Απαράδεκτη πρόκληση: Τούρκοι ψαράδες παραβιάζουν τα ελληνικά χωρικά ύδατα στην Λέρο (pics-vid)

0
750

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΙ «ΨΕΥΤΟΤΣΑΜΠΟΥΚΑΔΕΣ» – ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ

Τουρκικές προκλήσεις | Λέρος: Σε «τσιφλίκι» του φαίνεται πως έχουν μετατρέψει τις τελευταίες ημέρες οι Τούρκοι ψαράδες την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή στ’ ανοιχτά της Λέρου, παραβιάζοντας συστηματικά και χωρίς τον παραμικρό δισταγμό τα ελληνικά χωρικά ύδατα, παρά τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις από σκάφη του Λιμενικού Σώματος να αποχωρήσουν.

Το Newsbomb.gr μίλησε με κατοίκους της περιοχής και έμαθε από πρώτο χέρι πως τα τουρκικά αλιευτικά, όχι μόνο ψαρεύουν με το «έτσι θέλω» στην ελληνική πλευρά, αλλά παρενοχλούν και τους Έλληνες ψαράδες, δημιουργώντας ένα ιδιότυπο καθεστώς έντασης κι αμφισβήτησης.

Στις φωτογραφίες που μας έστειλε ο συνάδελφος δημοσιογράφος Γιώργος Δημοσθένους, απεικονίζονται τουρκικά αλιευτικά να παραπλέουν στ’ ανοιχτά της Λέρου, μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, πολύ κοντά στα νησιά της Στρογγυλής και του Αγαθονησίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση αυτή επικρατεί εδώ και πολλές ημέρες.

Και σα να μην έφτανε μόνο αυτό, σε βίντεο – ντοκουμέντο που δημοσιεύει ο Alpha απεικονίζεται ξεκάθαρα τουρκική ακταιωρός να κινείται απειλητικά προς το μέρος μιας ελληνικής τράτας στ’ ανοιχτά της Λέρου, κάνοντας επικίνδυνους ελιγμούς.

Δείτε το βίντεο:

(πηγή βίντεο: Alpha)

Όπως καθίσταται φανερό, το καθεστώς Ερντογάν επιχειρεί διακαώς να στήσει σκηνικό πολλαπλών «θερμών» επεισοδίων στο Αιγαίο, αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία στο Αρχιπέλαγος, με τακτικές «ψευτοτσαμπουκά».

 

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Τουρκικά σκάφη παρενοχλούν ελληνικά αλιευτικά εντός των χωρικών μας υδάτων. Να ενισχυθεί η παρουσία σκαφών του Λιμενικού στο Νότιο και Βόρειο Αιγαίο»

Τις απειλές και παρενοχλήσεις εις βάρος ελληνικών αλιευτικών σκαφών από τουρκικά εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων σε Αλεξανδρούπολη, Λέρο, Κάλυμνο, Αγαθονήσι, αναδεικνύει με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Ο Βουλευτής επισημαίνει ότι το τελευταίο διάστημα οι προκλήσεις έχουν ενταθεί, αφού, σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν κάνει αλιείς από τη Λέρο και την Αλεξανδρούπολη, Τουρκικά αλιευτικά σκάφη ψαρεύουν σε ελληνικά χωρικά ύδατα και παρενοχλούν ή δημιουργούν προβλήματα σε ελληνικά αλιευτικά σκάφη.

Πολλές φορές, μάλιστα, τα τουρκικά σκάφη συνοδεύονται από σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής.

Ο Μάνος Κόνσολας τονίζει ότι η συγκεκριμένη κατάσταση, πέρα από την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των κανόνων του διεθνούς δικαίου, δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους Έλληνες αλιείς, οι οποίοι δεν μπορούν να ασκήσουν δραστηριότητα στα ελληνικά χωρικά ύδατα και αισθάνονται απειλούμενοι.

Ο κ. Κόνσολας ζητά να ενισχυθεί η παρουσία πλοίων και σκαφών του Λιμενικού Σώματος στο Βόρειο και Νότιο Αιγαίο.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

ΘΕΜΑ: «Παρενοχλήσεις ελληνικών αλιευτικών από τουρκικά αλιευτικά και τουρκικές ακταιωρούς εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων»

Κύριε Υπουργέ,

Στα ακριτικά νησιά του Νοτίου Αιγαίου, τα ελληνικά αλιευτικά σκάφη, ακόμα και αν ψαρεύουν σε διεθνή ή ελληνικά χωρικά ύδατα τυγχάνουν παρενοχλήσεων από σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής.

Υπάρχουν και σχετικές καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας κατά το πρόσφατο παρελθόν, από αλιείς της Καλύμνου.

Τον τελευταίο καιρό, όμως, υπάρχουν νέου είδους τουρκικές προκλήσεις, σύμφωνα με καταγγελίες αλιέων.

Τουρκικά αλιευτικά σκάφη ψαρεύουν σε ελληνικά χωρικά ύδατα και παρενοχλούν ή δημιουργούν προβλήματα σε ελληνικά αλιευτικά σκάφη.

Πολλές φορές, μάλιστα, τα τουρκικά σκάφη συνοδεύονται από σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής.

Σχετικές καταγγελίες έχουν κάνει αλιείς από τη Λέρο και την Αλεξανδρούπολη.

Είναι σαφές ότι η συγκεκριμένη κατάσταση, πέρα από την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των κανόνων του διεθνούς δικαίου, δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους Έλληνες αλιείς, οι οποίοι δεν μπορούν να ασκήσουν δραστηριότητα στα ελληνικά χωρικά ύδατα και αισθάνονται απειλούμενοι.

Αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας είναι να προστατεύσει τα ελληνικά αλιευτικά σκάφη και να εντείνει την παρουσία πλοίων και σκαφών του Λιμενικού Σώματος στο Βόρειο και Νότιο Αιγαίο.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της τουρκικής επιθετικότητας απέναντι στα ελληνικά αλιευτικά σκάφη και μάλιστα εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων;

2. Προτίθεται το Υπουργείο να ενισχύσει την παρουσία πλοίων και σκαφών του Λιμενικού Σώματος στο Νότιο και Βόρειο Αιγαίο;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ