Β. Χατζηβασιλείου: Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΝΑΥΜΑΧΙΑΣ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ (29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1824) Για να μην ξεχνούμε το μέγα της θαλάσσης κράτος

1
1020

Για να μην ξεχνούμε το μέγα της θαλάσσης κράτος.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΝΑΥΜΑΧΙΑΣ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ

(29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1824).

ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΣΑΡΑΝΤΟ ΚΑΡΓΑΚΟ

Γράφει συνοψίζοντας τη μακρά αφήγηση των γεγονότων της Ναυμαχίας του Γέροντα ο Ιστορικός Σαράντος Ι. Καργάκος στο βιβλίο του: «Η Ελληνική Επανάσταση του 1821», Γ΄ Μέρος, Αθήνα 2014:

«Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ υπήρξε η μεγαλύτερη ναυτική σύγκρουση μεταξύ Ελλήνων και Τουρκοαιγυπτίων, όπου εφαρμόσθηκαν όλοι οι κανόνες της ναυτικής τέχνης λόγω του κάπως ανοικτού θαλάσσιου χώρου. Παρά την ασάφεια των πηγών, αυτό που μπορεί να λεχθεί είναι πως και οι δύο στόλοι κινήθηκαν σε «γραμμή παραγωγής»1, χωρίς, ωστόσο, η ελληνική να λάβει κανονικό σχήμα εξ αιτίας του προηγηθέντος διασκορπισμού. Παρά την αριθμητική υπεροχή σε πλοία και τηλεβόλα των Τουρκοαιγυπτίων, οι Έλληνες υπερίσχυσαν χάρη στην υπέρτερη ποιότητα της ηγεσίας και των πληρωμάτων, αλλά και της επιτυχούς χρησιμοποιήσεως των πυρπολικών».

Για τη μεγάλη εκείνη μέρα του πυρπολητή Ανδρέα Μιαούλη ο λαός τραγούδησε το κατόρθωμά του μ’ ετούτο τον στίχο:

«Νά’ταν δυό σαν τον Μιαούλη

Καίγαν την αρμάδα ούλη.

Να’ταν άλλη μια «Ναβέτα»

Κάναν την αρμάδα νέτα».

1 Πρόκειται για στρατιωτικό όρο, που σήμαινε το σχηματισμό μιας στρατιωτικής μονάδας με τέτοιο τρόπο , ώστε να εμφανίζει μικρό μέτωπο και μεγάλο βάθος.

Επιλογή κειμένου και φωτογραφιών Βασίλη Χατζηβασιλείου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. έπρεπε να είχαμε την ημέρα αυτή. Δόξα στα παλληκαρια μας! Δόξα στην ναυτοσύνη! Δόξα στους Γενναίους Ήρωες . Ν.Κ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ