«Πόλεμος» στο Αιγαίο: Σε ρόλο κατασκόπων οι Τούρκοι ψαράδες – Σαρώνουν τα πάντα στο Αρχιπέλαγος | Πρόκληση κατά της Ορθοδοξίας: Την Πέμπτη θα κριθεί αν η Αγία Σοφία γίνει τζαμί

0
1297

Οικονομική ζημιά και… κατασκοπεία – Ανησυχία για τα «βρώμικα» παιχνίδια της Άγκυρας – Πώς οι Τούρκοι αλιείς καταστρέφουν οικονομικά τα ελληνικά νησιά και παράλληλα θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή – Οι σχέσεις τους με τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας

Δραματικές είναι για μια ακόμη φορά οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς, τουρκικά αλιευτικά ψαρεύουν σε ελληνικά χωρικά ύδατα, σχεδόν απ’ άκρη σ’ άκρη στο Αιγαίο, κλέβοντας τους φυσικούς πόρους και απαγορεύοντας με απειλές στους Έλληνες αλιείς να ψαρέψουν στον τόπο τους.

Τα τουρκικά αλιευτικά όχι μόνο παραβιάζουν την οριογραμμή, αλλά εισέρχονται βαθιά μέσα στο Αιγαίο, προσεγγίζοντας ακόμα 100 μέτρα από τα ελληνικά νησιά.

Το Newsbomb.gr με αποκαλυπτικά ρεπορτάζ έχει αναδείξει το θέμα τονίζοντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, όχι μόνο για τους Έλληνες ψαράδες αλλά και για την ειρήνη στη γειτονιά μας.

Οι τουρκικές μηχανότρατες παραμένουν επί μέρες στα ελληνικά νερά και επιστρέφουν στην Τουρκία μόνο για να εκφορτώσουν την ψαριά τους. Όλα αυτά συμβαίνουν σε μία εποχή όπου τα αντίστοιχα ελληνικά αλιευτικά απαγορεύεται να ψαρεύουν, ενώ οι Έλληνες παράκτιοι αλιείς της περιοχής, με δυσκολία επιβιώνουν ψαρεύοντας ό,τι απομένει από το σάρωμα του βυθού από τους Τούρκους.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο ο θάλαμος επιχειρήσεων του Λιμενικού κατέγραψε και πάλι περιστατικά παραβίασης των ελληνικών χωρικών υδάτων από θρασύτατους Τούρκους ψαράδες.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», μέσα στο Σαββατοκύριακο χτύπησε τουλάχιστον δύο φορές κόκκινος συναγερμός στα Δωδεκάνησα, όταν τρία σκάφη πέρασαν από τα διεθνή ύδατα στα εθνικά.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν αξιωματικοί του Λιμενικού αλλά και ψαράδες των Δωδεκανήσων και Βορειοανατολικού Αιγαίου, οι προκλήσεις των τουρκικών σκαφών είναι καθημερινές με ελάχιστες να γνωστοποιούνται.

Τουλάχιστον τρεις παραβιάσεις μέσα σε 48 ώρες

Συγκεκριμένα, το Σάββατο δύο τουρκικά αλιευτικά βρέθηκαν ανάμεσα σε Κω με Ψέριμο. Τελικά έφυγαν όταν είδαν το πλωτό του Λιμενικού. Είναι χαρακτηριστικό πως η παραβίαση έγινε όχι ξημερώματα, αλλά 12.30 το μεσημέρι, ενώ από τις αρχές Αυγούστου και μετά οι παραβιάσεις γίνονται κάθε μέρα, κάτι που δεν γινόταν σε τέτοιο βαθμό στο παρελθόν. Στα Δωδεκάνησα το πιο «δύσκολο» σημείο λένε οι αξιωματικοί πως είναι η θαλάσσια περιοχή βόρεια της Λέρου.

Και την Κυριακή όμως, ένα τρίτο τουρκικό ψαράδικο αγκυροβόλησε βόρεια της Καλόλιμνου και έριξε τα δίχτυα του μέχρι τα Ίμια. Λόγω της γενικευμένης τεταμένης κατάστασης που επικρατεί εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, το πλωτό του Λιμενικού έμεινε σε απόσταση από το τουρκικό αλιευτικό, όταν όμως οι γείτονες ψαράδες το είδαν, έφυγαν. Κανείς δεν αποκλείει ωστόσο να υπήρξαν και άλλες παραβιάσεις το ίδιο χρονικό διάστημα, οι οποίες να μην έγιναν αντιληπτές.

Εξώδικο Ελλήνων ψαράδων για τον ακήρυχτο πόλεμο στο Αιγαίο

Ο ακήρυχτος και άνισος πόλεμος που μαίνεται στο Αιγαίο ανάγκασε 36 Έλληνες ψαράδες να στείλουν εξώδικο προς τους αρμόδιους υπουργούς και αρχηγούς Σωμάτων και την Εισαγγελία Πειραιά.

«Τούρκοι αλιείς ανενόχλητοι λυμαίνονται τις ελληνικές θάλασσες, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι ουδέποτε ετέθη θέμα σύλληψής τους ακόμη κι όταν από τα πλωτά περιπολικά του Λιμενικού Σώματος καταλήφθηκαν εν τω πράττεσθαι να αλιεύουν εντός των χωρικών μας υδάτων, κατά παράβαση του άρθρου 401 του Ποινικού Κώδικα», καταγγέλλουν στη διαμαρτυρία τους, ενώ καλούν όλους τους αρμόδιους φορείς να παρέμβουν αποτελεσματικά και να επιλύσουν το συγκεκριμένο θέμα, καθώς, όπως αναφέρουν, «θεωρούμε πλέον, ως κάτοικοι της παραμεθορίου, ότι βρισκόμαστε ενώπιον ενός άνισου ακήρυχτου πολέμου με αντιπάλους τους Τούρκους αλιείς και τα τουρκικά περιπολικά σκάφη, τα οποία συνεπικουρούν στην παράνομη και λαθραία αλιεία».

Επιπλέον, ζητούν «να παρέμβει άμεσα ο αρμόδιος εισαγγελέας και να τύχει εφαρμογής το άρθρο 401 του Ποινικού Κώδικα», που προβλέπει συλλήψεις και πρόστιμα.

Τα «βρώμικα» παιχνίδια των Τούρκων

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Τούρκοι επιδίδονται σε τέτοιου είδους προκλήσεις.

Οι κυκλωτικές κινήσεις των τουρκικών αλιευτικών έχουν καταγραφεί και στο παρελθόν και θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή καθώς, το παραμικρό ατύχημα είναι ικανό να πυροδοτήσει ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Τα τουρκικά πλοιάρια, σταδιακά, πλησιάζουν επικίνδυνα στις ακτές Ελληνικών νησιών, ενώ ισχυρό είναι το ενδεχόμενο να επανδρώνονται από άνδρες των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών και να τελούν κατασκοπευτικές επιχειρήσεις.

Άλλωστε, είναι γνωστό πως ο τουρκικός στρατός και η ΜΙΤ εφοδιάζουν τα τουρκικά αλιευτικά με υπερσύγχρονα συστήματα (ραντάρ επιφανείας κ.α.) για να κατασκοπεύουν τον ελληνικό στόλο και περιοχές, διεξάγοντας επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών.

Επίσης, με τον τρόπο αυτό η Τουρκία «καταλαμβάνει χώρο» στο Αιγαίο με «ειρηνικά μέσα» προσπαθώντας να αποκτήσει έρεισμα ή ένα είδος «χρησικτησία» θαλάσσιων περιοχών για να προβάλει στην συνέχεια ένσταση για την κυριότητα του Αιγαίου.

Παράλληλα, προκαλούν μεγάλη οικονομική ζημιά στο ελληνικό στόλο αλιευτικών, σαρώνοντας τα ψάρια στις περιοχές αυτές με σκοπό την εξαφάνιση των Ελλήνων ψαράδων.

Οι ελληνικές Αρχές γνωρίζουν τις δράσεις των Τούρκων αλλά επιμένουν να τηρούν αμυντική στάση ώστε να αποφευχθεί ανάφλεξη στο Αιγαίο.

Πρόκληση κατά της Ορθοδοξίας: Την Πέμπτη θα κριθεί αν η Αγία Σοφία γίνει τζαμί

Πρόκληση κατά της Ορθοδοξίας: Την Πέμπτη θα κριθεί αν η Αγία Σοφία γίνει τζαμί

Αύριο, Πέμπτη (13/09) κρίνεται το μέλλον ενός από τα σημαντικότερα μνημεία της Ορθοδοξίας, της εκκλησίας της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, καθώς αναμένεται η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας για το αν θα ανοίξει σε μουσουλμανική προσευχή, έπειτα από προσφυγή της τουρκική Ένωσης Υπηρεσίας Μόνιμων Βακουφίων Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος το 2015.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η Ένωση είχε προσφύγει στην πρωθυπουργία το 2004 ζητώντας νέες ρυθμίσεις ώστε να ανοίξει η Αγία Σοφία σε μουσουλμανική προσευχή αλλά δεν πήρε απάντηση.

Στη συνέχεια, το 2005 προσέφυγε στο Συμβούλιο Επικρατείας, το οποίο απέρριψε το αίτημα της Ένωσης.

Ακολούθησε προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο το 2015, στην οποία αναφέρεται ότι η άρνηση του αιτήματος παραβιάζει την θρησκευτική ελευθερία.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο θα αποφασίσει την Πέμπτη έπειτα από τρία χρόνια μετά την προσφυγή και σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης η απόφαση θα κρίνει το μέλλον της Αγίας Σοφίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ