.gr έχει αναφερθεί στο παρελθό και έχει παρουσιάσει αποκλειστικά ντοκουμέντα που πρώτη φορά είδαν το φως τη δημοσιότητας για το θέμα αυτό.

Παραθέτουμε πολύ σύντομα στο τι συνέβη.

Η αρχική σχεδίαση της 80 ΑΔΤΕ ( Στρατιωτική Διοίκηση της Κω στη Ζώνη Ευθύνης που ανήκουν τα Ίμια) ,που είχε εγκριθεί και από τα Προϊστάμενα της κλιμάκια ήταν η επάνδρωση με μέριμνα της , της συγκεκριμένης νησίδας τις απογευματινές ώρες της 30ης Ιανουαρίου 1996 με Τμήμα Ειδικών Δυνάμεων ,το οποίο θα μεταφερόταν στο νησί με Ελικόπτερο.

Το Τμήμα αυτό είχε συγκροτηθεί και οργανωθεί από την 80 ΑΔΤΕ με κατάλληλα στελέχη και προσωπικό με ειδική εκπαίδευση και οπλισμό από το 5ο ΕΤΕΘ, με αποστολή την επάνδρωση της Δυτικής νησίδας των Ιμίων και την αποτροπή κάθε εχθρικής δύναμης που θα επιχειρούσε να ανέβει στη νησίδα.

Λίγα μόλις λεπτά πριν τις 15.00 της 30 Ιανουαρίου 1996 που ήταν η ώρα αναχώρησης του συγκεκριμένου τμήματος, το οποίο ήδη είχε επιβιβασθεί στα 2 Ελικόπτερο, ο τότε Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ ,επικοινωνεί τηλεφωνικά με την Αίθουσα Επιχειρήσεων της 80 ΑΔΤΕ και δίνει εντολή τροποποίησης του τόπου εγκατάστασης του Τμήματος ,που ήταν έτοιμο να μεταφερθεί στη Δυτική Ίμια.

Σύμφωνα με την εντολή το Ειδικό αυτό Τμήμα θα έπρεπε να μεταφερθεί στο Ανατολικό άκρο της Καλολίμνου (στο Φάρο) όπου θα εγκαθίστατο με την ίδια αποστολή της αποτροπής εχθρικών τμημάτων που θα επιχειρούσαν να αποβιβασθούν στο νησί και όχι στην Δυτική νησίδα των Ιμίων.

Το Ειδικό τμήμα που προοριζόταν για τη Δυτική νησίδα των Ιμίων, εγκαταστάθηκε τελικά στην Καλόλιμνο.

Δείτε τα 2 σχετικά σήματα με την εντολή αλλαγή αποστολής και συγκεκριμένα το ειδικό τμήμα αντί να εγκατασταθεί στη Δυτική νησίδα των Ιμίων να μεταφερθεί και εγκατασταθεί στην Καλόλιμνο

Και φυσικά η εξέλιξη αυτή και τα αποτελέσματα που υπήρξαν δημιουργούν το εύλογο ερώτημα:

Ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν την τελευταία στιγμή την τροποποίηση του τόπου εγκατάστασης του Τμήματος Ειδικών Δυνάμεων ; Αρμόδιοι για να δώσουν απάντηση πιστεύουμε ότι είναι οι τότε ηγεσίες του ΓΕΕΘΑ και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας .

Μέχρι σήμερα τεκμηριωμένη απάντηση δεν δόθηκε και οι όποιες δικαιολογίες προέβαλαν οι αρμόδιοι, σε καμιά περίπτωση δεν ήσαν επαρκείς και σίγουρα δεν έπεισαν

Κλείνοντας παρουσιάζουμε 2 φωτογραφίες από το αρχείο του τότε Δημάρχου Δημήτρη Διακομιχάλη που ύψωσε την Ελληνική σημαία στα Ίμια στις 25 Ιανουαρίου 1996.

Πηγή: kalymnos-news.gr/

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ