Δύο μικρά νησιά της λεγόμενης «άγονης γραμμής», την Αστυπάλαια και τη Σύρνα, η οποία ανήκει διοικητικά στο δήμο Αστυπάλαιας, επισκέφθηκε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Πάνος Καμμένος.
Αναφορικά με τις επισκέψεις του αυτές, ο ΥΕΘΑ έγραψε σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο τουίτερ: «Στην Αστυπάλαια με τον Δήμαρχο και τους λεβέντες των Ενόπλων Δυνάμεων, του ΛΣ και της ΕΛΑΣ μετά την Σύρνα που γίνεται το κέντρο Ελληνοϊσραηλινής φιλίας εκεί που οι 9 κάτοικοι του νησιού φιλοξένησαν 870 ναυαγούς Ισραηλινούς του πλοίου ΑΘΗΝΑ τους πρώτους κατοίκους της Χαίφας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιστορία ξεκινά μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και πριν τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948, όταν οι Εβραίοι επιζώντες του Ολοκαυτώματος προσπαθούσαν με κάθε μέσο να κατευθυνθούν και να κατοικήσουν την Παλαιστίνη, που τότε τελούσε υπό βρετανικό έλεγχο και κυριαρχία. Οι Βρετανοί είχαν επιβάλλει ναυτικό αποκλεισμό των ακτών της Παλαιστίνης προσπαθώντας έτσι να αποτρέψουν τον εποικισμό της. Μία τέτοια αποστολή με το πλοίο «ΑΘΗΝΑ» προσπάθησε να βρει καταφύγιο λόγω κακοκαιρίας στη νησίδα Σύρνα (ή Σειρήνα) κοντά στην Αστυπάλαια, αλλά ο κυβερνήτης του σκάφους δεν τα κατάφερε και έριξε το σκάφος σε ύφαλο με αποτέλεσμα να βυθιστεί. Υπήρξαν 8 νεκροί, που θάφτηκαν προσωρινά στη νησίδα Σύρνα και περί τους 300 που σώθηκαν και τους περιέθαλψαν οι 8 τότε Έλληνες μόνιμοι κάτοικοι του νησιού. Αργότερα το 1950 οι Ισραηλινοί επέστρεψαν και πήραν τους νεκρούς τους που τους έθαψαν εν συνεχεία στο κοιμητήριο της Χάϊφας.
Όλη αυτή την εν πολλοίς άγνωστη ιστορία των 8 Ελλήνων που περιέθαλψαν πάνω από τρεις εκατοντάδες Ισραηλινούς ναυαγούς μετέφερε στις ΗΠΑ ο ΥΕΘΑ Π.Καμμένος κατά την πρόσφατη εκεί επίσκεψή του, μιλώντας με Αμερικανοϊσραηλινούς και Ελληνοαμερικανούς λομπίστες και υπάρχει σχέδιο για τη δημιουργία ενός χώρου, του ναυαγίου του πλοίου «ΑΘΗΝΑ» που είναι σε επισκέψιμο βάθος, ελληνοϊσραηλινής φιλίας και καταδυτικού πάρκου. Μάλιστα προτίθεται και ο ΥΕΘΑ να καταδυθεί εκεί.
Συντάκτης Λεωνίδας Μπλαβέρης
Σημαντικό και συμβολικό!!