Επιστολή Δ. Γάκη προς τον υπουργό Μεταφορών Χ. Σπίρτζη για προσιτές τιμές στα αεροπορικά εισιτήρια στη Δωδεκάνησο

1
272

Επιστολή Δ. Γάκη προς τον υπουργό Μεταφορών Χ. Σπίρτζη για προσιτές τιμές στα αεροπορικά εισιτήρια στη Δωδεκάνησο

***

Επιστολή του βουλευτή Δωδεκανήσου Δημήτρη Γάκη προς τoν υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη για το θέμα του υψηλού κόστους στα αεροπορικά εισιτήρια στα δρομολόγια της Ρόδου και σε άλλους νησιωτικούς προορισμούς.

***

Ρόδος, 16.11.2018

Προς τoν Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σπίρτζη

Αγαπητέ κύριε Σπίρτζη,

Όπως γνωρίζετε, η Ρόδος αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους διεθνείς τουριστικούς προορισμούς της Μεσογείου. Ο Αερολιμένας Ρόδου «Διαγόρας», αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου των τουριστών και ταυτόχρονα, τον κόμβο της αεροπορικής σύνδεσης των νησιών του νοτίου συγκροτήματος της Δωδεκανήσου με την Αθήνα και άλλα αεροδρόμια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Με την παρούσα, θα ήθελα να σας ενημερώσω για ένα σημαντικό θέμα αρμοδιότητάς σας που αφορά τους πολίτες της Ρόδου, με ιδιαίτερη σημασία για όλη τη Δωδεκάνησο. Πρόκειται για το ζήτημα της «μονοπωλιακής» κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στον τομέα των αεροπορικών εταιρειών που εξυπηρετούν τη Ρόδο, που όπως φαίνεται από δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου και από τα αποτελέσματα ερευνών που έχουν διενεργηθεί για το θέμα της αύξησης της τιμής των εισιτηρίων, μετά την κατάργηση του δρομολογίου Αθήνας – Ρόδου της Ryanair, δημιουργεί μεγάλα κοινωνικά, οικονομικά και αναπτυξιακά προβλήματα στο νησί. Σε αυτό, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τόσο τις γεωμορφολογικές ιδιαιτερότητες της Δωδεκανήσου και το πλήθος των νησιών που εξυπηρετεί ως κόμβος το αεροδρόμιο της Ρόδου, όσο και την κοινωνική συνιστώσα του θέματος σε ένα νησί της μεθορίου που εξυπηρετεί οικογένειες με παιδιά που σπουδάζουν σε άλλες περιοχές της χώρας, φοιτητές στις Σχολές της Ρόδου, εργαζόμενους από άλλες περιοχές της Ελλάδας (στρατιωτικοί, λιμενικοί, εκπαιδευτικοί, ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, άλλοι δημόσιοι λειτουργοί, κ.ά.), επιχειρηματίες, αλλά και ευαίσθητες ομάδες συμπολιτών μας που χρειάζονται για λόγους υγείας να μεταβούν εκτάκτως στην Αθήνα ή στην Κρήτη.

Στο παραπάνω πλαίσιο, γνωρίζοντας την ευαισθησία με την οποία αντιμετωπίζετε τα ειδικά προβλήματα της νησιωτικής Χώρας, αλλά και το γεγονός ότι η επί της ουσίας δημιουργία ιδιωτικού μονοπωλίου στον τομέα των αερομεταφορών αποτελεί επιζήμια εξέλιξη, καθώς θα έχει εν τέλει επιπτώσεις και στην κοινωνία αλλά και στον τουρισμό, παρακαλούμε όπως εξετάσετε ΑΜΕΣΑ τη δυνατότητα επίλυσης του ως άνω προβλήματος, με τις αρμόδιες υπηρεσίες Ανταγωνισμού και με τρόπο που να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη, οικονομική και ποιοτική αεροπορική σύνδεση της Ρόδου με την Αθήνα και την Κρήτη, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Με εκτίμηση,

Δημήτριος Γάκης

Βουλευτής Δωδεκανήσου

***

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

-.-

Δημήτρης Γάκης: «Μέσα από το επετειακό γραμματόσημο για την Ενσωμάτωση προβάλλουμε σ’ όλο τον κόσμο τα επιτεύγματα, την ιστορία και τους αγώνες των Δωδεκανησίων για ένα καλύτερο μέλλον»

***

Αφετηρία για νέες πρωτοβουλίες, που θα αναδεικνύουν το ιστορικό παρελθόν και θα αποτελούν προκλήσεις για ένα καλύτερο μέλλον, χαρακτήρισε ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης την εκδήλωση για το γραμματόσημο που εκδόθηκε από τα ΕΛ.ΤΑ για την επέτειο των 70 ετών από την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου.

Στην ομιλία του, ο Δημήτρης Γάκης αναφέρθηκε στη σημασία της επιλογής για το επετειακό γραμματόσημο του επιγράμματος του Φώτη Βαρέλη που είναι χαραγμένο στο βράχο της Σύμης, τονίζοντας ότι οι στίχοι του, που «αναγγέλλουν στα άλλα νησιά τη Λευτεριά που θα φέρει τα Δωδεκάνησα πίσω στη μητέρα πατρίδα, είναι ένα διαχρονικό μήνυμα για την Ειρήνη, την αλληλεγγύη των λαών, κάλεσμα για νέους αγώνες για κοινωνική πρόοδο και ευημερία». Κάθε λέξη – σύμβολο. Κάθε στίχος του και ελπίδα, ότι οι άνθρωποι στον τόπο μας αξίζουν μια καλύτερη ζωή, σημειώνει ο βουλευτής Δωδεκανήσου και συνεχίζει: «Σήμερα, με την παρουσίαση του επετειακού γραμματοσήμου μας δίνεται ταυτόχρονα μια ευκαιρία να παντρέψουμε την Ιστορία με τον Πολιτισμό. Το χθες με το σήμερα, με στραμμένο το βλέμμα προς το αύριο! Μας δίνεται η δυνατότητα να προβάλλουμε σ’ όλο τον κόσμο τους πετυχημένους αγώνες αλλά και τις αγωνίες των προγόνων μας.

Θέλουμε η σημερινή εκδήλωση να αποτελέσει έναυσμα και αφετηρία για νέες πρωτοβουλίες, που θα αναδεικνύουν το ιστορικό παρελθόν και θα αποτελούν προκλήσεις για ένα καλύτερο μέλλον.

Με την ένταξη και την προώθηση της διδασκαλίας της τοπικής ιστορίας, που προσδοκούμε να δημιουργήσει νέο ενδιαφέρον στους μαθητές μας για να προσεγγίσουν δημιουργικά το ιστορικό παρελθόν του τόπου τους.

Με την ανάδειξη και προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των Νησιών μας.

Με τη χρήση, των νέων τεχνολογιών, αξιοποιώντας καινοτόμες πρακτικές και προωθώντας δικτυώσεις στον πολιτισμό και στον τουρισμό».

Τέλος, επισημαίνεται, ότι με το εικαστικό αυτό έργο ολοκληρώθηκαν – με τον πιο εμβληματικό τρόπο – οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του «Έτους Δωδεκανήσου» που η Βουλή των Ελλήνων ανακήρυξε σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειάς της την 1η Μαρτίου 2017.

«Το συλλεκτικό γραμματόσημο παντρεύει εικαστικά και καινοτόμα την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας. Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση που βλέπω την πρωτοβουλία μου αυτή, που την αγκάλιασαν και στήριξαν από την πρώτη στιγμή η Βουλή των Ελλήνων, τα ΕΛ.ΤΑ. και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να γίνεται πράξη. Ένα σημαντικό έργο, που εκτός από την καταγραφή της σημαντικής αυτής πτυχής της ιστορίας της Ελλάδας, θα προβάλλει σ’ όλο τον κόσμο τη Δωδεκάνησο», είπε, κλείνοντας την ομιλία του ο Δημήτρης Γάκης.

***

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Στη Μυτιλήνη δόθηκαν οι αποζημιώσεις στις επιχειρήσεις από τον σεισμό. Στην Κω πότε;

    Για την ΚΩ ο σχετικός φάκελος με τα πρακτικά αποτίμησης των ζημιών έχει σταλεί στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και συγκεκριμένα στην Γ.Γ. Βιομηχανίας και στην Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων ΕΣΠΑ/ΕΥΣΕ, προκειμένου να κινηθεί η διαδικασία αποζημίωσης των πληγέντων.
    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου:
    Ο αριθμός των επιχειρήσεων στο νησί της Κω που κατέθεσαν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ανέρχονται σε 164 και το εκτιμώμενο συνολικό κόστος των ζημιών ανέρχεται σε 684.106,98 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ