Την έκπληξή του για την «συμφωνία» Εκκλησίας – Πολιτείας, εξέφρασε χθες μιλώντας στη ΡΟΔΙΑΚΗ ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου κ.κ. Κύριλλος, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι, το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν είχε ενημερωθεί ούτε στο ελάχιστο, για την συμφωνία αυτή. Ο ίδιος, υποστήριξε ότι το θέμα αφορά άμεσα όλες τις Μητροπόλεις και τους δεκάδες ιερείς που υπηρετούν στα νησιά μας και για το λόγο αυτό θα έπρεπε να υπάρξει αντίστοιχη ενημέρωση. Αυτό που αποτελεί βέβαια το μεγάλο ζητούμενο δεν είναι μόνο το πώς θα διευθετηθεί το ζήτημα της μισθοδοσίας των κληρικών στις μητροπόλεις της Δωδεκανήσου, αλλά και το τι θα γίνει με την λεγόμενη εκκλησιαστική περιουσία. Σε κάθε περίπτωση, αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι αποφάσεις και της Αρχιεπισκοπής Κρήτης, αλλά βεβαίως πολύ περισσότερο και οι αποφάσεις της Οικουμενικής Συνόδου που έχει προγραμματιστεί στις 27, 28 και 29 Νοεμβρίου 2018.
Μιλώντας χθες στη «Ροδιακή» ο μητροπολίτης Ρόδου κ.κ. Κύριλλος, επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:
Τι θα πράξει λοιπόν σεβασμιότατε η Μητρόπολη της Ρόδου;
Απ: «Εμείς θα επιδιώξουμε σε επίπεδο οικουμενικού πατριαρχείου πλέον και όχι σε επίπεδο μητροπόλεων, να διευκρινίσουμε και να αποσαφηνίσουμε τι πραγματικά θα ισχύσει και τι προβλέπει η «επόμενη μέρα» για την περιοχή μας.
Προσωπικά ενημέρωσα ήδη αναλυτικά τι συμβαίνει και περιμένουμε οδηγίες για το πώς θα κινηθούμε. Φαντάζομαι ότι στη σύνοδο που έχουμε προγραμματίσει από τις 27 έως και τις 29 Νοεμβρίου, θα δρομολογήσουμε τη σχετική διαδικασία. Θα δούμε και πως θα αντιδράσει και η σύνοδος της Κρήτης.
Το ζητούμενο για μας είναι ότι δεν ενημερωθήκαμε εμείς, για ένα θέμα το οποίο μας αφορά άμεσα. Είναι δυνατό να λαμβάνονται αποφάσεις χωρίς εμάς; Αυτό είναι κάτι που μας προβληματίζει.
Δεν είχαμε καμία απολύτως ενημέρωση. Μέχρις τις 14 Οκτωβρίου που συνεδριάσαμε, δεν είχαμε κανένα τέτοιο ζήτημα υπόψη μας. Ούτε και από τότε μέχρι και χθες ενημερωθήκαμε για κάτι σχετικό. Αν μεσολαβήσει οτιδήποτε μεταξύ των συνόδων, ειδικά αν είναι τόσο σημαντικό, εμείς ενημερωνόμαστε. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε.
Εμείς θέλουμε να δούμε τις λεπτομέρειες.
Τι σας προβληματίζει περισσότερο από αυτή τη συμφωνία και τα όσα μέχρι σήμερα γνωρίζουμε;
Απ: Αυτό που με προβληματίζει, είναι το εργασιακό καθεστώς στο οποίο θα είναι ενταγμένοι οι κληρικοί μας. Ποιος θα είναι ο μηχανισμός εκείνος που θα τους προστατεύει από τις αυθαιρεσίες; Πως θα ασφαλίζονται αυτοί οι άνθρωποι; Πως θα εφαρμοστεί στην πράξη η διαδικασία μισθοδοσίας; Υπάρχει ο μηχανισμός εκείνος που θα μπορεί να φέρει σε πέρας τη μισθοδοσία μέσω των Μητροπόλεων του νομού μας;
Πως κρίνεται σε προσωπικό επίπεδο αυτή τη συμφωνία;
Απ: Ακούστε, εγώ δεν μπορώ να καταλάβω ποια θα είναι η διαφορά που θα υπάρξει. Να είναι δηλαδή στην ενιαία αρχή πληρωμών η μισθοδοσία των κληρικών ή να περάσει σε μια άλλη διαδικασία πολύπλοκη, από τη στιγμή που το κόστος θα είναι το ίδιο. Θα ήθελα να την πληροφορηθώ αυτή την διαφορά.
Υπάρχει ανησυχία στον κλάδο των ιερέων; Ποιες είναι οι πρώτες αντιδράσεις από τις επαφές που είχατε;
Απ: Ακούστε: Οι ιερείς ανησυχούν βέβαια για το τι θα γίνει. Κι είναι απολύτως φυσιολογικό. Κι από ότι ακούω από άλλους αρχιερείς και ιερείς στην εκκλησία της Ελλάδος, υπάρχει μεγάλη διάσταση. Είμαστε εν αναμονή λοιπόν. Ας κάνουμε υπομονή να δούμε λοιπόν τι έχει να γίνει κι αν τελικά δεχθεί η εκκλησία της Ελλάδος στο σύνολο των αρχιερέων αυτού του είδους τη συμφωνία. Θα συζητηθεί δηλαδή μόνο στη διαρκή Ιερά Σύνοδο που είναι 12 τα μέλη ή στην Ιεραρχία που αφορά όλους; Κανονικά, μιας τέτοιας σοβαρότητας συμφωνία, εκεί πρέπει να πάει κατά την άποψή μου”.
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο
Αποστάσεις τηρεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, για τα όσα ανακοινώθηκαν την Τρίτη μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Πηγές από το Φανάρι σημειώνουν πως το προηγούμενο διάστημα δεν υπήρξε καμία ενημέρωση ούτε από την Εκκλησία της Ελλάδος, ούτε από την ελληνική κυβέρνηση για την επικείμενη συμφωνία.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα περιμένει να δει τι περιλαμβάνει η επίμαχη συμφωνία, προκειμένου να αποφασίσει αν θα αντιδράσει ή όχι.
Μάλιστα, κύκλοι από το Φανάρι επισημαίνουν ότι «όταν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ενημερωθεί αρμοδίως και επισήμως, για τις προθέσεις πολιτείας και Ελλαδικής Εκκλησίας, θα τις θέσει υπ’ όψιν της Συνόδου, που συνεδριάζει στις 27 Νοεμβρίου, προκειμένου να τις αξιολογήσει και να τοποθετηθεί επισήμως».
Καθηγητής Γ. Κονιδάρης: Είναι πολλά τα ερωτηματικά
Ο ομότιμος καθηγητής Εκκλησιαστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών, Γ. Κονιδάρης, σε δηλώσεις του στον News 247 για το κοινό ανακοινωθέν Τσίπρα – Ιερώνυμου, έκανε λόγο για «οξύμωρο» στην προκειμένη περίπτωση, καθώς όπως είπε, τα πράγματα έπρεπε να γίνουν ανάποδα.
«Η συμφωνία δεν μπορεί να έγινε μέσα σε μία ώρα. Είναι κάτι που είχε προηγηθεί από καιρό.
Ο Αρχιεπίσκοπος πήγε, για να πληροφορηθεί τι σημαίνει ουδετερότητα στο Σύνταγμα κι αντί γι’ αυτό ανακοινώθηκε η συμφωνία με τον πρωθυπουργό, που ισχύει όπως λέει στο τέλος, εάν ισχύουν όλοι οι όροι της», σημειώνει ο κ. Κονιδάρης, θέτοντας μερικά ερωτήματα. Μεταξύ αυτών, γιατί δεν ρωτήθηκε το Πατριαρχείο και εάν πρόκειται για συμφωνία ενόψει εκλογών, με τον αρχιεπίσκοπο να εμφανίζεται στην τηλεόραση, ευχαριστώντας τον πρωθυπουργό.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, η ΔΙΣ της οποίας προΐσταται ο αρχιεπίσκοπος, αποτελείται από 12 μέλη, που αλλάζουν κάθε χρόνο. «Είναι αντιπρόσωποι της ιεραρχίας, αλλά στα μείζονα θέματα, την απόφαση παίρνει η ιεραρχία. Πολλοί αρχιερείς είναι κουμπωμένοι, γιατί δημιουργείται μία συμφωνία που δεν έχει καμία σχέση με το Σύνταγμα. Ο κ. Τσίπρας δεν πειράζει καθόλου το Σύνταγμα. Όλα αυτά τα θέματα μπορούν να ρυθμιστούν με νόμους», είπε.
Μάλιστα, κατά τον ίδιο, το κοινό ανακοινωθέν «δεν σηματοδοτεί χωρισμό και αυτή η μεταφορά της μισθοδοσίας στην Εκκλησία δεν είναι σίγουρα κάτι καλό για τους κληρικούς». Των αρχιεπισκόπων και των Μητροπολιτών γιατί δεν μεταφέρεται; Και τι θα γίνει με τη σύνταξη και την περίθαλψή των απλών κληρικών», διερωτάται ο καθηγητής, διατυπώνοντας τη σκέψη, ότι ενδεχομένως να δίνονται υπερεξουσίες στους υψηλά ιστάμενους στην ιεραρχία της Εκκλησίας, που θα μπορούν να προσλαμβάνουν και να απολύουν κατά το δοκούν.
Όπως είπε, οι κληρικοί ήταν οιωνεί δημόσιοι υπάλληλοι, ήταν δημόσιοι λειτουργοί και γι’αυτό δικαιούνταν να έχουν και μία θέση στο Δημόσιο.
«Ο κ. Τσίπρας ανεβάζει τις θέσεις κατά 2.000. Το πλαφόν υπήρχε, μισθοδοτούσε 6.000 ιερείς. Τώρα πάνε στους 8.000 και λέει ότι τα λεφτά τα δίνει την Εκκλησία για να τα διαχειρίζεται.
Μπορεί να κάνει εντύπωση και να πουλάει στα πρωτοσέλιδα, αλλά είναι πάρα πολλά τα ερωτήματα. Οι μητροπολίτες εξαιρούνται από αυτό το σύστημα; Τι θα γίνει με τους κληρικούς της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, που υπάγονται απευθείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο;
Θα πληρώνονται από το κράτος; Γιατί η συμφωνία δεν πήγε πακέτο με τη συμφωνία του Πατριαρχείου; Και Μητροπόλεις της Β. Ελλάδος έχουν δοθεί απλώς προς διοίκηση στην Εκκλησία της Ελλάδος (εκτός από Κρήτης και Δωδεκανήσου). Άρα, είναι ο αρχιεπίσκοπος νομιμοποιημένος να πάρει τη συμφωνία και να διαπραγματευτεί αυτά τα πράγματα; Είναι η εκκλησία αυτή τη στιγμή έτοιμη να διαχειριστεί τη μισθοδοσία 9.000 ανθρώπων;».
Πηγή: rodiaki.gr