Κυκλοφόρησε από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου το καινούριο βιβλίο του Κώστα Ε. Σκανδαλίδη «Το Γεννάδι της Ρόδου Ιστορία και Πολιτισμός», Ρόδος, 2018, με τη χρηματοδότηση της Ροδίτικης εταιρίας «2π Γ. Παλλάς Επενδύσεις Τ.Ξ.Α.Ε.».
Πρωτίστως το Δ.Σ. της Στέγης εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τον φίλο, παλιό συμμαθητή του Κώστα Σκανδαλίδη και γνωστό χειρούργο οφθαλμίατρο, τον Λίνδιο Γρηγόρη Τσ. Παλλά (άσκησε την ιατρική επιστήμη στην Ελβετία, όπου και διέπρεψε), και του οποίου η εν Ρόδω εταιρία χρηματοδότησε πλήρως την έκδοση του βιβλίου. Ο συγγραφέας εκφράζει δημόσια την ευγνωμοσύνη του, γιατί αλλιώς η πολυσέλιδη αυτή έκδοση θα ήταν ανέφικτη.
Το βιβλίο, το οποίο επιμελήθηκε ο πρόεδρος της Σ.Γ.Τ.Δ. Μανόλης Μακρής, σε σχήμα 17 Χ 24 αποτελείται από 688 σελίδες με πλούσια βιβλιογραφία και αρχειακές πηγές (Γενικά Αρχεία του Κράτους, παράρτημα Ρόδου, Ιερά Μητρόπολις Ρόδου, Τοπικό Συμβούλιο Γενναδίου), έναν δισέλιδο έγχρωμο αναδιπλούμενο χάρτη της περιοχής Γενναδίου με όλα τα τοπωνύμια του χωριού και χωρίζεται στα ακόλουθα κεφάλαια:
-Το σήμερα και το χθες,
-Παιδεία και Πίστη,
-Από τον 19ο αιώνα στον 20ό,
-Περιβάλλον και Πολιτισμός,
-Λαϊκές αφηγήσεις Ιστορίες και παραμύθια,
-Οικογενειακά και βαπτιστικά ονόματα του Γενναδίου,
-Τα τοπωνύμια του Γενναδίου.
Το βιβλίο περιέχει επίσης 447 φωτογραφίες ιστορικού, αρχαιολογικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.
Ο συγγραφέας προσεγγίζει συνοπτικά την ιστορία της Ρόδου και ασχολείται διεξοδικά με:
-τις σημερινές υποδομές τα σωματεία και τους συλλόγους του χωριού,
-την Τοπική Αυτοδιοίκηση από τα ιταλικά χρόνια έως σήμερα,
-τον αρχαιολογικό πλούτο (αρχαιολογικοί τόποι και μνημεία),
-τη ροδιακή κεραμουργία και ιδιαίτερα το εργοστάσιο κεραμουργίας στο Γεννάδι,
-την παιδεία και το πνεύμα στη Ρόδο και στο Γεννάδι (επιστημονικό προσωπικό του χωριού αναλυτικά με τα βιογραφικά ενός εκάστου),
-τις εκκλησίες και τα μοναστήρια,
-τους δύσκολους κατοχικούς αιώνες,
-τα μεταπολεμικά χρόνια και τη μετανάστευση, με αφηγήσεις Γενναδενών,
-το περιβάλλον του χωριού με τις ομορφιές της Πάνω Βρύσης και τους σταλαχτίτες της, με το φαράγγι του Μαλά και τους καταράκτες του, με τα γεράκια της Νότιας Ρόδου κ.ά.,
-τις παλιές φορεσιές και τα Γενναδενά κεντήματα, καθώς και το Γενναδενό σπίτι,
-τα τραγούδια και τους κανακιστές,
-ιστορήσεις και παραμύθια
-οικογενειακά και βαπτιστικά ονόματα
-τα τοπωνύμια του χωριού με γεωγραφική τοποθέτηση και ετυμολογική ερμηνεία κ.λπ.
Το εξώφυλλο του βιβλίου κοσμεί έργο του Γιάννη Μαχαιρίδη, ενώ η σελιδοποίηση και η όλη τεχνική επιμέλεια ανήκει στη Νεφέλη Βρατσάλη. Η εκτύπωση και η βιβλιοδεσία έγινε από την ΑΛΦΑΒΗΤΟ Α.Ε.Β.Ε. στην Αθήνα, ενώ το εξώφυλλο φιλοτέχνησε ο Μανόλης Βρατσάλης.
Το βιβλίο θα διατίθεται από την Κοινότητα Γενναδίου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού «Νικηφόρος Μανδηλαράς», καθώς και από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου (κ. Νίκος Κωνσταντινίδης, ταμίας).
Επίσης πριν λίγες ημέρες κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Παπαζήση η δεύτερη ποιητική συλλογή του Κ.Ε. Σκανδαλίδη με τον τίτλο «Ολονύχτα Ανίχνευση», Ποίηση, Αθήνα, 2018.
Η συλλογή περιέχει 44 ποιήματα και χωρίζεται σε τρία μέρη:
I. Πατριδικά
ΙΙ. Προσφυγικά
ΙΙΙ. Και άλλα ηγαπημένα ποιημάτια.
Ρόδος 10.8.2018
Το Δ.Σ. της Σ.Γ.Τ.Δ.